Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Την Τετάρτη. 25 Οκτωβρίου. στο Πολιτιστικό Κέντρο Nazım Hikmet της Άγκυρας παρουσία χιλιάδων οπαδών έγινε η ιδρυτική διάσκεψη του νέου τουρκικού κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ, με την ονομασία, «İyi Partı», δηλαδή, «Καλό Κόμμα».
Το παρών στην ιδρυτική συγκέντρωση το νέου κόμματος θα δώσουν οι νυν βουλευτές, Ümit Özdağ, Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan, İsmail Ok, οι πρώην βουλευτές, Koray Aydın, Celal Dağgez, Durmuş Yılmaz, Behiç Çelik, Mustafa Erdem, Aydın Tümer, Suat Çağlayan, Cevher Cevheri, Kazım Ataol, Ayfer Yılmaz, Süleyman Sarıbaş, Vedat Bayram, ο πρώην στρατηγός Yener Yıldırım που είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση για την υπόθεση της Balyoz, ο πρώην στρατηγός Ali Aydın, ο γνωστός δημοσιογράφος-αρθρογράφος, Ruhat Mengi, η Çiğdem Özer, εγγονή του γνωστού λαϊκού δημοφιλή μουσικού, Aşık Veysel, ο δημοσιογράφος για θέματα της Νοτιανατολικής Τουρκίας, Hüseyin Özlük, ο πρώην Διευθυντής Ασφαλείας, Fatih Eryılmaz ο οποίος είχε διακριθεί κατά του πραξικοπήματος, ο μετέχων στην ομάδα των κομάντος SAT komandosu των Ιμίων και κατηγορούμενος για την υπόθεση Balyoz, απόστρατος συνταγματάρχης, Ali Türkşen και ο πρώην Διευθυντής Ασφαλείας, Fatih Eryılmaz.
Η Μεράλ Ακσενέρ που θεωρείται σήμερα ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2019, γεννήθηκε το 1956 στην Νίκαια από οικογένεια που κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Έγινε γνωστή για πρώτη φορά στην πολιτική όταν το 1996 μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου του Σουσουρλούκ ο τότε υπουργός Εσωτερικών της τότε πρωθυπουργού, Ταντσού Τσιλέρ, ο Μεχμέτ Αγάρ, που φέρονταν άμεσα εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο, παραιτήθηκε και τον αντικατέστησε η Μεράλ Ακσενέρ.
Στις εκλογές του 2007 και του 2011 εκλέγονταν βουλευτίνα του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ της Κωνσταντινούπολης και διατέλεσε και πρόεδρος της τουρκικής βουλής.
Η διένεξη της με το εθνικιστικό κόμμα και τον αρχηγό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί με αφορμή την υποστήριξη του Μπαχτσελί στον Ερντογάν, άρχισε από τις αρχές του 2016 και την οδήγησε στην έξοδο από το κόμμα, (διαγραφή) και στην διαδικασία ίδρυσης νέου κόμματος.
Πάντως έχει μεγάλη δημοτικότητα και θεωρείται ένα «φρέσκο» πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, παρά του ότι έχει μακρά πολιτική ιστορία. Για πολλούς είναι κάτι σαν μια δεύτερη Τσιλέρ, χωρίς όμως την σκιά της διαφθοράς που έριξε την Τσιλέρ. Το επικίνδυνο είναι ότι συχνά χρησιμοποίει εθνικιστικές κορώνες κατά της Ελλάδας και ανοιχτές διεκδικήσεις για ελληνικά νησιά.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου