GuidePedia

0

Κίνδυνος-θάνατος για το Αιγαίο και ολόκληρο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι η παρουσία του κόμματος του Μπαχτσελί στην κυβέρνηση, διότι απειλεί την Ελλάδα εδώ και μεγάλο διάστημα, διεκδικώντας νησιά, ΑΟΖ και πολλά άλλα.

Αυτό διαμηνύει και το διεθνές ινστιτούτο γεωπολιτικής με το όνομα «Progressive Post», το οποίο κρούει καμπάνες σε όλη την Ευρώπη για μια άκρως αυταρχική και αλαζονική τουρκική εξωτερική πολιτική.

Ο Ερντογάν σύντομα θα διορίσει αντιπροέδρους, 16 υπουργούς, τους επικεφαλής 9 συμβουλίων και 4 γραμματειών που θα εκτελέσουν το κυβερνητικό έργο.

Η νέα κυβερνητική δομή θα πρέπει να έχει καθοριστεί μέχρι τις 8 Ιουλίου, όταν θα ορκιστούν τα 600 μέλη της νέας Βουλής μαζί με τον Πρόεδρο της χώρας.

Μέσα σε αυτούς θα διοριστούν υπουργοί και μέλη του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης, κάτι λίαν επικίνδυνο μιας και για παράδειγμα ..υπάρχει η πιθανότητα στην θέση του Τούρκου υπουργού άμυνας να δούμε κάποιο» Γκρίζο Λύκο», ο οποίος θα προκαλεί συνεχώς με την στάση του ειδικά την Ελλάδα .

Ο Τούρκος Πρόεδρος κέρδισε τις εκλογές κάτω από βαθιά άδικες συνθήκες την περασμένη Κυριακή, αλλά τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις σοβαρότατες οικονομικές προκλήσεις που είναι μπροστά του, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ικανοποιήσει τους ακροδεξιούς εθνικιστές συμμάχους του, αναφέρει ο αναλυτής Max Hoffman για το ινστιτούτο .

Ο Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ήταν σαφείς νικητές στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, μετά από μια εκλογική μάχη που δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί δίκαια, λόγω της καταστολής από την κυβέρνηση της δράσης της αντιπολίτευσης στα ΜΜΕ υπό την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα η εκπληκτική ανάκαμψη της δημοτικότητας του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), συμμάχου του AKP στις εκλογές, σημαίνει ότι πολλές από τις πολιτικές του Ερντογάν θα καθορίζονται από την ανοδική τάση του εθνικισμού της χώρας.

Αυτό περιλαμβάνει μια νέα πολιτική για τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων της Τουρκίας, μια άλλη στάση της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο καθώς και σε ότι αφορά την διένεξη με το Ισραήλ.

Μια δημοσκόπηση που έγινε νωρίτερα φέτος έδειξε ότι το 79% των Τούρκων είχε αρνητικές απόψεις για τους Σύρους , κάτι που αποτελεί σοβαρό παράγοντα ανόδου του εθνικισμού, δήλωσε ο Χόφμαν.

Η συμμαχία με το ΜΗΡ πιθανόν να αποκλείει οποιαδήποτε προσέγγιση με το κουρδικό πολιτικό κίνημα στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, τόνισε ο Χόφμαν, αφού το κόμμα αυτό θα επιμείνει στη λήψη σκληρής γραμμής στο κουρδικό ζήτημα .

Το ίδιο θα συμβεί και με τις σχέσεις με την Ελλάδα και άλλες χώρες , μιας και την εξωτερική πολιτική των Τούρκων θα την καθορίζει πλέον ο σκληρός εθνικισμός μαζί με την ισλαμική θρησκεία που αποτελεί ένα εκρηκτικό μίγμα.

«Αυτός ο εθνικιστικός συνασπισμός στηρίζεται σε δύο βασικά ζητήματα: στην δημιουργία ενός ισχυρού κράτους για την καταπολέμηση του αντιληπτού κουρδικού αποσχιστισμού και των τρομοκρατικών απειλών και στην εξάσκηση μιας επιθετικής, μονομερούς τουρκικής περιφερειακής και εξωτερικής πολιτικής προς την δύση , Βαλκάνια» , δήλωσε ο Χόφμαν.

Η αυξανόμενη παλίρροια του εθνικισμού, επίσης, καθιστά απίθανη τη συνδιαλλακτική πορεία προς τη Δύση, μετά από χρόνια αυξανόμενων εντάσεων, σύμφωνα με τον αναλυτή.

«Οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει επομένως να περιμένουν περισσότερα προβλήματα από μια εθνικιστική Τουρκία, σε Συρία, Α. Μεσόγειο παράλληλα με την αντιαμερικανική και αντιευρωπαϊκή ρητορική», κατέληξε ο ίδιος.

Νέο χτύπημα των ΗΠΑ

Τρομερές αποκαλύψεις από Αμερικανό Γερουσιαστή για την τωρινή αληθινή άποψη των ΗΠΑ για την Τουρκία, την οποία όπως όλα δείχνουν, δεν αναγνωρίζουν πλέον ως «παλιό πιστό φίλο» ή πραγματικό σύμμαχο και αυτό δείχνει πολλά σε συνδυασμό με την κατάθεση του Αμερικανού ΥΦΕΞ στην Γερουσία για την Ελλάδα και τον ρόλο της στην Α.Μεσόγειο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να αναγνωρίζουν πλέον την Τουρκία ως πιστό σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, λόγω της στροφής της προς τη Ρωσία και της φυλάκισης του Αμερικανικού πάστορα Andrew Brunson», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής James Lankford, κατά την τελετή που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα για την Προάσπιση των Δημοκρατιών με έδρα την Ουάσινγκτον.

Ο Λάνκφορντ είναι μία από τις κυριότερες φωνές στο αμερικανικό Κογκρέσο που επικρίνει συνεχώς την Τουρκία, μιλώντας για μια «πεθαμένη συμμαχία» μετά από 75 χρόνια , κάτι που θα καθοδηγεί πλέον τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Ο γερουσιαστής της Οκλαχόμα ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα που προώθησε νομοσχέδιο μέσω της γερουσίας , με το οποίο καλεί τον Λευκό Οίκο να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού αεροσκάφους F-35 , ενώ απαίτησε οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400 από την Ρωσία.

Ενώ τα πρώτα δύο αεροσκάφη F-35 παραδόθηκαν επισήμως στην Τουρκία, η πραγματική μεταστάθμευση τους σε τουρκικό έδαφος δεν θα πραγματοποιηθεί για πάνω από ένα χρόνο, ενώ οι γερουσιαστές πιέζουν να διακοπεί η όλη διαδικασία, αλλά και η συμμετοχή της Τουρκίας στην παραγωγή του αεροσκάφους, τόνισε ο Λάνκφορντ.

Εξίσου μεγάλη ανησυχία εξέφρασε ο Γερουσιαστής για την σύλληψη του Πάστορα Μπράνσον, ο οποίος ζούσε στην Τουρκία για 25 χρόνια και συνελήφθη για εικαζόμενους δεσμούς με τον Fethullah Gülen, ισλαμιστή ιεροκήρυκα που κατηγορήθηκε για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top