GuidePedia

0

Το ΚΕΒΕ (Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο) εγκαινίασε εκστρατεία ενημέρωσης για τα οικονομικά οφέλη της Κύπρου από μια «δίκαιη και βιώσιμη» λύση. Η εκστρατεία στηρίζεται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP-ACT) και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο. Χάριν συντομίας αναφέρω τα τρία πιο πάνω σώματα ως ΚΕΒΕ/ΤΚΕΕ/UNDP. Φαίνεται πως και οι τρεις συμφωνούν σε λύση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) την οποία περιγράφει με λεπτομέρεια το σχέδιο Ανάν.

Αλλιώς, τα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) δεν θα εμπλεκόντουσαν στην εκστρατεία. Η εκστρατεία ενδεχομένως να στοχεύει σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
α.) απλά, να προβάλει τα οικονομικά πλεονεκτήματα μιας λύσης. Όμως, κάτι τέτοιο δεν δικαιολογεί τα έξοδα της εκστρατείας γιατί είναι ηλίου φαεινότερο πως μια δημοκρατική λύση θα έχει τεράστια οικονομικά οφέλη για όλους μας. Έχομε ήδη πεισθεί, β.) να πείσει όσους, κατά την γνώμη των τριών, δεν επιθυμούν λύση. Όμως, μια τέτοια εκστρατεία θα ήταν επίσης χάσιμο χρόνου, μια και όλοι επιθυμούμε διακαώς δημοκρατική λύση, ώστε να ζούμε σε μια πατρίδα ελεύθερη από κατοχικά στρατεύματα και χωρίς κανένα πρόσφυγα, και γ.) να προβάλει την λύση ΔΔΟ ως «δίκαιη και βιώσιμη», με αιχμή του δόρατος τα δήθεν οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν. Μόνο ο τρίτος στόχος δικαιολογεί μια δαπανηρή και χρονοβόρα εκστρατεία.

Κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνουν οι ΚΕΒΕ/ΤΚΕΕ/UNDP σήμερα, θα μπορούσε να το έκαναν και άλλοι φορείς αλλά δεν έχουν λόγο να το κάνουν. Για παράδειγμα, το επιμελητήριο ψυχιάτρων & ψυχολόγων θα μπορούσε να εγκαινιάσει εκστρατεία που θα απαριθμούσε τα ψυχολογικά ωφελήματα μιας λύσης. Δεν το κάνει γιατί όλοι συμφωνούμε (μείωση άγχους από φυγή κατοχικού στρατού, κ.λπ.). Επίσης, οι ψυχολόγοι μας γνωρίζουν εξ επαγγέλματος πως ο λογικός άνθρωπος προτιμά λύση παρά κατοχή (η λύση προσφέρει ασφάλεια, ευκαιρίες, κ.λπ.)
Η φράση «δίκαιη και βιώσιμη λύση», την οποία αναφέρει η ανακοίνωση των ΚΕΒΕ/ΤΚΕΕ/UNDP, προκαλεί σύγχυση γιατί ο συγκεκριμένος όρος ταλαιπωρείται τόσο από ποικίλες και αυθαίρετες ερμηνείες, όσο και από την φθορά της υπερβολικής χρήσης του όρου, τώρα και 40 χρόνια. Ακόμα και το σχέδιο Ανάν προβλήθηκε ως σχέδιο «δίκαιης και βιώσιμης» λύσης, προσβάλλοντας έτσι την νοημοσύνη μας. Για τα ΗΕ και την Τουρκία ο όρος «δίκαιη και βιώσιμη λύση» καμία σχέση δεν έχει με μια δημοκρατική λύση (επειδή η κιμωλία και το τυρί φέτα είναι και τα δύο λευκού χρώματος δεν σημαίνει πως και τα δύο είναι τυριά!)
Οι ανθούσες και βιώσιμες οικονομίες είναι απότοκο αναπτυγμένων δημοκρατικών πολιτευμάτων, π.χ. Γερμανία και Ελβετία και όχι ρατσιστικών κατασκευασμάτων του τύπου της ΔΔΟ που δεν πληροί καν τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας. Για αυτό, η ΔΔΟ δεν μπορεί να παραγάγει οικονομικά οφέλη για την Κύπρο. Αντίθετα, η ανασφάλεια και τα αδιέξοδα που θα προκαλέσει θα καταστρέψουν την οικονομία και σιγά-σιγά θα σπρώξουν σε φυγή Ε/Κ και Τ/Κ.
Η εκστρατεία ΚΕΒΕ/ΤΚΕΕ/UNDP αναφέρει μεταξύ άλλων πως, «…η επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας…» Ακριβώς το αντίθετο. Οι συνταγματικές ρυθμίσεις της ΔΔΟ χωρίζουν τον λαό σε εθνολογικές ομάδες μέσα σε εθνολογικώς κατασκευασμένα συνιστώντα κρατίδια, όπου μετρά μόνο η εθνολογική καταγωγή και όχι η ικανότητα που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία. Η ΔΔΟ εκθέτει την Κύπρο σε συνεχή απειλή νέας εισβολής από την «εγγυήτρια» σημερινή κατοχική δύναμη. Η εκστρατεία των ΚΕΒΕ/ΤΚΕΕ/UNDP ισχυρίζεται «…η πρόσβαση δε των πλοίων υπό Κυπριακή σημαία στα Τουρκικά λιμάνια θα έχει σαν αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της θέσης της Κύπρου…»
Η Τουρκία είναι προ πολλού υπόχρεη, με συμφωνία που η ίδια υπόγραψε, να ανοίξει τα λιμάνια της σε πλοία με κυπριακή σημαία. Όμως, δεν τα ανοίγει γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της ΕΕ. Θα την αναγνωρίσει, λέει, μόνο όταν αυτή αυτοδιαλυθεί και ξαναδημιουργηθεί σε μόρφωμα δύο συνιστώντων κρατιδίων, κ.λπ. μέσα στα πλαίσια μιας ΔΔΟ. Η Τουρκία δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει πως το μόνο σχέδιο που δέχεται να υπογράψει είναι αυτό του Ανάν και τίποτα άλλο που προνοεί διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ΚΕΒΕ/ΤΚΕΕ/UNDP γνωρίζουν καλά τη θέση της Τουρκίας και διερωτάται κανείς που βλέπουν το άνοιγμα των λιμανιών με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι τρεις διατείνονται πως με τη λύση θα αναπτυχθούν τομείς, «…όπως η γεωργία μέσω της εισαγωγής νερού από την Τουρκία». Επειδή μέσα από μια λύση ΔΔΟ η Τουρκία ποτέ δεν θα εγκαταλείψει το δικαίωμα της «εγγυήτριας» η μεταφορά νερού από Τουρκία θα επεκτείνει τον έλεγχο της Τουρκίας πέραν του στρατιωτικού τομέα και στην υδατοπρομήθειά μας. Εισηγούμαι οι τρεις να διαβάσουν προσεκτικά την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Συρίας του 1987 που προνοεί μίνιμουμ παροχή νερού στη Συρία από τον Ευφράτη ποταμό που περνά μέσα από την Τουρκία και τις συνεχείς απειλές για διακοπή του νερού που δέχεται η Συρία. Δεν θα κουράσω τον αναγνώστη απαριθμώντας και τα τόσα άλλα οικονομικά οφέλη που αναφέρουν οι ΚΕΒΕ/ΤΚΕΕ/UNDP.

Έχω τη γνώμη πως αντί το ΚΕΒΕ να προβάλλει χιμαιρικά οικονομικά οφέλη κάποιας λύσης χωρίς όνομα (έτσι γενικά… λύση!) θα ήταν ωφελιμότερο για την Κύπρο εάν το ΚΕΒΕ ηγείτο μιας εκστρατείας, ενδεχομένως μαζί και με άλλους φορείς, υπέρ μιας λύσης που θα εγκαθίδρυε στην Κύπρο προηγμένο δημοκρατικό πολίτευμα πάνω στο οποίο θα μπορούσαμε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε μια σωστή οικονομία που θα προσφέρει μεγάλες προοπτικές για όλους στην Κύπρο. Σαν ηγεσία του εμπορίου και της οικονομίας της Κύπρου όφειλαν να γνωρίζουν πως η εδραίωσης της δημοκρατίας προηγείται της οικονομικής ανάπτυξης.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top