GuidePedia

0



Ένα από τα συχνότερα σημεία διαφωνίας. Μα η Ελλάδα είναι ασφαλής για τον όποιον θελήσει να έρθει.. είναι όμως έτσι; Συνοπτικά και πάρα πολύ λιτά ας πάρουμε μερικά πολύ σημαντικά κομμάτια που μάλλον δείχνουν το άσχημο του πράγματος.

Κάθε χώρα κρίνεται από το κατά πόσο είναι ασφαλές αρχικά το σημείο άφιξης/αναχώρησης. Ενδεικτικά θα πάρω την Αττική μιας και είναι ο κεντρικός κόμβος. Πιστέψτε με πως αν αυτά συμβαίνουν στον νομό που είναι η  πρωτεύουσα της χώρας, η κατάσταση θα είναι 3 και 4 φορές χειρότερη σε άλλες πόλεις που είναι σημεία υποδοχής εξωτερικού.


1. Πειραιάς -Λιμάνι.

Όλοι έχουμε πάει κάποια στιγμή στο λιμάνι που συνδέει το Αιγαίο πέλαγος με την ενδοχώρα.. αλλά και γίνεται σημείο υποδοχής αρκετών κρουαζιερόπλοιων και φορτηγίδων. Πόσο ασφαλές είναι;

- Σε κάθε περιοχή εισόδου , οι πύλες είναι ανοιχτές σε όλους ( !!!!! ) ανεξαιρέτως αν έχεις εισητήριο ή οχι.
- Οι αποσκευές δεν ελέγχονται απο ειδικά μηχανήματα κατά την είσοδο/έξοδο απο το λιμάνι. Σε κάθε αποσκευή μπορεί να υπάρχει απο τίποτα μέχρι και κάτι που μπορεί να προκαλέσει χάος (λέγε με dirty bomb).
- Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σημείο αναμονής των επιβατών παρά ο κάθε ένας μπορεί και σουλατσάρει ( !!! ) στην προβλήτα , ρισκάροντας έτσι ατυχήματα αλλά και χωρίς ικανό έλεγχο για το ποιός είναι και τι κάνει εκει.
- Τα οχήματα προς πλοία επισης δεν ελέγχονται ώς προς το τι μεταφέρουν και δεν γίνεται ταυτοποίηση πινακίδος (ειδικά το καλοκαίρι).
- Δεν υπάρχει παρουσία πυροσβεστικού/ασθενοφόρου εντός προβλήτας για να μπορεί να υπάρξει ΑΜΕΣΗ αντίδραση αν χρειαστεί.2. Τερματικοί σταθμοί ΟΣΕ.. Σταθμός Λαρίσης.. δεν θα σας κουράσω.. τα ίδια ώς άνω. Κανένας έλεγχος, καμία διαδικασία ασφαλείας, καμία μονάδα πρώτης αντίδρασης.

3. Τερματικοί σταθμοί Υπεραστικών... ειδικά αυτοί που δέχονται και κόσμο που προέρχεται απο τα Βαλκάνια όπου κακά τα ψέματα , υπάρχει μια αυξημένη τάση εγκληματικότητος, τα παραπάνω θα έπαιζαν πολύ σημαντικό ρόλο. Όμως ακόμα και εδώ υπάρχουν δέματα που πάνε και έρχονται ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ και μάλιστα δεν ανοίγονται κάποιες φορές για να βεβαιωθεί το περιεχόμενο τους!!!


4. Σταθμοί Κεντρικής Μεταβίβασης. (ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ, ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ). 
- Λόγω του τεράστιου όγκου κίνησης σαφώς και δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρχει έλεγχος αποσκευών. Όμως παρόλα αυτά , θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον εμφανή παρουσία αστυνομίας (οι μονάδες ιδιωτικής ασφαλείας είναι καλές.. αλλά μην γελιόμαστε.. δεν είναι στην δικαιοδοσία τους καμία προσπάθεια σύλληψης. Το μόνο που κάνουν είναι να καλούν ασύρματο).
- Σε κάθε σταθμό θα έπρεπε να υπάρχει CCTV και προσωπικό ασφαλείας.. εντούτοις προς το παρόν μόνο σε ΗΣΑΠ και ΜΕΤΡΟ υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Σε μέρη όπως είναι η Ακαδημίας π.χ. όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση τερματικών σταθμών , δεν υπάρχει καμία ένδειξη προστασίας.

Πάμε παρακάτω όμως...

Παλαιότερα στην Αθήνα (2002-2004) υπήρξε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν κιόσκια με πληροφορίες για ξένους όπου οι άνθρωποι εκεί μιλούσαν τουλάχιστον Γαλλικά και Αγγλικά. Σήμερα αυτό δεν υπάρχει οπότε ο ξένος δεν γνωρίζει που να αποτανθεί και που να πάει. Αν κάποιος νιώσει μια αδιαθεσία απο το εξωτερικό καλεί φυσικά το 112 (emergency Pan-European number) αλλά αυτό έχει μια καθυστέρηση της τάξης των 10 δευτερολέπτων τουλάχιστον , μέχρι να ειδοποιηθεί σωστά και κατάλληλα η υπηρεσία που πρέπει.

Πρόσθετα αυτού γνωρίζουμε όλοι πως κάποιες περιοχές στην Αθήνα (και σε άλλες πόλεις) είναι σχεδόν άβατες ακόμα και μέσα στο καταμεσήμερο, λόγω της υψηλής εγκληματικότητας. Και αν οι ντόπιοι το γνωρίζουν.. οι ξένοι επισκέπτες;

Δεν θα μακρυγορήσω.. ο λόγος που το έβαλα είναι απλά για να έχουμε μια ιδέα κάθε φορά που μιλάμε, πως η αναφορά που μπορεί να μας κατατάσσει σε χώρες υψηλού ρίσκου, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν.. διότι μπορεί εμείς να νιώθουμε κάπως πιο άνετα στον καθημερινό μας περίγυρο πλέον με τα ρίσκα του , και τα καλά του.. Όμως οι επισκέπτες εδώ πρέπει με κάποιο τρόπο να ξέρουν τα παραπάνω. Και πως μπορεί να γίνει διαφορετικά;

Και μην πιάσουμε καν το θέμα διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών , γιατί δεν είναι και πολύ μακριά εικόνες απο νεκρή γυναίκα στο Χαλάνδρι απο χείμαρο ( !!! ).. ή εικόνες απο τουρίστες μακριά απο ξενοδοχεία, χωρίς απολύτως καμία πρόνοια για αυτούς και ντόπιους μέχρι να σβύσει μια πυρκαγιά.. κτλ κτλ..


Οπότε ας λέμε ώς έχουν τα πράγματα.. το οτι εμείς μάθαμε να ζούμε με τέτοια ρίσκα.. δεν σημαίνει οτι μας κάνει και ασφαλή ώς χώρα το όλο σκηνικό.. το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top