GuidePedia

0

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη βρίσκεται επί θύραις, καθώς η Μόσχα ετοιμάζεται να στείλει ξεκάθαρο και μη επιδεχόμενο αμφισβήτησης μήνυμα στη Δύση για ειρηνική επίλυση των διενέξεων που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα, μέσω του παγκοσμίου φήμης συνεδρίου για τη διεθνή ασφάλεια (Munich Security Conference) που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στο Μόναχο της Γερμανίας.

Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Θα διεξαχθεί φέτος το τριήμερο 12-14 Φεβρουαρίου υπό την προεδρία του πρέσβη Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, με κύρια θέματα την Ουκρανία, τη Ρωσία και το προσφυγικό, ένα «πακέτο» που χρήζει συνολικής αντιμετώπισης ως προϋπόθεση εξεύρεσης νέων ισορροπιών ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση…

Όπως έγινε γνωστό, ενώ τα προηγούμενα χρόνια της ρωσικής αντιπροσωπείας επικεφαλής ήταν το «βαρύ πυροβολικό» της ρωσικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, φέτος η ρωσική παρουσία αναβαθμίζεται περεταίρω, με επικεφαλής να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μέντβεντεφ.

Η παρουσία του Ρώσου πρωθυπουργού έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θεωρείται στη Δύση ως «δυτικόστροφος», υπέρ της εισαγωγής εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων στη ρωσική οικονομία, τη στιγμή που ο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει τη φήμη «συγκεντρωτικού» ηγέτη, ο οποίος τάσσεται υπέρ του ασφυκτικού κρατικού ελέγχου σε στρατηγικής σημασίας τομείς και τις αντίστοιχες επιχειρήσεις.


Το παρόν διάστημα μάλιστα, στη ρωσική πρωτεύουσα είχε ανοίξει εκτεταμένη συζήτηση για το ενδεχόμενο αποκρατικοποιήσεων σε τέτοιες εταιρίες (π.χ. ο ενεργειακό κολοσσός Rosneft), με τον Πούτιν να «πατάει φρένο» με την αιτιολογία ότι οι αποκρατικοποιήσεις αυτές δεν θα πρέπει να γίνουν τώρα που οι μετοχικές αποτιμήσεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Πρόκειται για σοβαρό επιχείρημα, το οποίο εμπεριέχει μάλιστα μια έμμεση υπόσχεση: Την επόμενη φορά, όταν η οικονομική συγκυρία το ευνοήσει, το ρωσικό κράτος δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε πωλήσεις σημαντικών μεριδίων στρατηγικών επιχειρήσεων, εντασσόμενη «κανονικά» στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι, μια προοπτική που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορα τα χρηματοπιστωτικά κέντρα της υφηλίου.

Η εκτίμηση ότι η αναβαθμισμένη παρουσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτελεί χειρονομία προς τη Δύση δεν είναι αυθαίρετη, καθώς συμφωνεί με όσα αναφέρουν από το γνωστό Valdai Club,τον σοβαρότερο ίσως θύλακα συζήτησης θεμάτων γεωπολιτικής στη Ρωσία, με αναλυτές και ειδικούς παγκοσμίου φήμης, τα λόγια των οποίων αποτελούν αντικείμενο ενδελεχούς ανάλυσης στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των πιο σημαντικών χωρών του διεθνούς συστήματος.

Την πληροφορία για την έλευση Μέντβεντεφ στη διεθνή διάσκεψη του Μονάχου έδωσε η Άντζελα Στεντ, διευθύντρια του φημισμένου Κέντρου Σπουδών Ευρασίας, Ρωσίας και Ανατολικής Ευρώπης του πανεπιστημίου Georgetown των Ηνωμένων Πολιτειών, από όπου βγαίνουν σημαντικές προσωπικότητες του αμερικανικού διπλωματικού στερεώματος.
Η Ρωσία λοιπόν στέλνει μήνυμα «γενικευμένης αποκλιμάκωσης» σε όλα τα μέτωπα, από αυτό της Ουκρανίας, όπου αναμένεται τις επόμενες ημέρες επανάληψη των συνομιλιών, καθώς επίσης και στο μέτωπο της Συρίας, όπου επίσης έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ελβετία
.
Όσοι θυμούνται όσα διημείφθησαν πέρσι στο Μόναχο, η ένταση ανάμεσα στη Δύση εν γένει και τη Ρωσία ήταν ευδιάκριτη και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, το κλίμα που εισέπραξαν οι παριστάμενοι και όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο, επιβεβαίωσε τους φόβους για επαύξηση της έντασης και της αστάθειας παγκόσμια.

Η ομιλία του Σεργκέι Λαβρόφ ήταν πολύ σκληρή, στην οποία είχε μάλιστα υποστηρίξει, ότι η επανένωση των δυο Γερμανιών το 1990 ήταν λιγότερο «νομιμοποιημένη» εν συγκρίσει με την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία! Οι αναφορές αυτές είχαν ενοχλήσει σφόδρα τους παριστάμενους, ενώ και ο Λαβρόφ δεν είχε κρύψει τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση που συνάντησε στο Μόναχο.

Από το 2007 που η παρουσία 
του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σηματοδοτήσει μια περίοδο έντασης στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, εκφράζεται πλέον η αισιοδοξία, ότι η Ρωσία ετοιμάζεται, σταδιακά, να στείλει μήνυμα αποκλιμάκωσης που θα ευεργετήσει τον πλανήτη, αφού θα τεθούν οι βάσεις για την από κοινού αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που δεν έχει αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Οψόμεθα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top