Όλα όσα θα συζητηθούν και δεν θα ανακοινωθούν: ΑΟΖ, παραβιάσεις, λαθρομετανάστευση, ιμάμηδες και Σχολή της Χάλκης
Η διακυβερνητική συνάντηση Τουρκίας-Ελλάδας σε επίπεδο πρωθυπουργού και υπουργών, στη δημόσια έκφανσή της θα μπορούσε να λείπει, αφού τα θέματα που θα υπογραφούν είναι σε επίπεδο υπουργού ή και γραμματέα υπουργείου.
Στην ουσία όμως, τα όσα ειπωθούν και δεν θα ανακοινωθούν, αφού δεν περιλαμβάνονται στην επίσημη ατζέντα των συζητήσεων, είναι αυτά που θα συζητηθούν μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και θα είναι συνέχεια των συζητήσεών τους στο Κατάρ. Αυτή τη φορά όμως, χωρίς την άμεση παρουσία του επιδιαιτητή.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν όμως, δήλωσε πως μεταξύ αυτών που θα συζητηθούν είναι και «θέματα του ΝΑΤΟ», καθώς, όπως είπε «είμαστε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει να συζητήσουμε τα βήματα που θα κάνουμε με αυτή μας την ιδιότητα». Αυτός είναι και ο λόγος παρουσίας των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.
Επειδή βέβαια τα θέματα του ΝΑΤΟ δεν τα συζητάμε, απλώς μας τα κοινοποιούν κι εμείς τα εγκρίνουμε -για να μη κοροϊδευόμαστε- είναι προφανές ότι θα γίνει λόγος για ΑΟΖ, αλλά και για παραβιάσεις και παραβάσεις (η κάθε χώρα βέβαια αναγνωρίζει παραβατική συμπεριφορά μόνον στην άλλη).
Ως προ το θέμα της ΑΟΖ, ο κ. Α. Σαμαράς επανειλημμένα δηλώνει πως το δίκαιο είναι με το μέρος μας, αφού η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει το Δίκαιο της Θάλασσας, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προσφύγει στα διεθνή όργανα. Μα, αυτό είναι και το πλεονέκτημα της Τουρκίας, και γι’ αυτόν τον λόγο δεν το υπέγραψε. Για να υποστηρίζει -και να κατορθώνει εν τέλει- οι διαφορές μας να λύονται με διμερείς συζητήσεις, μετά και τις πολλές «συστάσεις» του αμερικανικού παράγοντα για συνεκμετάλλευσή της ενέργειας στις μεταξύ μας θάλασσες.
Το έτερο θέμα, η επιστροφή λαθρομεταναστών που μας ήρθαν μέσω Τουρκίας, πάλι δεν πρόκειται να επιλυθεί, αφού οι πολιτικοί μας -το απέδειξαν πολλές φορές- δεν ξέρουν τι υπογράφουν. Διότι ναι μεν, και η Τουρκία αποδέχθηκε τον όρο, ότι οι συλλαμβανόμενοι λαθρομετανάστες επιστρέφονται στη χώρα από την οποία μπήκαν παράνομα, η Τουρκία όμως προβάλλει ένα επιχείρημα που φαίνεται ότι πείθει.
Ότι δηλαδή, οι χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών που μπαίνουν παράνομα στην Τουρκία κι από εκεί στην Ελλάδα, δεν έχουν υπογράψει το Δουβλίνο ΙΙ, ώστε να υποχρεούνται να δέχονται πίσω τους υπηκόους τους. Αν η Τουρκία, κατά τη Συμφωνία, δεχθεί πίσω τους εξ Ελλάδος λαθρομετανάστες, θα μείνουν σ’ αυτήν. Σ’ αυτό το επιχείρημα δεν βρήκαμε ακόμη αξιόλογη απάντηση (ισχύει αυτό που είπαμε παραπάνω – να προσέχουμε πριν υπογράψουμε).
Σοβαρό θέμα που θα συζητηθεί στο παρασκήνιο, είναι η απαίτηση της Τουρκίας να εκλέγονται στην Ελλάδα οι ιμάμηδες (πολλές φορές μιλήσαμε γι’ αυτό, ώστε δεν επανερχόμαστε). Ο υπογραφόμενος ελπίζει, πως οι αρμόδιοι του ΥΠΕΞ θα αντιτείνουν αυτό που δημοσιοποίησε προ ημερών η Voria.gr, ότι μόλις διορίστηκε -και δεν εκλέχθηκε- ιμάμης στην Προύσα. Οι Τούρκοι δηλαδή διορίζουν, αλλά θέλουν από μας να εκλέγονται, δηλαδή στην ουσία να διορίζονται οι τουρκόφρονες του προξένου Κομοτηνής.
Ο κ. Ερντογάν, έθεσε επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων, μια ανταλλαγή. Να διορίζουμε τους ιμάμηδες και αυτοί να ανοίξουν τη Σχολή της Χάλκης. Η γνωστή ασιατική κουτοπονηριά, που επιτυγχάνει όμως όταν απευθύνεται σ’ εμάς. Ελπίζουμε δεν θα συμβεί κι αυτή τη φορά το ίδιο, αφενός διότι η υπόθεση της Χάλκης είναι θέμα καθαρά συναισθηματικό, λόγω του ότι δεν υπάρχουν πια ελληνικής καταγωγής μαθητές για να φοιτήσουν, αφετέρου η Τουρκία έχει δεσμευθεί διεθνώς πως θα την αποδώσει στο Πατριαρχείο (το οποίο ανήγγειλε ότι θα στεγάσει εκεί κάποιο ίδρυμα).
Δεν έφτανε όμως μόνον αυτό. Αλλά, δυο μέρες πριν από τη συνάντηση Κορυφής, η Άγκυρα κατήργησε το αυτοδιοίκητο του Πατριαρχείου! Ενάντια σε όλες τις διεθνείς συνθήκες η τουρκική κυβέρνηση με απόφασή της ουσιαστικά κατήργησε το αυτοδιοίκητο του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, προσπαθώντας να επιβάλλει αντίποινα στην Ελλάδα για τον πρόσφατο νόμο που πέρασε για τους ιμάμηδες της μουσουλμανικής μειονότητας στην Δ. Θράκη.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου