GuidePedia

0


Οι Τάταροι της Κριμαίας αποτελούν και πάλι πεδίο αντιπαράθεσης Ρωσίας-Τουρκίας, με την Άγκυρα να παίζει πλέον το χαρτί της έμμεσης στρατηγικής έναντι της αντιπάλου Μόσχας.

Ήδη από το 2014 που η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο στην επικράτειά της η Τουρκία προχώρησε σε κινήσεις αρκετά ενοχλητικές, προκαλώντας ευθέως, ακόμα-ακόμα, τη Ρωσία, σχετικά με τους Τατάρους.

Η Μόσχα όμως απάντησε δυναμικά, με την οργή της να επιπίπτει στις κεφαλές των Τατάρων οι οποίοι στερήθηκαν δικαιώματα και ελευθερίες που απολάμβαναν επί ουκρανικής διοίκησης της Κριμαίας.

Οι κινήσεις της Μόσχας αποτελούσαν απλώς προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα, η οποία προσπαθούσε να δημιουργήσει ζητήματα, ενοχλημένη από τη ρωσική υποστήριξη στο συριακό καθεστώς.

Όταν η ρωσική υποστήριξη κατέστη έμπρακτη με την αποστολή δυνάμεων στην Συρία η πανικόβλητη Άγκυρα αντέδρασε σπασμωδικά και επιπόλαια, καταρρίπτοντας το ρωσικό Su-24.

Από την στιγμή εκείνη και μετά, έχοντας φανερά απέναντί της τη ρωσική εχθρότητα, πλέον, η Άγκυρα αναζήτησε νέα πεδία επί των οποίων θα μπορούσε στην χειρότερη περίπτωση να δημιουργήσει ζητήματα στη Μόσχα, στο πλαίσιο μιας νέας περιφερειακής στρατηγικής που όπως όλα δείχνουν έχει θέσει σε εφαρμογή.

Υπ’ αυτό το πρίσμα πρέπει να ειδωθεί και η πρόσφατη ανάφλεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ της συμμάχου της Ρωσίας Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν το οποίο η Άγκυρα στήριξε πολιτικά και φάνηκε έτοιμη να στηρίξει και με άλλους τρόπους.

Η ζαριά όμως δεν βγήκε στην Άγκυρα καθώς τόσο η Μόσχα, όσο και η Ουάσινγκτον, το τελευταίο που θα ήθελαν αυτή την στιγμή, είναι μια ανάφλεξη στον νότιο Καύκασο.

Έτσι η απελπισμένη ηγετική ομάδα της Άγκυρας στρέφεται κατά συνέπεια και πάλι στους «αδερφούς» Τατάρους της Κριμαίας. Υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Τάταροι ίδρυσαν ένα «κυβερνητικό» συμβούλιο το οποίο όμως η Μόσχα όχι μόνο δεν αναγνωρίζει αλλά και το έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Το συμβούλιο αυτό που εδρεύει τώρα σε ουκρανικό έδαφος, υπό την καθοδήγηση και με την υποστήριξη της Άγκυρας ανέφερε πως θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Ρωσίας.

Οι πιθανότητες να ληφθεί κάποια απόφαση κατά της Ρωσίας είναι ανύπαρκτες, βεβαίως. Ωστόσο η κίνηση έχει την σημασία της και θέτει παρακαταθήκη για μελλοντικές εξελίξεις. Η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την ταταρική μειονότητα στην Κριμαία ως όχημα άσκησης πίεσης στη Μόσχα.

Ωστόσο οι μόνοι που θα πληρώσουν ακριβά τα παιχνίδια της Άγκυρας είναι οι ίδιοι οι Τάταροι καθώς η Μόσχα, με σειρά δυναμικών ενεργειών, έχει δείξει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί την οποιαδήποτε τουρκική πίεση, ειδικά την έμμεση, εντός του εδάφους της.

Το ίδιο μάθημα έμαθαν, με κόστος σε αίμα, οι Τουρκομάνοι της Συρίας, οι οποίοι μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, πλήρωσαν το τίμημα της συμμαχίας τους με την Άγκυρα, καθώς οι Ρώσοι αποδεικνύονται ειδήμονες στην έμμεση στρατηγική.

Άλλωστε το παιχνίδι της Άγκυρας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κερδηθεί διότι, απλούστατα, η Τουρκία είχε πολλά περισσότερα ανοικτά μέτωπα που μπορούν κάλλιστα να τύχουν της ρωσικής εκμετάλλευσης.

Με πληροφορίες από http://www.yenisafak.com/en/world/crimean-tatars-to-appeal-to-un-over-ban-of-ruling-body-2455268

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top