Νέες διαστάσεις έχει πάρει ο πόλεμος στην Λιβύη μετά την ευρεία τουρκική παρέμβαση και την απώλεια επτά πόλεων στα δυτικά της Τρίπολης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Αίγυπτος κινείται επιθετικά και πιθανόν να παρέμβει στην χώρα ακόμα και κατά των Τούρκων.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Αίγυπτος ανέπτυξε δύο μοίρες πολεμικών της αεροσκαφών τύπου Rafale και F-16 φορτωμένα με πυραύλους κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, κάτι που ερμηνεύεται από ειδικούς ως προοίμιο αεροπορικής επίθεσης κατά των δυνάμεων της κυβερνήσεως της Τριπόλεως.
Εδώ και μερικούς μήνες η Αίγυπτος για τη διασφάλιση των δυτικών συνόρων της με τη Λιβύη, έχει μεταφέρει τεθωρακισμένες μεραρχίες στην περιοχή, αυξάνοντας παράλληλα το επίπεδο ετοιμότητας της με υποβρύχιες μονάδες, για να εξασφαλίσει τα χωρικά της ύδατα.
Επίσης πρόσθετα συστήματα αεράμυνας Pantsir S-1 έφτασαν στην αεροπορική βάση του LNA, al-Watya. Τα συστήματα Pantsir που εμφανίζονται σε φωτογραφία χρησιμοποιούν όχημα MAN SX45 Heavy Mobility Truck ως πλατφόρμα μεταφοράς του συστήματος.
Την ίδια στιγμή ο στρατός της Λιβύης ανακοινώνει ότι ξεκίνησε μια μεγάλη αεροπορική επιχείρηση στις περιοχές της νότιας Λιβύης χωρίς να κατονομάζει ποιες δυνάμεις και χώρες συμμετέχουν σε αυτήν.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι μαχητές του GNA είχαν περικυκλώσει την πόλη Tarhouna σε σχήμα ημισελήνου και είχαν επικεντρωθεί σε επιθετικές επιχειρήσεις από 7 κύριους άξονες, βόρεια, ανατολικά, δυτικά και νοτιοδυτικά, αφήνοντας μια διέξοδο στα νότια.
Οι δυνάμεις όμως του στρατηγού Χαφτάρ αναχαίτισαν τις επιθέσεις και τώρα ετοιμάζουν μια σφοδρότατη αεροπορική επιχείρηση για να xτυπήσουν στο έδαφος τις δυνάμεις του GNA, τους Σύρους και τους Τούρκους συμβούλους.
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποκάλυψε επίσης ότι σκοτώθηκαν δεκάδες Σύριοι μισθοφόροι του Ερντογάν στη Λιβύη, υποδεικνύοντας ότι ο αριθμός τους έχει φτάσει τους 7.400, συμπεριλαμβανομένων των 200 που σκοτώθηκαν σε μάχες.
Το Παρατηρητήριο σε ανακοίνωση του που εξέδωσε αναφέρει ότι: «Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατέγραψε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες μεταξύ των Σύριων μαχητών κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, όπου 9 Σύριοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μάχης με τον Λιβυκό στρατό σε διάφορους άξονες στα εδάφη της Λιβύης».
Άργησε να αντιδράσει η ΕΕ
Ο Αντρέα Κοζολίνο, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, επιβεβαίωσε ότι η ευρωπαϊκή θαλάσσια παρουσία κατά μήκος των ακτών της Λιβύης στοχεύει να βοηθήσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη.
"Αυτή η ναυτική παρουσία δεν αφορά βοήθεια στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ", δήλωσε ο Κοζολίνο στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova.
«Ο στρατάρχης Χαφτάρ θα πρέπει να επικεντρωθεί στον διάλογο, ιδίως ενόψει της αναδυόμενης κρίσης του ιού (Covid_19) που αντιμετωπίζει ο κόσμος», είπε.
Η ουσία όμως είναι ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης την οποία βοηθούν οι Τούρκοι, ήταν αυτή που παραβίασε πρώτη την ανακωχή, αφού οι δυνάμεις της ξεκίνησαν μια στρατιωτική επιχείρηση με την βοήθεια τουρκικών drone κατά της αεροπορικής βάσεως Al-Wataya.
Οι ίδιες δυνάμεις συνέχισαν την επιθετικότητα τους εναντίον των πόλεων των δυτικών ακτών της Λιβύης, υλοποιώντας φρικαλεότητες με λεηλασίες, εκτελέσεις και εκκαθαρίσεις. Η επίθεση του GNA στις πόλεις Sabratha και Sarman (τις οποίες και κατέλαβε), είχε αεροπορική και ναυτική υποστήριξη από τους Τούρκους.
Οι δυνάμεις του Σαράι και οι Σύριοι μισθοφόροι, με επικεφαλής τους Τούρκους εισβολείς, συνέχισαν τις παραβιάσεις της ανακωχής, επιχειρώντας μια αποτυχημένη επίθεση στην πόλη Tarhuna από αρκετούς άξονες, προτού ο στρατός του Χαφτάρ τους δώσει ένα σκληρό μάθημα με πολλές απώλειες εξοπλισμού και μαχητών, αναγκάζοντάς τους να αποσυρθούν και να γυρίσουν στις προηγούμενες θέσεις τους, αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.
Η όλη κατάσταση φαίνεται ότι σταδιακά εκτρέπεται και τείνει να γίνει πλέον μια αναμέτρηση Τούρκων και Αιγυπτίων, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που στηρίζουν μαζί με τα ΗΑΕ τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου