Έργα για τη δημιουργία νέων υποδομών ξεκινούν το επόμενο διάστημα στην 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αναβάθμισης της αεροπορικής βάσης της Λάρισας, όπως προβλέπεται και στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών όπου εξετάζονται με κάθε λεπτομέρεια οι όροι της συμφωνίας για την περαιτέρω αξιοποίηση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ σε Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», σε ό,τι αφορά στην 110 ΠΜ, η συμφωνία των δύο χωρών «κλείδωσε» και η βάση της Λάρισας θα αποτελέσει «την πρώτη που θα αρχίσει να βλέπει τα οφέλη από τη νέα συμφωνία», καθώς θα κατασκευαστούν εγκαταστάσεις για να φιλοξενηθούν, σε πρώτη φάση τα θηριώδη κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη («Global Hawk») και σε δεύτερη φάση τα ιπτάμενα τάνκερ (KC-135).
Με τη νέα στρατιωτική συμφωνία, το αεροδρόμιο της 110 ΠΜ εξελίσσεται σε στρατιωτικής σημασίας αεροδρόμιο για τις ΗΠΑ, αφού σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό θα εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες μεταστάθμευσης –και όχι της μόνιμης βάσης- των πλέον σύγχρονων κατασκοπευτικών που είναι γνωστό πως σήμερα επιχειρούν κυρίως στην Κριμαία.
Ο σχεδιασμός θέλει επίσης και την εξυπηρέτηση των ιπτάμενων τάνκερ με δεδομένο ότι η βάση της Σούδας αντιμετωπίζει «προβλήματα συμφόρησης», ενώ η βάση της Λάρισας διαθέτει το πλεονέκτημα της λειτουργίας ως αμιγώς στρατιωτικό αεροδρόμιο. Οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και ΗΠΑ τυπικά θα ολοκληρωθούν σύντομα, εξ ου και η εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν οι εργασίες στην 110 ΠΜ για την δημιουργία υποδομών.
Όπως είναι γνωστό, τεχνικό κλιμάκιο των ΗΠΑ είχε επισκεφθεί προ μηνών την βάση της Λάρισας εξετάζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Σχεδιασμό που είχε επιβεβαιώσει και ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα (στις 16 Απριλίου 2019) όταν ερωτηθείς για το θέμα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν διάφορα αιτήματα, τα οποία τα συζητάμε, τα εξετάζουμε και θα δούμε».
Στην υπογραφή της συμφωνίας είχε παραπέμψει και ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτοπουλος, επίσης κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα, τον περασμένο Αύγουστο, ενώ προηγήθηκε –στις 23 Ιουλίου 2019- η επίσκεψη του διοικητή των Αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη (US European Command – USEUCOM) πτεράρχου Τοντ Γουόλτερς.
Τον κ. Γουόλτερς που είναι παράλληλα και ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) (σ.σ. ο «Νο1» του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη) υποδέχθηκε ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, καθώς είναι η πρώτη φορά που SACEUR επισκέφθηκε τη Λάρισα, έστω με την ιδιότητα του USEUCOM.
Μάλιστα στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ σημειωνόταν πως κατά την συνάντηση των δύο αρχηγών «συζητήθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν την συνεργασία των 2 κρατών (όπως τη Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA, τη US Naval Support Activity στη Σούδα) καθώς και θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο General Tod D. Wolters (ο οποίος επισκέπτεται πρώτη φορά την Ελλάδα ως διοικητής της USEUCOM) ευχαρίστησε για την σταθερή συμβολή της Ελλάδας στην προβολή σταθερότητας στην εν λόγω περιοχή, όπως και για την φιλοξενία τμημάτων των ΕΔ των ΗΠΑ».
Καθοριστική σημασία για την περεταίρω αξιοποίηση της 110 ΠΜ αποτελεί το γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2018 και με συνεχείς ανανεώσεις της συμφωνίας παραμονής, στο όνομα της συνεκπαίδευσης, επιχειρούν από τη Λάρισα τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά MQ-9 Reaper.
GLOBAL HAWK
Να σημειωθεί πως τα υπερσύγχρονα κατασκοπευτικά «Global Hawk» εδρεύουν σήμερα στην βάση της Σιγκονέλα στην Ιταλία και η αμερικανική πλευρά – στην παρούσα φάση – επιθυμεί την αξιοποίηση της 110 ΠΜ ως μόνιμη βάση αλλά ως βάση μεταστάθμευσης, τόσο των κατασκοπευτικών αεροσκαφών όσο και των ιπτάμενων τάνκερ, χρήση που θα «ανακουφίσει» την «κορεσμένη» βάση της Σούδας.
Αναβαθμίζοντας επιχειρησιακά για τις ΗΠΑ την βάση της Λάρισας, αφού από το νέο έτος θα επιχειρούν τα «Global Hawk» και τα KC-135 σε συνδυασμό με τα MQ-9 Reaper που επιχειρούν ήδη προς Νότο.
Σημειώνεται πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, «Global Hawk» (εντυπωσιακά σε μέγεθος καθώς έχουν μήκος 13,4 μέτρα και ανάπτυγμα πτερύγων 35,4 μέτρα) είναι κατασκοπευτικά αεροσκάφη με υπερσύγχρονο εξοπλισμό (κάμερες, αισθητήρες υπερύθρων, αντίμετρα κλπ) πετούν σε μεγάλο ύψος με τεράστια εμβέλεια και αυτονομία, ενώ φέρουν πολλά οπλικά συστήματα.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου