Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η Αγκυρα προειδοποιεί για «κρυφτό» υποβρυχίων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο για τους επόμενους μήνες, οι οποίοι θεωρούνται κρίσιμοι από την Αθήνα για την εκδίπλωση της νέας τουρκικής κίνησης, δηλαδή την αποστολή του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις» στα νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου.
Η Αθήνα δέσμευσε προ ημερών, με οδηγία για άσκηση υποβρυχίων (SubNOTAM) που έχει κοινοποιηθεί στο ΝΑΤΟ, μια μεγάλη περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου, Ρόδου και Καρπάθου και συγκεκριμένα για μια περίοδο ενός μήνα από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η αντίδραση της Αγκυρας ήταν άμεση, καθώς αντέδρασε και σε διπλωματικό επίπεδο εξαιρετικά επιθετικά, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξέδωσε πανομοιότυπη SubNOTAM, η οποία επικαλύπτει την αντίστοιχη ελληνική τόσο γεωγραφικά όσο και ημερολογιακά.
Μια δεύτερη ένδειξη της τουρκικής επιθετικότητας καταγράφηκε ενόψει της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος» που ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα και θα εξελιχθεί στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο από τις 13 έως τις 25 Μαΐου, με τη συμμετοχή 131 πλοίων, 57 αεροσκαφών και 33 ελικοπτέρων.
Αυτή τη φορά οι Τούρκοι ζητούν την ακύρωση προγραμματισμένων βολών με πυραύλους Πάτριοτ, των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (Ε.Δ.) από το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), διότι έχουν δεσμεύσει για ασκήσεις με υποβρύχια ολόκληρη την περιοχή στα βόρεια του νησιού, από το δυτικό έως και το ανατολικό άκρο του. Στο ΠΒΚ οι βολές από τις ξένες Ε.Δ.-χρήστες και συνδρομητές των εγκαταστάσεων προγραμματίζονται ακόμα και ένα χρόνο νωρίτερα, ως εκ τούτου είναι αδύνατον οι Τούρκοι να μη γνώριζαν για τη συγκεκριμένη γερμανική δραστηριότητα.
Στην Αθήνα, πάντως, έχει επιλεγεί μια τακτική που να δείχνει στους Τούρκους την ετοιμότητα που υπάρχει. Είναι ενδεικτικό ότι, την περασμένη Τετάρτη, από την Τουρκία χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 20 αεροσκάφη και ελικόπτερα για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, για την αναχαίτιση των οποίων η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) απογείωσε συνολικά 30 μαχητικά.
«Απαράδεκτες κι αβάσιμες οι τουρκικές διεκδικήσεις»
Αιχμηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας απέναντι στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η θέση που εξέφρασε ο Χ. Ακσόι υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Επίσης, κατηγορεί την Τουρκία για «αβάσιμες και απαράδεκτες διεκδικήσεις».
Παράλληλα, η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, σημειώνει «Η Τουρκία προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του στο Αιγαίο, την ανάπτυξη των οποίων αδικαιολογήτως παρακωλύει».
«Θωρακίζεται» η Κύπρος
Πηγές µε γνώση των εξελίξεων από τη Λευκωσία εκτιµούν ότι η Τουρκία δοκιµάζει, επί του παρόντος, τα όρια συµµάχων (ΗΠΑ κ.ά.), γειτόνων (Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, Αιγύπτου κ.ά.) και διεθνών οργανισµών (ΕΕ, ΝΑΤΟ, Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κ.ά.), για να διαπιστώσει µέχρι ποιο σηµείο, στην πραγµατικότητα, «την παίρνει» να προχωρήσει, «τσεκάροντας» αντιδράσεις.
Εν τω µεταξύ, µέχρι να γίνουν πράξη οι όποιες αντιδράσεις, εκείνη θα έχει, εν τοις πράγµασι, προχωρήσει στη δηµιουργία τετελεσµένων τουρκικής «παρεµβολής» στις θαλάσσιες περιοχές µεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, µε την παρουσία του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih» στα δυτικά της Πάφου να καταγράφεται ήδη ως αρνητικό προηγούµενο. Αλλά και σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο, η Αγκυρα προχωρά σε νέες επιδείξεις ισχύος σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, στα όρια δηλαδή της καλούµενης «γαλάζιας πατρίδας», µέσω της καθιερωµένης αεροναυτικής στρατιωτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος 2019», που ξεκινά σήµερα και ολοκληρώνεται στις 25 Μαΐου.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο τουρκικών µεθοδεύσεων, η Κυπριακή ∆ηµοκρατία θωρακίζεται με «όπλα» νοµικής φύσεως, όπως είναι η έκδοση διεθνών ενταλµάτων σύλληψης για όσους εµπλέκονται άµεσα στην απόπειρα γεώτρησης του «Fatih».
Παράλληλα, συνεχίζει να κινείται διπλωµατικά, καθώς και να προωθεί την υλοποίηση του ενεργειακού της προγράµµατος, σε συνεργασία µε τον γαλλικό κολοσσό της TOTAL, που αναµένεται το προσεχές διάστηµα να επεκτείνει την παρουσία του στο οικόπεδο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης, µαζί µε την ιταλική ΕΝΙ, και ενδεχοµένως, εν συνεχεία, και στα οικόπεδα 8 και 9, που έχουν ήδη παραχωρηθεί στους Ιταλούς για έρευνες.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου