Κώστας Βενιζέλος
Εάν υλοποιηθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς η Άγκυρα να είναι μέρος τους, τότε θα ανατραπούν οι τουρκικές επεκτατικές επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ουσιαστικά η Τουρκία θα χάσει έδαφος στην προσπάθεια της να καταστεί περιφερειακή δύναμη με πρωταγωνιστικό ρόλο και επιρροή στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Γι’ αυτό και αντιδρά με αυτό τον τρόπο. Αντιδρά με απειλές, διαμορφώνοντας και συντηρώντας κλίμα έντασης. Το καθεστώς Ερντογάν παίζει τα ρέστα του και γι αυτό και προφανώς δεν αποδέχεται την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον περασμένο Ιανουάριο τα τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ να προχωρήσει στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες.
Θα πράξει το ίδιο με το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil, το οποίο θα «τρυπήσει» στο τεμάχιο 10, στις 15 Νοεμβρίου; Προφανώς και όχι. Θα είναι μία κίνηση υψηλού ρίσκου, που δεν θα την αποτολμήσει, καθώς γνωρίζει πως θα έχει κόστος. Έγινε γνωστό πως πολεμικά πλοία του αμερικανικού ναυτικού βρίσκονται στην περιοχή για να προστατεύσουν το γεωτρύπανο κι αυτό αποτελεί μήνυμα προς την Άγκυρα.
Βέβαια μπορεί η Τουρκία να μην παρεμποδίσει το γεωτρύπανο της Exxon Mobil. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να προβεί σε άλλες ενέργειες. Μπορεί να διενεργήσει δικές της γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σε μη αδειοδοτημένα τεμάχια. Αυτό θα προκαλέσει ένταση, θα αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάλλοντας τετελεσμένα. Στην περίπτωση αυτή η κρίση θα αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία και όχι άλλη χώρα, εταιρείες των οποίων δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μπορεί να πυκνώσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, εντός της ΑΟΖ και σε λεγόμενα αμφισβητούμενα τεμάχια.
Είναι σαφές πως η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας. Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα εκφρασθεί η αμφισβήτηση τους από την Άγκυρα και πώς θα αντιδράσει η Λευκωσία, αλλά και η Αθήνα. Υπάρχει σχέδιο σε αυτή την περίπτωση; Είναι κι αυτό ένα βασικό ερώτημα. Οι μόνοι που θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα και την ασφάλεια μας είμαστε οι ίδιοι και δεν θα πρέπει να περιμένουμε από τρίτους.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου