GuidePedia

0

Ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντάται αυτή την ώρα με τον πρόεδρο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom Αλεξέι Μίλλερ, πολλά θα κριθούν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες στις ελληνορωσικές σχέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση ή θα κινηθεί στην κατεύθυνση αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Μόσχα, ή θα στοιχηθεί εν τέλει πίσω από μια λύση Socar συν όμιλοι Βαρδινογιάννη-Μυτιληναίου, σύμφωνα και με τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ, που ως γνωστόν δεν θέλουν την είσοδο των Ρώσων σε ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Η σημερινή συνάντηση σίγουρα θα κινήσει εξελίξεις. Και η εξέλιξη της αποκρατικοποίησης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της Ελλάδος με τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο της επίσκεψης του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, όπως και το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα.
Βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι οι διαγωνισμοί θα κατοχυρωθούν σε όποιον κάνει την καλύτερη προσφορά. Μένει όμως να επιβεβαιωθεί αυτό. Οι πιέσεις τόσο απ’ έξω όσο και από τα εσωτερικά συμφέροντα των δύο ελληνικών ομίλων είναι ασφυκτικές. Και από την άλλη, η τρόικα πιέζει αφόρητα για ζεστό χρήμα από αποκρατικοποιήσεις, αλλά αυτές ''δεν πρέπει'' να φέρουν ρωσικό χρώμα. Αντιφάσεις που καταδεικνύουν την ένταση των συγκρουόμενων συμφερόντων, ενεργειακών αλλά και γεωπολιτκών.
Η άποψή μας είναι πως η Αθήνα πρέπει να κινηθεί με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον και στον άξονα αναζήτησης συμμαχιών με ό,ποιον προσφέρει τα περισσότερα και στους περισσότερους τομείς (όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και επιδιώκοντας ευρύτερη στήριξη). Αν τελικά δεν ''επιτρέπονται'' ανοίγματα στη Μόσχα (και εδώ διαφωνούμε, ευρισκόμενοι σε μια εποχή όπου όλοι παίζουν με όλους πλην της εξαρτημένης και χρεοκοπημένης Ελλάδος...), ας δοθούν ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ σε κάποιο ευρωπαικό consortsium, ή ας κυρηχθεί άγονη η διαδικασία, εν αναμονή κάτι καλύτερου. Ας μην καταντήσουμε όμως ενεργειακοί όμηροι των Τούρκων, μέσω Αζερμπαιτζάν. Και πιστεύουμε πως είμαστε σαφείς...
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top