GuidePedia

0

Του Νίκου Μελέτη
Μίνι εμπλοκή σε κρίσιμο διαδικαστικό ζήτημα, προκάλεσε την καθυστέρηση στην αποστολή της Ρηματικής Διακοίνωσης από την Αθήνα στα Σκόπια ώστε να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο προγραμματισμός ήταν να σταλεί η Ρηματική Διακοίνωση αμέσως μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ της «Βόρειας Μακεδονίας» ακόμη και το Σάββατο το πρωί αλλά τελικά αυτό δεν έγινε ούτε και χθες προκαλώντας ερωτηματικά για τους λόγους που προκάλεσαν την καθυστέρηση.

Η σκοπιανή πλευρά ενώ έχει ήδη δυο φορές παραβιάσει την συμφωνημένη διαδικασία θέλησε να το κάνει και τρίτη φορά, αφήνοντας εκτεθειμένη την Αθήνα η οποία θα έστελνε την Ρηματική Διακοίνωση, με την οποία θα γνωστοποιούσε ότι έχει ολοκληρώσει το σκέλος των υποχρεώσεων της και συνεπώς η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ, ενώ όμως στην άλλη πλευρά οι συνταγματικές αλλαγές βρίσκονται ακόμη στον αέρα.

Η πΓΔΜ είχε αναλάβει την υποχρέωση να ολοκληρώσει πλήρως την διαδικασία της κύρωσης της Συμφωνίας και της υιοθέτησης των συνταγματικών αλλαγών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 ,κάτι που φυσικά δεν έγινε. Όμως και πάλι η δέσμευση της σκοπιανής πλευράς ήταν να ολοκληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις (και κυρίως τις συνταγματικές αλλαγές) πριν έρθει στην Ελλάδα προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών και το Πρωτόκολλο Ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Με την καλή θέληση της Αθήνας προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα η διαδικασία ανατράπηκε και έτσι οι συνταγματικές αλλαγές στην γειτονική χώρα εγκρίθηκαν από την Βουλή, αλλά η εφαρμογή τους πάγωσε και τέθηκε υπό την αίρεση της Κύρωσης όχι μόνο της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, όπως προέβλεπε η Συμφωνία, αλλά και του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Όμως και μετά από αυτό η σκοπιανή πλευρά ήγειρε νέους όρους, απαιτώντας να σταλεί η Ρηματική Διακοίνωση και να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η κύρωση του πρωτοκόλλου Ένταξης στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ από την δική της πλευρά δεν είχαν εκπληρωθεί πλήρως οι υποχρεώσεις. Η Ελλάδα δηλαδή θα δήλωνε με δεσμευτικό τρόπο ότι έχουν εκπληρωθεί οι όροι της Συμφωνίας ώστε να τεθεί σε ισχύ, ενώ στην άλλη πλευρά οι αλλαγές του συντάγματος θα παρέμεναν στον αέρα. Αυτή ήταν και ο βασικός λόγος που καθυστέρησε η αποστολή της Ρηματικής Διακοίνωσης από την Αθήνα και η έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία του Γ. Κατρούγκαλου με τον Ν. Ντιμιτρόφ.

Η σκοπιανή πλευρά μάλιστα επέμενε να προηγηθεί και η αποστολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο του υπογεγραμμένου από τον ίδιο Πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον που είναι ο θεματοφύλακας των Συνθηκών, πριν γίνει το τελικό βήμα για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

Αν και αναμενόταν είτε αργά το βράδυ χθες είτε νωρίς το πρωί να βρεθεί λύση σε αυτόν τον διαδικαστικό γρίφο,τα περιστατικά αυτά αναδεικνύουν την καχυποψία που υπάρχει και την ανάγκη εγρήγορσης της ελληνικής πλευράς για την πλήρη και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας τουλάχιστον στα σημεία εκείνα που ρητά δεσμεύεται η σκοπιανή πλευρά..

Καθώς πάντως σήμερα ο κ. Ζάεφ έχει προγραμματίσει εκδήλωση στην έδρα της κυβέρνησης, από την οποία αφαιρέθηκε χθες η επιγραφή «Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» για την επίσημη έπαρση της σημαίας του ΝΑΤΟ, αναμένεται ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει . καθώς θα πρέπει την στιγμή που θα φθάνει στα Σκόπια η ελληνική Ρηματική Διακοίνωση, έστω και ένα λεπτό πριν, να έχει τεθεί σε εφαρμογή η συνταγματική αλλαγή και να έχουν ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της χώρας οι τροπολογίες που εγκρίθηκαν από τη σκοπιανή Βουλή.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top