Για το θέμα φιλοξενείται σήμερα εκτενές άρθρο στην εφημερίδα TagesSpiegel του Βερολίνου. Ο αρθρογράφος περιγράφει με συγκεκριμένους αριθμούς τα δεινά που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα.
«Καμιά άλλη χώρα κατοχής δεν κατέστρεψε τόσο η Γερμανία, όσο την Ελλάδα.
130.000 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τις επιθέσεις των ανταρτών. 70.000 Εβραίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 300.000 έπαθαν κρυοπαγήματα και πείνασαν, επειδή οι Γερμανοί κατάσχεσαν τρόφιμα και καύσιμα. Το 50% των υποδομών της χώρας και το 75% της βιομηχανίας καταστράφηκαν».
Στο άρθρο περιγράφεται το δίλημμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά:
Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση παραιτηθεί από τις αξιώσεις, τότε στην Ελλάδα θα προκαλούνταν κύματα αγανάκτησης. Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει τις σχέσεις του με τη Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο αποκατέστησε τελευταία, ζητώντας της δισεκατομμύρια ευρώ.
Η άποψη ότι με αυτό το ποσό θα μπορούσε να ξεπληρώσει η χώρα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους της είναι ελκυστική, αλλά ελάχιστα ρεαλιστική. Τη στιγμή μάλιστα που όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες διεκδίκησης αποζημιώσεων με αγωγές Ελλήνων ενώπιον γερμανικών, ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων, έχουν αποτύχει.
Δεν είναι ρεαλιστική ιδέα
Η ελληνική κυβέρνηση σπρώχνει μακριά αυτό το ευαίσθητο θέμα. Μετά το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα ζητήσει την άποψη των νομικών του κράτους. Θα κρατήσει σε μάκρος η υπόθεση, καταλήγει η εφημερίδα.
«Οχι» και από τον Σόιμπλε
Σήμερα δια στόματος Σόιμπλε το Βερολίνο τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο ζήτημα, μετά την πρόσφατη ανακίνηση των αξιώσεων.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε μέσω της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung να μην οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση με όχημα δήθεν νόμιμες αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία.
«Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία. Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμo δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Τι ζητάει η Ελλάδα
Το άκρως εμπιστευτικό πόρισμα στο οποίο κατέληξε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών μιλά για πολεμικές αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων που οφείλει να καταβάλει το Βερολίνο στην Αθήνα, για το κατοχικό δάνειο αλλά και τις απώλειες που είχε η χώρα κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Το σύνολο των αποζημιώσεων (162 δισ. ευρώ) θα μπορούσε να είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, αλλά η ελληνική κυβέρνηση διστάζει να «ανοίξει καβγά» με τον βασικό δανειστή της.
H διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel αναδημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Οσα μας χρωστά η Γερμανία» από «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», φέρνοντας έτσι το θέμα στην επιφάνεια και στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως αναδημοσιεύει το Spiegel, η έκθεση βασίζεται σε 761 τόμους από αρχειακό υλικό, μεταξύ αυτών συμφωνίες, νομοθετικά κείμενα και δικαστικές αποφάσεις. Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται απρόθυμη να εγείρει αξιώσεις και να χαλάσει τις σχέσεις της με το Βερολίνο. Την άποψη αυτή όμως δεν συμμερίζεται η ελληνική κοινή γνώμη.
www.iefimerida.gr , Deutsche Welle
πηγή
Δημοσίευση σχολίου