Κύπρος: «Να θυμάστε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το θέμα του Μαυρικίου, κρατάμε αυτό το όπλο στην δικιά μας φαρέτρα»
Με «λουκέτο» στα απομεινάρια- όπως χαρακτηριστικά αναφέρει – της Αποικίας του Στέμματος στην Κύπρο, τις γνωστές ως «Κυρίαρχες Περιοχές Βάσεων» απείλησε δύο φορές τις τελευταίες ώρες η Λευκωσία την Βρετανία αν δεν σταματήσει τις προκλητικές και ανθελληνικές τοποθετήσεις της περί «αμφισβητούμενης ΑΟΖ» .
Οπως θα δείτε και στο βίντεο, η Λευκωσία πάει σε διαπραγματεύσεις με τον ειδικό διαπραγματευτή της ΕΕ, Μ.Μπαρνιέ, με σκληρή γραμμή για το Brexit και τις βρετανικές βάσεις.
«Εχουμε στο οπλοστάσιο μας συγκεκριμένα διαπραγματευτικά όπλα για να αλλάξουμε την φιλοτουρκική άποψη της Βρετανίας για την κυπριακή ΑΟΖ» τονίζουν κυπριακές διπλωματικές πηγές.
«Να θυμάστε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το θέμα του Μαυρικίου, κρατάμε και αυτό το όπλο στην δικιά μας φαρέτρα» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Ταυρόχρονα, η Λευκωσία απείλησε ξανά με λουκέτο στις βρετανικές βάσεις και το γεγονός αυτό το γνωστοποίησε και η οργάνωση «Lobby for Cyprus» στο Λονδίνο
Η επιστολή διαμαρτυρίας, με αποδέκτη τον Υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, εστάλη από την οργάνωση «Lobby for Cyprus» και αφορά ττην δήλωση του Υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν περί κυριαρχίας «υπό αμφισβήτηση» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην επιστολή σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει «ηθικό ή νομικό δικαίωμα» να ιδιοποιείται τους υδρογονάνθρακες που νομίμως ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Όπως αναφέρεται, η θέση του σερ Άλαν δεν αρμόζει σε μία χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο «που επαίρεται για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και του κράτους δικαίου γενικά».
Εκφράζεται απογοήτευση για το γεγονός ότι το Λονδίνο δεν υιοθέτησε τη θέση αρχής της ΕΕ, όπως τη διατύπωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Εν αντιθέσει, η υπουργική απάντηση από τον σερ Άλαν στην ουσία συνιστά εχθρική πράξη με την ικανότητα να αποσταθεροποιήσει μία ήδη ευερέθιστη περιοχή», σημειώνει η επιστολή.
Η απάντηση του Υπουργού Ευρώπης περιγράφεται ως φαινομενικά «προμελετημένη», τονίζεται ότι αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρομοιάζεται με την τακτική κατευνασμού της Βρετανίας έναντι της χιτλερικής Γερμανίας το 1938.
«Αυτό που είναι ήδη ξεκάθαρο είναι ότι η απάντηση του σερ Άλαν έχει πλήξει τα βρετανικά συμφέροντα, υπονομεύοντας τις αγγλοκυπριακές σχέσεις και πυροδοτώντας φωνές για ανάληψη σθεναρής δράσης από την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με τα απομεινάρια της Αποικίας του Στέμματος στην Κύπρο, τις γνωστές ως ‘Κυρίαρχες Περιοχές Βάσεων», σχολιάζει ενδεικτικά το Lobby for Cyprus στην επιστολή προς τον κ. Χαντ.
Η επιστολή θέτει επίσης ζήτημα παραβίασης του Υπουργικού Κώδικα λόγω της ανακριβούς παρουσίασης της κατάστασης αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ από τον υπουργό Ευρώπης.
«Ο σερ Άλαν και εσείς», συμπληρώνει η επιστολή του Lobby for Cyprus προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, «πρέπει να διορθώσετε τη δημόσια καταχώρηση επιβεβαιώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σέβεται και δεν αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αμφότεροι θα πρέπει να απευθύνετε επίσης έκτακτη προειδοποίηση προς την Τουρκία».
Η αδράνεια της Βρετανίας ως προς αυτό, καταλήγει η επιστολή, «διακινδυνεύει την ευθυγράμμιση της χώρας με ένα κράτος-παρία και την αμαύρωση αν όχι τη διάλυση της φήμης της Βρετανίας ως προστάτη του διεθνούς δικαίου».
Δεν κάνει βήμα πίσω η Βρετανία – Νέα τοποθέτηση του Foreign Office για την κυπριακή ΑΟΖ
Τη θέση που διατυπώθηκε πολλάκις την περασμένη εβδομάδα αναφορικά με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έλαβε ως απάντηση σε ερωτήσεις της για το θέμα προς το Foreign Office η φιλοκύπρια βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Βίλιερς.
Συγκεκριμένα, η βουλευτής βορείου Λονδίνου είχε υποβάλει την περασμένη Τετάρτη γραπτό ερώτημα προς τον υπουργό Εξωτερικών για το κατά πόσο προτίθεται να προβεί σε παραστάσεις προς τον Τούρκο ομόλογό του για την εισβολή τουρκικών πλοίων γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Συνοδευτικά είχε θέσει και τα εξής ερωτήματα:
- Κατά πόσο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δικαιώματα εξουσιοδότησης επιχειρήσεων γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ανατολικής Μεσογείου και κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ.
«Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
Όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη γεώτρηση της Τουρκίας, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρούν σε καμία περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση.
Έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην προβεί σε γεώτρηση σε αυτή την περιοχή. Ο σερ Άλαν Ντάνκαν το έχει καταστήσει αυτό σαφές στον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο και ο Βρετανός πρέσβης στην Άγκυρα έχει έρθει σε επαφή με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για να προτρέψει σε αποκλιμάκωση.
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς το όφελος όλων των Κυπρίων».
Σημειώνεται ότι η κα Βίλιερς είχε υποβάλει τα ερωτήματα προς το Foreign Office αμέσως μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Ευρώπης Ντάνκαν περί κυριαρχίας υπό αμφισβήτηση, εισακούοντας και εκκλήσεις Κυπρίων ψηφοφόρων και υποστηρικτών της.
Ποια είναι η υπόθεση «Μαυρικίου» που επικαλέστηκε η Κύπρος – Η απόφαση του Δικαστηρίου
Ποια είναι λοιπόν η υπόθεση της Δημοκρατίας του Μαυρίκιου που τέθηκε υπό συζήτηση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τη Χάγης; Το 1965, κατά την απο-αποικιοκρατικοποίηση των νησιών του Αρχιπελάγους του Μαυρίκιου, κάποια νησιά εξ αυτού (Chagos Islands) παρέμειναν υπό τη βρετανική κυριαρχία.
Μάλιστα, το 1970 το Λονδίνο εκδίωξε περί τους 2000 ιθαγενείς για να τα χρησιμοποιήσει ως Στρατιωτικές Βάσεις και δη των ΗΠΑ στο μεγαλύτερο υπό τη βρετανική κυριαρχία νησί, ονόματι Diego Garcia. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι Βρετανοί πλήρωσαν το 1965 για τα νησιά που έχουν υπό την κατοχή τους, το ποσό των 3 εκατομμυρίων στερλινών.
Πρόσφατα η Δημοκρατία του Μαυρίκιου μετέφερε το θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία με συντριπτική πλειοψηφία απεφάνθη ότι θα ήταν καλό να εκδοθεί νομική άποψη για ό,τι η Δημοκρατία του Μαυρίκιου ζητά. Δηλαδή την ολοκλήρωση της απο-αποικιοκρατικοποίσης. Ως εργαλεία προς τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν η επί του θέματος ακρόαση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και η επί του θέματος έκδοση νομικής άποψης-γνωμοδότησης.
Με την απόφασή του, για τις βάσεις που διατηρεί η Βρετανία στον Μαυρίκιο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δημιοούργησε νέα δεδομένα για την ευρύτερη παρουσία των Βρετανών σε πρώην αποικίες τους.
Το Δικαστήριο υιοθέτησε την θέση του Μαυρίκιου, γνωμοδοτώντας πως η εκεί παρουσία των Βρετανικών Βάσεων είναι μη νόμιμη. Το Δικαστήριο στην απόφαση που έδωσε μεταξύ άλλων τόνισε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης για τους λαούς.
Το Δικαστήριο στην απόφασή του ουσιαστικά κάλεσε τη Μεγάλη Βρετανία να αποχωρήσει από τον Μαυρίκιο τερματίζοντας την εκεί παρουσία της το ταχύτερο δυνατόν.
Παράλληλα υπέδειξε πως τα κράτη μέλη του ΟΗΕ θα πρέπει να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη για την αποχώρηση των Βρετανών.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου