Αντιφατικές οι φωνές και γραφίδες ανά την υφήλιο ως προς το ελληνικό ''πρόβλημα''. Άλλες προκαλούν και προσβάλλουν τον ελληνικό λαό και άλλες δείχνουν κατανόηση για το εκλογικό αποτέλεσμα και την οργή του. Το σίγουρο είναι πως η αστάθεια όπου οδηγείται η χώρα, θα κρατήσει τους προβολείς του διεθνούς ενδιαφέροντος πάνω της. Επιλέξαμε δύο αντίθετες οπτικές, μια από τις ΗΠΑ και μια γερμανική. Η δεύτερη προτείνει, εμμέσως πλην σαφώς, η Ελλάδα να γίνει ευρωπαϊκό προτεκτοράτο υπό γερμανική διοίκηση....
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν γράφεις στους ''New York Times'' πως οι Ευρωπαίοι εξεγείρονται, με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών σε Γαλλία και Ελλάδα. ''Καιρός ήταν'', γράφει ο Κρούγκμαν, τονίζοντας την πιθανότητα να μείνει η Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης και πως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ενεργά.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα και τη Γαλλία, ο Κρούγκμαν αναφέρει: ''Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο το πόσο γρήγορα οι ψήφοι θα οδηγήσουν σε πραγματικές αλλαγές στην πολιτική, αλλά είναι βέβαιο ότι ο χρόνος της στρατηγικής της ανάκαμψης μέσω λιτότητας τελειώνει - και αυτό είναι καλό''.
Ο Πολ Κρούγκμαν, στοιχισμένος εκούσια ή ακούσια στο θέατρο της σκληρής κόντρας ΗΠΑ - Γερμανίας για τον έλεγχο της Ευρώπης, προσθέτει ότι ''...οι Γερμανοί θα μείνουν γαντζωμένοι στις φαντασιώσεις τους για ευημερία μέσω της οδύνης. Αλλά φαίνεται ότι δεν θα έχουν πια την τυφλή υποστήριξη των Γάλλων''.
Στον αντίποδα, μια καθαρά γερμανική ως προς την σύλληψή της πρόταση εισηγείται ο επικεφαλής του κρατικά επιδοτούμενου Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου (HWW), Τόμας Στραουμπχάαρ. Ο Γερμανός οικονομολόγος προτείναι κατ' ουσίαν μια Ελλάδα - προτεκτοράτο, προκειμένου δήθεν η χώρα μας να προστατευθεί από όσους επωφελούνται από την κρίση. Ο Στραουμπχάαρ δικαιολογεί την πρότασή του, κάνοντας λόγο για ένα αποτυχημένο ελληνικό κράτος, του οποίου το πρόβλημα δεν είναι η οικονομική κρίοση και η έλλειψη χρημάτων, αλλά το έλλειμμα θεσμών.
Ο Γερμανός οικονομολόγος σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις και προτείνει να της παρασχεθεί "συμβουλευτική και πρακτική υποστήριξη για τη δημιουργία λειτουργικών κρατικών δομών". Φυσικά από τη Γερμανία. Ο Στραουμπχάαρ προτείνει σε αυτή τη διαδικασία θεσμικής αναστήλωσης του ελληνικού κράτους, να συμμετάσχει ενεργά η Γερμανία η οποία, όπως λέει, απέκτησε σημαντική εμπειρία με τη διαδικασία της γερμανικής επανένωσης.
Το ζήτημα είναι πόση κυριαρχία (από όση της έχει απομείνει) μπορεί να διατηρήσει η Ελλάδα, μέσα από διαδικασίες που την καθιστούν πλήρη όμηρο ξένων συμφερόντων, ξένων επιδιώξεων..
πηγή
Δημοσίευση σχολίου