GuidePedia

0

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Τα παλαιότερα χρόνια οι πολιτικοί μας, αλλά και οι πολίτες, εξέφραζαν σφοδρά και δικαιολογημένα παράπονα για τον ρόλο του εκάστοτε πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αμερικανικές παρεμβάσεις, πριν και μετά την μεταπολίτευση, στα δρώμενα της εσωτερικής πολιτικής και κομματικής ζωής της Ελλάδας δεν μπορεί να ξεχαστούν…

Ποιος μπορεί να λησμονήσει τις πύρινες δηλώσεις εναντίον της Αμερικής και των αντιπροσώπων της, από τον επίσημο χώρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πολλές φορές και από πρωθυπουργικά χείλη; Η λέξη «ανθύπατος» για τον τότε πρέσβη Τόμας Μίλερ έμεινε στην ιστορία.

Βέβαια, οι Έλληνες πολιτικοί, σε κάθε ευκαιρία και ειδικά αν τα φώτα της δημοσιότητας είναι μακριά, αλλάζουν στάση. Και αναζητούν την εύνοια του κάθε Αμερικανού πρέσβη. Η εξαίρεση στον κανόνα αποτελούσε πάντα το ΚΚΕ, βασικά για ιδεολογικούς λόγους, και μέχρι το πρόσφατο παρελθόν και αρκετοί κομματάρχες του ΣΥΡΙΖΑ. Η γνώμη όλων, βέβαια, πρέπει να είναι σεβαστή διότι έχουμε την τύχη να ζούμε σε δημοκρατική χώρα.

Ο σημερινός πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέφρι Πάιατ, που έφτασε στην Ελλάδα αντιμετωπίζοντας σφυροκόπημα αρνητικών δημοσιευμάτων, λόγω της θητείας του στην Ουκρανία, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα αυτή, έχει αναδειχθεί σε διαφημιστή της Ελλάδας στην Αμερική. Το ξέρω… Πρωτάκουστα πράγματα. Όμως, πρόκειται για μία μεγάλη αλήθεια που δεν μπορούμε να κρύψουμε, αντίθετα πρέπει να αναδείξουμε. Για ένα δημοσιογράφο και άνθρωπο σαν εμένα, που μεταφέρω μαζί μου, όπου και να πάω, τον πόνο της εισβολής και της κατοχής της πατρίδας μου, για τον οποίο (πόνο) ευθύνεται αποκλειστικά η Αμερική του Χένρι Κίσιγκερ, τούτος ο πρέσβης με κάνει να νοιώθω διαφορετικά για την Αμερική. Βέβαια, είναι αδύνατο να ξεχάσω τα πάθη της Κύπρου…

Μελετώ τις ομιλίες του, και κάθε φορά λέω ότι ο τρόπος με τον οποίο μιλά είναι ελληνικός. Μιλά σαν Έλληνας όταν βρίσκεται στην Αμερική. Και αν δεν γνωρίζει κανείς ότι πρόκειται για ομιλία του Αμερικανού πρέσβη, πιστεύει ότι είναι λόγια Έλληνα υπουργού. Και κάθε φορά έχει διαφορετικά επιχειρήματα, πολύ ισχυρά για τις δυνατότητες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Δεν με ενδιαφέρει καν αν πρόκειται για …«σχέδιο» για να αποδείξει ότι η Αμερική άλλαξε, και βλέπει διαφορετικά την Ελλάδα. Διότι ακόμα και αν είναι «σχέδιο» καλό στη χώρα μας κάνει.

Άκουσα ότι έχει βάλει στοίχημα να φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα. Μακάρι να τα καταφέρει και ο πρώτος που θα τον χειροκροτήσω είμαι εγώ, ο «αντιαμερικανός» όπως γράφουν σε παλαιότερα τηλεγραφήματα και έγγραφα μερικοί ανόητοι διπλωμάτες, αντιδρώντας στην ήττα του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, για την Κύπρο. 

