GuidePedia

0

Νέες σοβαρότατες εξελίξεις έχουμε τις τελευταίες ώρες μετά την δήλωση περί «τελικών προετοιμασιών» των ΤΕΔ για την Συρία, από τον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Ερντογάν, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ν.Υόρκη και την σύνοδο του ΟΗΕ.

Ο λόγος για αυτήν την απότομη «στροφή» οφείλεται την δημοσιοποίηση της ειδικής και άκρως μυστικής εκπαίδευσης την οποία θα λάβουν επίλεκτοι Σύροι Κούρδοι, για επιθέσεις με εξοπλισμένα drones από μέλη των αμερικανικών δυνάμεων στην Συρία.

Αυτή η είδηση φέρεται να εξόργισε πολύ το ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και ολόκληρο το επιτελείο του, που ξεκινά επιχείρηση πίεσης προς τις ΗΠΑ, για να ακυρωθεί όλο το σχέδιο, αρχής γενομένης της παρουσίας του στην Ν.Υόρκη, και των επαφών του με Αμερικανούς αξιωματούχους και τον Τραμπ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσει τα διεθνή ζητήματα ειρήνης και ασφάλειας στη Γενική Συνέλευση του Ηνωμένου Βασιλείου την πρώτη ημέρα των συνομιλιών στις 24 Σεπτεμβρίου, καθώς μίλησε στον Τύπο προτού πετάξει στη Νέα Υόρκη. Η 74η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ στις 21-25 Σεπτεμβρίου. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης την υποψηφιότητα του Volkan Bozkır στην 75η Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης με θητεία έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης θέματα που θα συζητήσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ν.Τραμπ στο περιθώριο της συνέλευσης. Η Συρία και η βοήθεια των ΗΠΑ στις κουρδικές ομάδες στην Συρία, ήταν οι κύριες ανησυχίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία σύμφωνα με τον ίδιο.

«Όλες οι προετοιμασίες μας έχουν ολοκληρωθεί κατά μήκος των συνόρων, είμαστε μαζί με τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεχίζουμε την στρατηγική μας συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Ερντογάν σχετικά με τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη βόρεια Συρία. «Αλλά σε ένα μέρος όπου δεν προσκαλούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την υποστήριξη που αυτές παρέχουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Με άλλα λόγια, η υποστήριξή τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως οι Μονάδες Προστασίας του Λαού YPG/PKK είναι προφανής», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν, που αποκαλεί τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), και τον YPG, ως οργανώσεις που δρουν υπό την ομπρέλα του PKK, τόνισε ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό με τον Τραμπ, «καθώς η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρίαδεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί».

Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα περίπου 1.000 στρατεύματα στη Συρία, που εργάζονται κυρίως με τις δυνάμεις του SDF και του YPG, για την καταπολέμησή των τζιχαντιστών. Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία θα εξουδετερώσει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις από την περιοχή με τη δημιουργία της ασφαλούς ζώνης. Τα σχόλιά του ήρθαν, καθώς τα τουρκικά και τα αμερικανικά ελικόπτερα διεξήγαγαν την 6η κοινή αεροπορική περιπολία ως μέρος συμφωνίας για την προγραμματισμένη ασφαλή ζώνη.

Σχολιάζοντας την πιθανή αγορά πυραύλων Patriot, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι πύραυλοι αυτοί «δεν είναι εκτός πλαισίου συζήτησης και εφόσον εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις μας, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την αγορά τους».

Η ουσία και χωρίς να είμαστε μάντεις είναι ότι, Ερντογάν και Τραμπ θα συζητήσουν σοβαρά πάρα πολλά και «καυτά» ζητήματα στην Ν.Υόρκη, για τα οποία όμως ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσέξει παρά πολύ, μετά την κατηγορία από κύκλους στις ΗΠΑ, περί «υπόσχεσης του σε ξένο ηγέτη», η οποία παρεμβαίνει τα αμερικανικά συμφέροντα.

