Η Τουρκία αποφάσισε να απομακρύνει από τη Συρία τις οικογένειες των μελών του εκεί διπλωματικού προσωπικού της ύστερα από επιθέσεις διαδηλωτών εναντίον των αποστολών της στη χώρα, στην οποία ωστόσο θα παραμείνει το διπλωματικό προσωπικό, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, περίπου 1.000 άτομα επιτέθηκαν χθες το βράδυ με πέτρες και μπουκάλια στην τουρκική πρεσβεία στη Δαμασκό, πριν επέμβει η αστυνομία για να τους διαλύσει.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος "μελετά τη σύσταση ενός μηχανισμού για την προστασία των πολιτών στη Συρία", δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του παναραβικού οργανισμού Ναμπίλ αλ-Αράμπι στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τρίπολη της Λιβύης.
"Αυτό που πρέπει να κάνει τώρα ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι να συστήσει ένα μηχανισμό για την προστασία των σύρων πολιτών", τόνισε ο αλ-Αράμπι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του λιβυκού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ.
Καλώντας εκ νέου το συριακό καθεστώς να εφαρμόσει το αραβικό σχέδιο, ο αλ-Αράμπι υπενθύμισε τα μέτρα που ενέκρινε ο Αραβικός Σύνδεσμος για την κρίση στη Λιβύη, τα οποία χαρακτήρισε "ιστορική καμπή".
Ο αλ-Αράμπι αναφερόταν στην απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να αναστείλει τη συμμετοχή της Λιβύης στις συνόδους και τα όργανά του λίγο μετά την έναρξη της εξέγερσης και της βίαιης καταστολής της και να ζητήσει στη συνέχεια, στις 12 Μαρτίου, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προστατεύσει το λιβυκό λαό.
Πέντε ημέρες μετά το αίτημα αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε απόφαση που επέβαλε τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων και επέτρεπε τη χρήση βίας για την προστασία των αμάχων, γεγονός που οδήγησε 48 ώρες αργότερα στη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης.
Οσον αφορά την προσφυγή στον ΟΗΕ, ο αλ-Αράμπι εξήγησε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος αναγκάσθηκε να το κάνει γιατί ο ίδιος δε διέθετε τα μέσα για να το πράξει μόνος του.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου