Πλήρη συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών υποσχέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δυο ηγέτες, με αφορμή την υπόθεση ομηρίας των δυο Ιαπώνων πολιτών που έχουν συλληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.
Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, το τηλέφωνο έγινε από την πλευρά του Ερντογάν, όχι από τον Άμπε, ενώ θυμίζουμε ότι οι αιμοσταγείς ισλαμιστές έχουν ζητήσει λύτρα 200 εκατομμυρίων δολαρίων για να τους αφήσουν ελεύθερους.
Το να υποσχέθηκε συνεργασία στις πληροφορίες είναι σε μια πρώτη ανάγνωση επιεικώς αδιάφορο, λόγω ελλείψεως χρόνου, αφού η διορία των 72 ωρών εκπνέει και τα κεφάλια των Ιαπώνων, του δημοσιογράφου Κένζι Γκότο και του ιδιωτικού φρουρού ασφαλείας Χαρούνα Γιουκάουα, ήδη δε στέκονται καλά στη θέση τους…
Βέβαια, αφορμή για το τηλεφώνημα ήταν συνολικότερα οι διμερείς σχέσεις, η τουρκική προεδρία στους G20, το πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας που έχει αναλάβει ιαπωνική εταιρία και άλλα σχετικά.
Το ζήτημα λοιπόν είναι, εάν η Τουρκία προσφέρθηκε να βρει τρόπο για να καταβληθούν τα λύτρα στην ηγεσία των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, ώστε να μη φανεί ότι η Ιαπωνία υπέκυψε και κατέβαλε το ιλιγγιώδες ποσό που ζητήθηκε.
Με λίγη διαπραγμάτευση και τις βέβαιες επαφές με το Ισλαμικό Κράτος που διατηρεί η τουρκική μυστική υπηρεσία MIT, πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν. Όμως, από τη στιγμή που οι ζωές δυο ανθρώπων κρέμονται από μια κλωστή, καλό είναι να περιμένουμε.
Εάν το τελεσίγραφο των 72 ωρών παρέλθει και δεν έχει υπάρξει κάποια ένδειξη ότι οι όμηροι εκτελέστηκαν, τότε θα πρέπει αυτό το τηλεφώνημα του Ερντογάν στον Άμπε να επανεξεταστεί. Η Τουρκία, ανέκαθεν γνώριζε πώς να ζητά τα κατάλληλα ανταλλάγματα για να εμπλακεί σε μια υπόθεση, Ας περιμένουμε λίγο λοιπόν…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου