GuidePedia

0

Η διαφορά που χώριζε τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ από τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί φαίνεται ότι κλείνει μόλις τρεις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, όπως δείχνει άλλη μία δημοσκόπηση. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία OpinionWay-Fiducial πριν και μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων την Τετάρτη, ο Ολάντ έχει πέσει στο 52,5% ενώ ο Σαρκοζί ανέβηκε αντίστοιχα στο 47,5% αποκομίζοντας φυσικά τις απώλειες του αντιπάλου του.
Η καθημερινή δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων δεν έχουν αλλάξει: το 53% προτιμά τον Ολάντ έναντι 47% για τον Σαρκοζί. Μια άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας LH2, που διενεργήθηκε σε δείγμα ψηφοφόρων οι οποίοι παρακολούθησαν το ντιμπέιτ, διαπίστωσε ότι το τηλεοπτικό ντιμπέιτ δεν είχε καμία επίπτωση στην πρόθεση ψήφου.

Σχεδόν το 45% δήλωσαν ότι ο Ολάντ ήταν πιο πειστικός ενώ το 41% προτίμησε τον Σαρκοζί. Οι ερωτηθέντες είπαν επίσης ότι ο Ολάντ ήταν πιο ευγενικός, πιο σοβαρός και πιο ειλικρινής από τον Σαρκοζί ο οποίος ωστόσο κρίθηκε πιο δυναμικός από τον σοσιαλιστή αντίπαλό του σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη, τη μετανάστευση, τον έλεγχο των δαπανών και τη μείωση του ελλείμματος.
Σε μια πρώτη προσπάθεια εκτίμησης του τι συμφέρει την Ελλάδα να προκύψει από τις γαλλικές εκλογές, από όπου κι αν προσεγγιστεί το θέμα η απάντηση κλίνει συντριπτικά υπέρ του υποψηφίου των σοσιαλιστών. Εάν θεωρηθεί ότι η Γερμανία εξακολουθεί να χρειάζεται τη Γαλλία στη νομιμοποίηση των πρωτοβουλιών της στην καθημερινή διαχείριση των ζητημάτων της Ευρώπης, τότε οι ενστάσεις που έχει εγείρει ο Φρανσουά Ολάντ δεν μπορεί παρά να μας εξυπηρετούν, αφού, αν μη τι άλλο, θα «ανακατέψουν την τράπουλα». Εξάλλου, κάπως έτσι άλλαξε το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του 1980 μετά την εκλογή του Μιτεράν στη Γαλλία και του Γκονζάλες στην ισπανία. Άλλα πολιτικά μεγέθη όμως…
Για να μην τρέφουμε βέβαια φρούδες ελπίδες, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στο παρασκήνιο η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη συζητήσει με τους διπλωματικούς συμβούλους του Ολάντ και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι αυτό που ζητά είναι η επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου για την προσθήκη μιας ξεκάθαρης αναπτυξιακής διάστασης. Αυτό από μόνο του αποκαλύπτει τη σύγχυση που επικρατεί σε επίπεδο κατανομής στο πολιτικό φάσμα των κομμάτων, αφού όσα λέει ο Ολάντ αποτελούσαν τον πυρήνα των ενστάσεων της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας.
Ωστόσο, για να μην θεωρηθεί ότι «σπρώχνουμε» κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, σπεύδουμε να διευκρινίσουμε την πεποίθησή μας ότι εάν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση θα μας τα λέγανε ακριβώς αντίστροφα…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top