Την ίδια στιγμή η Τουρκία δείχνει ότι “ψάχνεται” για τη δημιουργία τετελεσμένων. Άρα η επαύξηση της αμυντικής ισχύος θεωρείται μονόδρομος ώστε η χώρα μας να ειναι ικανή για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ν´ αλλάξει σελίδα, τι μπορεί να γίνει.
Το Πολεμικό Ναυτικό λογικά εχει την μερίδα του λέοντος, με ελικόπτερα ανθυποβρυχιακου πολέμου ΜΗ-60 Romeo που κλείδωσαν, τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχια Παπανικολής 214. Τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (Mark, κ.α.), ειναι το όπλο που έλκει όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους, να προωθήσουν την πραμάτεια τους.
Πάντως το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν με επισκέψεις, προτάσεις και αναζητήσεις χρηματοδοτικών προγραμμάτων που θα βγάλουν απο το τέλμα τα πολύτιμα εξοπλιστικά για το Πολεμικό Ναυτικό, που και τώρα αλλα και στο άμεσο μέλλον θα παίξει κυριαρχικό ρόλο στις ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις που ανοίγονται για την χώρα μας.
Κυριαρχο ζητούμενο ειναι βέβαια οι νέες φρεγατες για το Πολεμικό Ναυτικό, με την Γαλλία να διατηρεί την πρωτιά στις συζητήσεις και προτασεις. Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως το αντίπαλο δέος των Ηνωμένων Πολιτειών ακόμη ειναι σε βρεφικό στάδιο υλοποίησης ως πρόγραμμα.
Η ναυπήγηση νέων φρεγατών για το Αμερικανικο πολεμικό ναυτικό εχει έναρξη μετά το 2025, που θα ειναι μια ενισχυμένη έκδοση της υπάρχουσας LCS. Αυτό το πρόγραμμα εχει προταθεί και στην Ελληνική πλευρά, όμως: Πρώτον η υπάρχουσα διαμόρφωση φαίνεται πως δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του ΠΝ, οπως πχ η Αεράμυνα περιοχής και Δεύτερον και πολυ βασικό ειναι ότι το χρονοδιάγραμμα του Αμερικανικου Πολεμικού Ναυτικού που ειναι μετά το 2025-2026 σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζει με το Ελληνικό πρόγραμμα. Πολλές φορές οι Έλληνες επιτελείς και Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι για την χώρα μας απαιτείται μια λύση εδώ και τώρα. Διότι αν το πρόγραμμα για τις ενισχυμένες LCS ξεκινήσει μέχρι το 2026, σημαίνει μια δεκαετία το λιγότερο για τη ναυπήγηση του πλοίου, άρα με τις πιο καλές συνθήκες ένα τέτοιο καράβι θα έφτανε στην χώρα μας το 2033-2034….. Γεράσαμε αν περιμένουμε ένα πρόγραμμα που ειναι στα χαρτιά …
Πάντως και η επίσκεψη του Αμερικανού Διευθυντή του γραφειου Διεθνών προγραμμάτων του Ναυτικού των ΗΠΑ (ΝΙΡΟ) Rear Admiral Francis D. Morley στο Ελληνικό πεντάγωνο και οι συναντήσεις που είχε δείχνουν ότι το Αμερικανικό ενδιαφέρον για την χώρα μας παραμένει διαρκές και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι Αμερικανο-Τουρκικές σχέσεις βαδίζουν προς το ναδίρ…
Ο Ναύαρχος Morley ειναι ο άνθρωπος κλειδί στα εξοπλιστικά για το Πολεμικό Ναυτικό και αυτός που εχει το πράσινο φως για οποιαδήποτε νέα συζήτηση που αφορά πρόγραμμα εξοπλισμών. Πριν λίγες ημέρες σε ρεπορτάζ μας αναφέραμε την τελευταία πρόταση της Ελληνικής πλευράς προς την Γαλλική: να μετέχουν και Ελληνικές εταιρίες στο πρόγραμμα ναυπήγησης των Belhara κι όχι μόνο των Ελληνικών, με το Παρίσι να συζητά αυτή την πρόταση αλλα με ένα δεδομένο, την αγορά φρεγατών απο την χώρα μας.
Ωστόσο δεν ειναι ψέμα πως πρόκειται για ένα καράβι ακριβό, με τα Scalp Naval που προτείνεται να τοποθετηθούν να ειναι πυρομαχικά ιδιαίτερης στρατηγικής αξίας, αλλα το Πολεμικό Ναυτικό δεν ειναι προσανατολισμένο να πραγματοποιήσει προληπτικά πλήγματα και στρατηγική προσβολή ισχύος στην ξηρά, οπως κάνει πχ το Αμερικανικο Πολεμικό Ναυτικό.
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ειναι προσανατολισμένο σε έναν αγώνα πλοίων εναντίον πλοίων και με αμυντικό χαρακτήρα που ειναι ο έλεγχος του Αρχιπελάγους και τμήμα της Αν. Μεσογειου. Εκείνο που καίει το πολεμικό ναυτικό κι εχει αναλυθεί και στην επιτροπή εξοπλισμών του Πολεμικού Ναυτικου ειναι η αμυνα περιοχής που επιτυγχάνεται με τς Aster 15 και το Aster 30.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου