GuidePedia

0

«Ανύπαρκτη» χαρακτήρισε τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει κανονικά τις έρευνές στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς «η Ελλάδα δεν κράτησε την υπόσχεσή της σχετικά με τα ενεργειακά» στην περιοχή. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Άγκυρα είχε σταματήσει τις προσπάθειες για εντοπισμό υδρογονανθράκων μετά από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο, προανήγγειλε νέες έρευνες, μετά τη συμφωνία.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ανγκελα Μέρκελ του είχε ζητήσει για 3 με 4 εβδομάδες να παγώσουμε τις έρευνες, και όπως είπε εγώ της είπα ότι δεν τους εμπιστεύομαι (σσ υπονοώντας την Ελλάδα) αλλά αν το ζητάς εσύ θα το κάνω. Και ακολούθως τόνισε ότι εμείς θα συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις, καθώς όπως φαίνεται ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί ότι οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν.

«Δεν υπάρχει λόγος συζήτησης μ’ αυτούς που δεν έχουν δικαιώματα, ιδιαίτερα σε θαλάσσιες ζώνες. Συνεχίζουμε αποφασιστικά τη συμφωνία μας με τη Λιβύη», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Επαναλάβαμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς τον σκοπό αυτόν έχουμε στείλει εκ νέου το (πλοίο σεισμικών ερευνών) Barbaros Hayrettin σε αποστολή», δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την αναστολή των ερευνών της στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αθήνα.

Σχετικά με την τουρκική οικονομία. ο Ερντογάν σημείωσε πως «έχει ισχυρή δομή και οι πρόσφατες διακυμάνσεις στην ισοτιμία είναι προσωρινές. Η τουρκική λίρα θα επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα ανάλογα και με τις παγκόσμιες εξελίξεις».

Υπενθυμίζεται πως χτες η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα, με τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου επιβεβαιώνεται η ακυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου.

Ο Ν. Δένδιας μετέβη αιφνιδιαστικά και με μυστικότητα στο Κάιρο με στόχο την τυπική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή της πολυπόθητης συμφωνίας ,η οποία θα αποτελέσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας και ένα ισχυρό ισοδύναμο τετελεσμένο απέναντι σε αυτό που επιχείρησε η Τουρκία με το τουρκολυβικό Μνημόνιο.

Ο Ν. Δένδιας, ο οποίος στο τελευταίο ταξίδι του στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου, κατά το οποίο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σίσι και κατά το οποίο είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση των ομάδων εμπειρογνωμόνων, είχε παρουσιάσει μια προωθημένη πρόταση, η οποία ικανοποιούσε πολλές από τις απαιτήσεις της αιγυπτιακής πλευράς. Από εκείνη την στιγμή υπήρξε ανταλλαγή παρατηρήσεων και αντιπροτάσεων μέχρις ότου υπάρξει σύγκληση αργά χθες το βράδυ, οπότε φάνηκε ότι η Συμφωνία είναι κοντά και άναψε έτσι το πράσινο φως για την μετάβαση του Ν. Δένδια στην Αίγυπτο.

«Μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας που έχουμε δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη για εμάς είναι ανύπαρκτη» επισήμανε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως ο λόγος που φτάσαμε στο σημείο αυτό είναι πως οι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ.: όπως ανέφερε την Κυπριακή Δημοκρατία), το Ισραήλ ή Αίγυπτος προσπαθούν να υπογράψουν συμφωνίες αγνοώντας την Τουρκία.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top