GuidePedia

0

Η αερογέφυρα Άγκυρας-Τρίπολης και το σχέδιο Ερντογάν με τις θαλάσσιες ζώνες

του Κώστα Σαρικά
Μεγάλο ερώτημα αποτελεί εάν μετά την υπογραφή της συμφωνίας η Άγκυρα αποφασίσει να εμπλακεί ακόμη πιο ενεργά στο λιβυκό μέτωπο για να ξεπληρώσει το «γραμμάτιο»

Στο «μικροσκόπιο» των Ελλήνων Επιτελών αλλά και υπηρεσιών που διαχειρίζονται «ευαίσθητες» για τα εθνικά συμφέροντα πληροφορίες βρίσκεται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η εμπόλεμη κατάσταση στη Λιβύη και η εμπλοκή του τουρκικού παράγοντα.

Μόνο τυχαία δεν κρίνεται η κοινή απόφαση Άγκυρας και Τρίπολης να προχωρήσουν άμεσα στην πρόσφατη συμφωνία η οποία κάνει λόγο για κοινά θαλάσσια σύνορα Τουρκίας-Λιβύης αλλά και για στρατιωτική συνεργασία της κυβέρνησης Σάρατζ με τους γείτονες.

Τους τελευταίους μήνες όλο και πιο συχνά μεταφορικά αεροσκάφη cargo πετούν από την Τουρκία με προορισμό το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Μισράτα το οποίο ελέγχεται από τις δυνάμεις της λιβυκής κυβέρνησης(GNA).

Τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ανήκουν σε ουκρανική εταιρεία. Ένα τέτοιο αεροσκάφος cargo IL-76 το οποίο είχε απογειωθεί από την Άγκυρα καταστράφηκε τον περασμένο Αύγουστο όταν το αεροδρόμιο της Μισράτα στο οποίο προσγειώθηκε βομβαρδίστηκε από αεροσκάφη του Στρατηγού Χαφτάρ(LNA).

Με αυτόν τον τρόπο αλλά και με εμπορικά πλοία τα οποία δένουν στο λιμάνι της Τρίπολης φαίνεται ότι μεταφέρονται τουρκικά όπλα, οχήματα τύπου Kipri αλλά και UAV Anka και Bayraktar ώστε να ενισχυθεί ο στρατός της λιβυκής κυβέρνησης του προέδρου Σάρατζ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κανένα από τα μεταγωγικά αεροσκάφη τα οποία απογειώνονται από τουρκικά αεροδρόμια και έχουν ως προορισμό το Λιβυκό αεροδρόμιο Mitaga στη Τρίπολη αλλά και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μισράτα αποφεύγουν να πετάξουν μέσω του FIR Αθηνών αλλά αντίθετα επιλέγουν σχεδόν διπλάσια σε μίλια διαδρομή πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι να προσεγγίσουν τα λιβυκά αεροδρόμια.

Το φορτίο που μεταφέρουν το οποίο μπορεί να αποκαλυφθεί έπειτα από μια αναγκαστική για οποιοδήποτε λόγο προσγείωση σε ελληνικό αεροδρόμιο δίνει πιθανότατα την απάντηση γιατί αυτά τα αεροσκάφη έχουν εντολή να πετούν εκτός του FIR Αθηνών.

Τα ραντάρ της Πολεμικής μας Αεροπορίας έχουν εντοπίσει και τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου Boeing E-7T να πετούν σε μεγάλα ύψη μεταξύ Μάλτας και Λιβυκών ακτών. Εκτελούν πιθανότατα αποστολές συλλογής πληροφοριών χρήσιμων για τις δυνάμεις του συμμάχου της Άγκυρας προέδρου Σάρατζ, υπό το "καπέλο" της μόνιμης ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας στην Μεσόγειο.

Οι πληροφορίες που φτάνουν τις τελευταίες εβδομάδες από τη Λιβύη κάνουν λόγο για ασφυκτική πλέον πίεση στις δυνάμεις της κυβέρνησης του προέδρου Σάρατζ (GNA) από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Στρατηγού Χαφτάρ (LNA).

Ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ παίζει πλέον κάθε «χαρτί» που διαθέτει ώστε να κρατήσει την πρωτεύουσα Τρίπολη και τις γύρω περιοχές αφού οι αντίπαλες δυνάμεις φέρονται να ελέγχουν περίπου το 90% της χώρας και όλες τις πετρελαιοπηγές της Λιβύης.

Εκτός από την υιοθέτηση των τουρκικών θέσεων για την ΑΟΖ και την «Γαλάζια Πατρίδα» ο Λίβυος πρόεδρος, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στο μνημόνιο συνεργασίας «έταξε» στην Άγκυρα και στρατιωτικές βάσεις στο λιβυκό έδαφος.

Το ελληνικό Επιτελείο παρακολουθεί στενά τα τελευταία χρόνια την προσπάθεια της Τουρκίας να διεισδύσει στη Λιβύη παρέχοντας και στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση Σάρατζ.

Τον περασμένο Απρίλιο οι δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ φέρονται να κατέρριψαν και το τελευταίο μαχητικό Mirage F1.ED με χειριστή έναν Πορτογάλο μισθοφόρο το οποίο διέθετε στο οπλοστάσιό της η αεροπορία της Κυβέρνησης Εθνικής Ομόνοιας (GNA) του προέδρου Σάρατζ.

Τα τουρκικά UAV Anka και Bayraktar-αρκετά από τα οποία έχει καταρρίψει όπως υποστηρίζει ο LNA- αποτελούν πιθανότατα τα μοναδικά εναέρια μέσα που διαθέτουν οι δυνάμεις της λιβυκής κυβέρνησης. Αντίθετα, ο Στρατηγός Χαφτάρ όπως φαίνεται από σχετικά βίντεο και φωτογραφίες διατηρεί αεροπορικές δυνάμεις, αεροσκάφη Su22, Mig 23 και Mirage F-1 αλλά και ελικόπτερα Mi35.Ταυτόχρονα στηρίζεται και από αιγυπτιακά μαχητικά τα οποία συχνά φέρονται να επιχειρούν πάνω από τη Λιβύη.

Μεγάλο ερώτημα αποτελεί πλέον εάν μετά την υπογραφή της συμφωνίας η Άγκυρα αποφασίσει να εμπλακεί ακόμη πιο ενεργά στο λιβυκό μέτωπο για να ξεπληρώσει το «γραμμάτιο».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top