GuidePedia

0

Του Κώστα Βενιζέλου

Συνάντηση επιβεβαίωσης των διαφορών τους αναμένεται ότι θα έχουν αύριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη. Είναι σαφές πως η τουρκική πλευρά, η οποία αναπτύσσει έντονη διεθνή δραστηριότητα, με πρωτοβουλία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ενδιαφέρεται περισσότερο για την επόμενη ημέρα ενός ναυαγίου, παρά για να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ διευθετεί –χωρίς καμία δυσκολία– επαφές για τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί, τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Κουντρέτ Οζερσάι, και την «πρόεδρο» της ψευδοβουλής, Σιμπέλ Σιμπέρ. Όλες οι επαφές στοχεύουν στην πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους και βασική επιδίωξη είναι η λειτουργία τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της εν εξελίξει διαδικασίας.

Η αυριανή συνάντηση των Αναστασιάδη και Έρογλου θα πραγματοποιηθεί για αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, γνωρίζοντας αμφότεροι πως θα υπάρξει διαφορετική ανάγνωση και διαφορετικές ατζέντες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρουσιάσει την απόκλιση μεταξύ των τουρκοκυπριακών θέσεων και του Κοινού Ανακοινωθέντος, κίνηση την οποία έχει προαναγγείλει ήδη. Ο κατοχικός ηγέτης, θα ζητήσει την έναρξη του πάρε-δώσε, γνωρίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει επί της ουσίας. Θέλει προφανώς να εκθέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι δήθεν αρνείται να εισέλθει στην ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Εκείνο που ευθέως προκύπτει από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, είναι πως η τουρκική επιδίωξη είναι η νομιμοποίηση δυο εθνικών περιοχών, με μερική επιστροφή προσφύγων και εδαφών. Περαιτέρω, ζητούν, μέσα από την κατάθεση απόψεων στο κεφάλαιο Διακυβέρνησης, μια αδύνατη σε εξουσίες και αρμοδιότητες κεντρική κυβέρνηση. Οι διάφορες παρεκκλίσεις και «δικλίδες ασφαλείας» που ζητούν, παραπέμπουν σε ένα κεντρικό κράτος που δεν θα είναι βιώσιμο και δυο περιοχές πλήρως αυτόνομες. Ταυτόχρονα, είναι σαφές πως δεν πρόκειται να συζητήσουν κεφάλαια τα οποία ενδιαφέρουν κατά κύριο λόγο την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως είναι το Εδαφικό. Ούτε καν ενδείξεις δεν δίνουν για το Εδαφικό και είναι πρόδηλο από τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις του Κουντρέτ Οζερσάι πως δεν έχει διάθεση το κεφάλαιο αυτό να διασυνδεθεί με άλλο, όπως έχει καταρχήν συμφωνηθεί για την ακολουθούμενη πρακτική στη διαδικασία.

Οι θέσεις που κατατίθενται από τουρκικής πλευράς, σε πολλές περιπτώσεις και εγγράφως, δεν διαφέρουν με εκείνες που παρουσίαζε ο Ντερβίς Έρογλου στη διάρκεια των συζητήσεων που είχε με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Θέσεις, δηλαδή, που παραπέμπουν περισσότερο σε μια χαλαρή ομοσπονδία ή σε μια συνομοσπονδία. Τα πρόσφατα επεισόδια στη Λεμεσό, που προκλήθηκαν από ακροδεξιές ομάδες έξω από χώρο εκδήλωσης που μίλησε ο τέως κατοχικός ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αξιοποιούνται ήδη σε διάφορα επίπεδα από τους Τούρκους. Θεωρούν πως ενισχύεται η θέση τους για δημιουργία δυο εθνικών περιοχών.

Πέραν, πάντως, από την εικόνα που υπάρχει για την πορεία των διαπραγματεύσεων, οι Αμερικανοί διά του εδώ πρέσβη τους, επιχειρούν να δώσουν μια άλλη πραγματικότητα. Θεωρούν πως η διαδικασία προχωρεί και πως η λύση είναι ορατή. Στην Ουάσινγκτον θεωρούν πως εάν ξεκινήσει το πάρε-δώσε, τότε οι διαπραγματεύσεις θα «τρέξουν» και «η πορεία προς μια συμφωνία θα είναι χωρίς επιστροφή». Οι Αμερικανοί επιφυλάσσουν δική τους δυναμική παρέμβαση «την κατάλληλη στιγμή».