Το «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 3

Στο ενδεχόμενο θερμής σύγκρουσης στην ανατ. Μεσόγειο αναφέρεται σήμερα η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», αν η Τουρκία αποφασίσει να στείλει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» για έρευνες στα «διαφιλονικούμενα» – κατά την Τουρκία- τεμάχια 3 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με τον Γκιουρκιάν Κουμπάρογλου, καθηγητή σε θέματα οικονομικής ενέργειας στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, ο οποίος μιλά στην εφημερίδα, το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» αναμένεται να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα στην ανατ. Μεσόγειο.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης του αποστολής στην περιοχή με επιτυχία, το Γιαβούζ έδεσε στη Μερσίνα. «Η επιστροφή του Γιαβούζ στη Μερσίνα αντιμετωπίστηκε με πανηγύρια από τα ελληνικά ΜΜΕ. ‘Η Τουρκία δεν κατάφερε να βρει αέριο ή εξαιτίας των εξόδων το Γιαβούζ αποσύρθηκε’ έγραψαν. Αλλά δεν είναι αλήθεια κάτι τέτοιο», υποστήριξε ο Γκιουρκιάν Κουμπάρογλου.

«Το Γιαβούζ ολοκλήρωσε την πρώτη του αποστολή και επέστρεψε στη Μερσίνα. Μετά τις εργασίες συντήρησης, επισκευής και την αναπλήρωση του προσωπικού, το γεωτρύπανό μας ενδέχεται να πάει πιο νότια, έγραψαν τα μέσα ενημέρωσης. Άρα το ‘πιο νότια’ τί σημαίνει; Το ‘πιο νότια’ σημαίνει ότι θα κινηθεί μέσα σε αμφιλεγόμενες περιοχές, δηλ. σε περιοχές που η ε/κ πλευρά έχει παράσχει άδεια για έρευνες. Και ως πρώτη τέτοια περιοχή θεωρείται το αποκαλούμενο τεμάχιο 3», υποστηρίζει ο Τούρκος ειδικός.
Κίνδυνος θερμής σύγκρουσης

Η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική TOTAL που υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία για έρευνες φυσικού αερίου στο τεμάχιο 7, ένα μέρος του οποίου ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, έχουν λάβει –σύμφωνα με τον Κουμπάρογλου- ανάλογες άδειες και στο τεμάχιο 3. «Σχεδόν όλη η περιοχή αυτή, για την οποία έχουν δώσει άδειες για έρευνες τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, θεωρείται αμφιλεγόμενη. Επομένως, είναι πολύ πιθανό μία σύγκρουση σε μία τέτοια διαφιλονικούμενη περιοχή να μετατραπεί σε πολύ θερμή», εκτιμά ο Τούρκος ειδικός στη «Γενί Σαφάκ».

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα θεωρεί ότι αν η Τουρκία στείλει το «Γιαβούζ» σε κάποια «διαφιλονικούμενη», όπως την αποκαλεί περιοχή, όπως το τεμάχιο 3 και 7, θα αποτελεί ένα νέο βήμα αντίδρασης της Τουρκίας στην ένταση που καλλιεργεί η ελληνοκυπριακή πλευρά με την υπογραφή της συμφωνίας για το τεμάχιο 7 με Total και Eni.

«Η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία είχε μειωθεί σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, έχει αυξηθεί και πάλι τις τελευταίες ημέρες. Στην υπογραφή της συμφωνίας της Ε/κ διοίκησης για το τεμάχιο 7, η Τουρκία απάντησε ότι ‘δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν έρευνες στον τομέα αυτό’. Η Τουρκία, ανάλογα με τα βήματα που θα κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ενδεχομένως να αποφασίσει να στείλει σε διαφιλονικούμενη περιοχή, εάν κριθεί απαραίτητο, το Γιαβούζ. Οι Τούρκοι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας τονίζουν τον κίνδυνο για θερμή σύγκρουση και απευθύνουν έκκληση για ψυχραιμία και στις δύο πλευρές. Παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας ωστόσο για ψυχραιμία, η Ε/κ διοίκηση δεν κάνει πίσω στην κλιμάκωση της κρίσης. Η πρόσφατη αδειοδότηση από την Ε/κ διοίκηση του αμφισβητούμενου από την Τουρκία τεμαχίου 7 σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες έχει στρέψει το βλέμμα στην αντίδραση της Άγκυρας», αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top