Όταν ένας ξένος πρέσβης, όχι μόνο ο Αμερικανός, προσπαθεί να βοηθήσει τη χώρα μας, πρέπει να τον ευχαριστήσουμε, άσχετα από τα όποια αισθήματά μας, άσχετα από τα κίνητρα του. Δεν είμαι αφελής. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του και των Αμερικανών επενδυτών. Αλλά σε τούτη την περίοδο, και ειδικά στο θέμα της οικονομίας, τα συμφέροντα της Ελλάδας και των ΗΠΑ ταυτίζονται.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να πω -διότι οι καλές εξηγήσεις δεν δημιουργούν παρεξηγήσεις- ότι η Αμερική μας πόνεσε παλαιότερα, και την Ελλάδα και την Κύπρο. Μας πίκρανε, μας ανάγκασε με τη στάση της να κατεβούμε στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούμε. Τα πραξικοπήματα μας έφεραν πολύ πίσω -και τις δύο χώρες- και η Κύπρος είναι και σήμερα θύμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Οι παλαιότερες συγκρούσεις, λόγω της μονόπλευρης αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, πάντα προς όφελος της Άγκυρας, μας ανάγκασαν να αντιμετωπίσουμε με δικαιολογημένη καχυποψία τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ στα εθνικά θέματα.

Όμως τα πράγματα φαίνεται ότι αλλάζουν. Όταν έφτασε ο κ. Πάιατ διαβάσαμε, και τι δεν διαβάσαμε. Η πλέον ανώδυνη αναφορά ήταν ότι θα μας μετατρέψει σε …Ουκρανία. Η πραγματικότητα (επί του εδάφους) είναι εντελώς διαφορετική. Ευρισκόμενος στην Ελλάδα, εν μέσω της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης, κάνει μαθήματα στους δικούς μας πολιτικούς, για το πως πρέπει οι χώρες να τις αντιμετωπίζουν (αυτές τις κρίσεις), ώστε να εξέρχονται αυτών το συντομότερο δυνατόν.

Οι πολιτικοί μας πρέπει να μιμηθούν τον Αμερικανό πρέσβη, που τους δείχνει το δρόμο για να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα και για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ο τουρισμός. Αναφορικά με τις επενδύσεις, η κατάσταση εξελίσσεται καλύτερα, αλλά οπωσδήποτε θα μπορούσε να ήταν άριστη. Όπως είπε ο Αμερικανός πρέσβης μέγα πρόβλημα για τους επενδυτές είναι η γραφειοκρατία. Είναι ένα γνωστό πρόβλημα, αλλά το θέμα είναι τι κάνει η κυβέρνηση για να ξεπεραστεί ο σκόπελος αυτός. Διότι δεν διώξαμε μόνο προς την Κύπρο και τη Βουλγαρία εκατοντάδες -για να μην πω χιλιάδες- ελληνικές εταιρείες. Τους προσφέραμε και πολλούς επενδυτές, που προτίμησαν να πάνε στη Λευκωσία και στη Σόφια, όπου το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο. 

Τους τελευταίους 18 μήνες, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βελτιώθηκαν και αποκορύφωμα ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο. Πέρα από συμπάθειες και αντιπάθειες, ήταν ένα επιτυχημένο ταξίδι. Προσωπικά ο Αμερικανός Πρόεδρος υποσχέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα τον βοηθήσει στα θέματα της οικονομίας και του τουρισμού. Η βοήθεια δεν θα έρθει μόνη της, επειδή το υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ. Πρέπει να προσπαθήσουμε και εμείς οι ίδιοι.

Οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να ακολουθήσουν στα βήματα του Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος έχει ξεπεράσει εαυτόν και συναγωνίζεται τον Γιάννη Αντετονκούμπο για το ποιος ομιλεί περισσότερο για την Ελλάδα και τις ικανότητες των Ελλήνων.

Όταν σε υμνούν, λοιπόν, δεν λες γιατί το κάνουν… Απλά αδράζεις την ευκαιρία και την εκμεταλλεύεσαι για το καλό της Πατρίδας και του Έθνους. Και προσπαθείς να πείσεις και άλλες ξένες χώρες να κάνουν το ίδιο. Η Ελλάδα έχει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες για όλους όσους έρθουν στη χώρα και την αντιμετωπίσουν με σεβασμό…

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top