Ναμί: Μετά τον Λευκό Οίκο στην καγκελαρία

Μετά τον Λευκό Οίκο, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί βρέθηκε στο Βερολίνο και στα γραφεία της καγκελαρίας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χιαστή διαδικασίας, που έχει ανοίξει το δρόμο σε εκπροσώπους τους κατοχικού καθεστώτος, να πραγματοποιούν επαφές με ξένες κυβερνήσεις και να τυγχάνουν «επίσημης» υποδοχής.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το ταξίδι του Οζντίλ Ναμί στο Βερολίνο είχε πλήρες πρόγραμμα. Η συνάντηση με σύμβουλο της Άγκελα Μέρκελ, έγινε στην καγκελαρία. Για πρώτη φορά γίνεται τούτο και φαίνεται πως οι εξελίξεις στο πεδίο αυτό θα είναι αλυσιδωτές. Η συνάντηση με αξιωματούχο του υπουργείο Εξωτερικών, έγινε εκτός του κτιρίου. Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, που βρισκόταν για υπηρεσιακούς λόγους στο Βερολίνο τις ίδιες περίπου ημέρες, δεν συμμετείχε σε καμία από τις συναντήσεις του κ. Ναμί. Και αυτό σε αντίθεση με τον Αμερικανό πρέσβη, ο οποίος συμμετείχε στις επαφές του εκπροσώπου του κατοχικού καθεστώτος, στη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσινγκτον πριν από δυο περίπου εβδομάδες. Για την παρουσία του Οζντίλ Ναμί στην καγκελαρία υπήρξε, όπως πληροφορούμαστε, διάβημα της Λευκωσίας προς την γερμανική κυβέρνηση.

Ενδιαφέρουσες, πάντως, ήταν οι δημόσιες τοποθετήσεις του Οζντίλ Ναμί, κατά τη διάρκεια ομιλία τους σε επιχειρηματίες. Είπε χαρακτηριστικά ότι η τουρκική πλευρά «έκανε κάποιες υποχωρήσεις στα τρία single (μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα), πλην όμως όπως ανέφερε εξασφάλισε κάποια οφέλη, όπως το θέμα της κυριαρχίας, της διπλής ιθαγένειας και του κατάλοιπου εξουσίας.

Επισκέψεις στην Γερμανία θα γίνουν προσεχώς και από πλευράς της Κυβέρνησης. Το Βερολίνο θα επισκεφθούν, πάντως, διαδοχικά ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης (7,8,9 Απριλίου) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις 5,6,7 Μάιου. Ο Πρόεδρος ευελπιστεί ότι θα εισπράξει δώρα από την κ. Μέρκελ, κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία.

ΟΗΕ: Καθορίζονται επόμενες κινήσεις

Τα επόμενα βήματα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό θα καθορισθούν τις επόμενες λίγες εβδομάδες. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, αναμένουν την αξιολόγηση που θα γίνει σε έκθεση του τέως ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει της ομάδα γύρω από τον Μπαν Κι Μουν είναι οι εισηγήσεις που θα καταθέσει εγγράφως ο Αυστραλός διπλωμάτης και θα αφορούν το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό.

Η έκθεση Ντάουνερ θα συζητηθεί και αναμένεται ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψη για τον καθορισμό της τακτικής που θα υιοθετήσει ο Διεθνής Οργανισμός. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες εάν θα δώσει και επισήμως τα καθήκοντα Ντάουνερ στην Μπάντεχαϊμ ή θα διορίσει νέο ειδικό σύμβουλο για το Κυπριακό. Τούτο θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, κυρίως εξωγενείς. Η Λίζα Μπάντεχαϊμ θεωρείται, πάντως, αποδεκτή από όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό και εκτιμάται ως μια πολύ καλή επιλογή.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top