GuidePedia

0
Image

28.07.2014

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ φαίνεται να μην είναι τόσο στενές όσο παλιά.Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ανάλυση της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ (Milliyet) - προσδιορίζει δε ως βάση αυτής της εκτίμησης την δήλωση  Ερντογάν ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει πλέον με τον πρόεδρο Ομπάμα.

 Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας ειδικοί στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας πηγαίνει πίσω στις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί όταν ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε ανοιχτά τις ΗΠΑ για υποδαύλιση των διαδηλώσεων καθώς και στην τηλεφωνική επικοινωνία της 19ης Φεβρουαρίου. Στην εν λόγω συνομιλία,υπενθυμίζεται,  ο κ. Ερντογάν φέρεται  να ζήτησε από τον Ομπάμα την απέλαση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, με τον τελευταίο να απαντάει ότι «λάβαμε το μήνυμα». Μία ημέρα μετά, σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε ότι έγινε το τηλεφώνημα- διαψεύδοντας έτσι την εν λόγω διαρροή και ''χρεώνοντάς '' την προφανώς στην τουρκική πλευρά.

 Άλλοι ειδικοί εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει χάσει πλέον το στρατηγικό ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ καθώς  δεν έχει πλέον επιρροή στην περιοχή. Όπως φαίνεται οι μόνοι περιφερειακοί ηγέτες που έχουν στενές σχέσεις με την Τουρκία είναι ο φυλακισμένος Οτζαλάν και ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ κ. Μπαρζανί.

 Οι συλλήψεις αστυνομικών

Ακόμα μια ένδειξη περί των όσων υποστηρίζει η Μιλιέτ είναι η εξής:

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Μαρί Χάρφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις συλλήψεις των 109 Τουρκων αστυνομικών ως προσκείμενων ουσιαστικά στην λεγόμενη 'παραλληλη δομή'' του ιμάμη Γκιουλέν, σχολίασε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.Επίσης απηύθυνε έκκληση η έρευνα να διεξαχθεί με δίκαιο, διαφανή και δημοκρατικό τρόπο. Τόνισε ακόμη ότι και κατά το παρελθόν οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει τις ανησυχίες τους αναφορικά με τη δικαστική διαδικασία στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να συζητούν ως προς αυτό, αναφέρει η εφημερίδα Zaman.
 Η πλευρά του Γκιούλ  αναφέρει δια του φιλικού της τύπου ότι η επιχείρηση κατα των 109 αστυνομικών είναι αντίποινα στην επιχείρηση της 17ης  και 25ης Δεκεμβρίου

Η σχεδιαζόμενη επίθεση στην Δικαιοσύνη

Στο μεταξύ ο κ. Ερντογάν ετοιμάζει άλλο ένα μέτωπο - ίσως και αυτό προκαλέσει το ''ενδιαφέρον'' των ΗΠΑ :
Όπως αναφέρει η  εφ/δα Sabah  γίνονται προετοιμασίες για επιχειρήσεις εναντίον δικαστών που προσέφεραν την νομική κάλυψη για την επιχείρηση της 17ης και 25ης Δεκεμβρίου. Οι αρχές - με ανοχή και παρότρυνση προφανώς της κυβερνησης Ερντογάν - διενεργούν έρευνες για 7 υποθέσεις:

1. Για τη απόφαση να απορριφθούν οι κατηγορίες εναντίον του Φετουλλάχ Γκιουλέν χωρίς περεταίρω έρευνα.
2. Για την συνωμοσία, όπως αναφέρει,  εναντίον των μυστικών πρακτόρων της ΜΙΤ στο κόμμα KCK και για τη προσπάθεια να συλληφθεί ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.
3. Για τους δεσμούς των εισαγγελέων, Ζεκεριγιά Οζ, Τζελάλ Καρά και Μουαμέρ Ακάς, οι οποίο σχεδίαζαν και συντόνισαν την απόπειρα πραξικοπήματος της 17ης και 25ης Δεκεμβρίου
4. Για τις προσπάθειες του Ζεκέριγια Οζ να κατευθύνει τους διορισμούς στο δικαστικό σώμα
5. Για το σχέδιο της κατάσχεσης των φορτηγών στα Άδανα που είχε ως στόχο, όπως αναφέρεται,  να αμαυρωθεί η φήμη της Τουρκίας με το να φανεί ότι δίνει στήριξη στους τρομοκράτες (της Συρίας).
6. Για τις υποκλοπές κατά του Πρωθυπουργού Ερντογάν και των 4 Υπουργών του καθώς και εκατοντάδων άλλων ανθρώπων που αποτέλεσε, κατά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς,  προσπάθεια ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης.
7.Για τις σχέσεις της λεγόμενης ''παράλληλης δομής''  με το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων το οποίο προσέφερε προστασία στους εισαγγελείς που εμπλέκονται στην προσπάθεια πραξικοπήματος.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top