- Σε δυσμένεια από την Άγκυρα ο ψευτομουφτής Αμέτ Μετέ
- Άλλα 10 χρόνια μουφτής Ξάνθης ο Μ. Σινίκογλου
- Μάχη μεταξύ Ερντογάν και στρατηγών, μέσα σε Ελληνικό έδαφος!
Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να ανανεώσει τη θητεία του μουφτή Ξάνθης κ. Σινίκογλου για τα επόμενα δέκα χρόνια υπογράφτηκε στις 3/8, μία εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του γ.γ. Θρησκευμάτων στην Ξάνθη. Ανακοινώθηκε μετά την επίσκεψη, για πρώτη φορά, του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Λαμπρινίδη στην Ιμβρο.
Η εγκύκλιος βρίσκεται ήδη στα γραφεία της Μουφτείας Ξάνθης και θα ακολουθήσει το δελτίο Τύπου για ενημέρωση των τοπικών ΜΜΕ.
Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε πως η επανατοποθέτηση του κ. Σινίκογλου δεν αποτελεί έκπληξη. Και αυτό, επειδή ο άμεσα ενδιαφερόμενος ψευτομουφτής Αμέτ Μετέ, βρίσκεται σε δυσμένεια από την Άγκυρα, με την οποία σήμερα τον χωρίζουν περισσότερα από όσα τον "δένουν", αφού οι "καταβολές" (σπουδές και τοποθέτηση στην Θράκη) του είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένες με το βαθύ κράτος των στρατηγών της Τουρκίας. Με βάση τις σημερινές εξελίξεις, αλλά και την μέχρι στιγμής πλήρη επιβολή του Ερντογάν στην Τουρκία (έχει καταφέρει να έχει υπό τον έλεγχό του την Αστυνομία, την Στρατοχωροφυλακή, τις υπηρεσίες Ασφάλειας και ένα σημαντικό μέρος του στρατού αφού προηγουμένως φυλάκισε σχεδόν ολόκληρη την ηγεσία), ο ψευτομουφτής Ξάνθης δείχνει να μένει πολύ μόνος και έξω από όλες τις εξελίξεις, εκτός και εάν στην Κωνσταντινούπολη συμβούν τεράστιες ανατροπές.
Ο Αμέτ Μετέ, μέχρι πέρυσι είχε ανοιχτές κόντρες με τον Τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής κ. Σαρνίτς. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως σε μία συνάντησή του σε γιορτή που είχε διοργανώσει το τουρκικό προξενείο σε μουσουλμανικό χωριό του Ν. Ροδόπης, ο Αμέτ Μετέ αποχώρησε όταν κατέφτασε ο κ. Σαρνίτς. Πέρυσι το καλοκαίρι, σε γιορτή που επίσης διοργάνωνε το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής στο χωριό Κένταυρος του Ν. Ξάνθης, η απουσία του Αμέτ Μετέ ήταν κάτι περισσότερο από ηχηρή, αφού έλειψε από μία γιορτή που γινόταν μέσα στην "έδρα" του...
Οι σχέσεις του ψευτομουφτή με το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο είναι ξεκάθαρες, αφού πριν από 2 (μόλις) χρόνια, αποτελούσε την μεγαλύτερη "προσωπικότητα" μεταξύ των τουρκοφρόνων της Θράκης, ενώ είχε αναλάβει - δεσμευθεί και με την "αναγέννηση" της "τουρκικής μειονότητας" στα Δωδεκάνησα. Μάλιστα, προς την ικανοποίηση αυτού του στόχου, ταξίδευε συνεχώς στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο. Ο ίδιος ο Μετέ είχε φροντίσει να δημιουργήσει και πυλώνες της εξουσίας του, βασικότερος των οποίων ήταν η "Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία "τούρκων" δυτικής Θράκης", στην οποία τοποθέτησε ένα άλλο εκλεκτό μέλος, τον Χαμπίμπογλου, ο οποίος ήταν εγνωσμένου φανατισμού αλλά και υποστήριξης των τούρκων στρατηγών και του γενικότερου βαθέως κράτους της Άγκυρας. Μετέ και Χαμπίμπογλου, αποτέλεσαν έναν σοβαρό προπαγανδιστικό κριό, απόλυτα εναρμονισμένο με δραστηριότητες τούρκων διπλωματών και λόμπι που ανέπτυξε η Άγκυρα στις Βρυξέλλες, αλλά και στα Βαλκάνια.
Καρφώνουν τον Γιώργο Παπανδρέου για μυστική συμφωνία με τον Ερντογάν
Έτσι, κι ενώ πρίν λίγες μπόλις ημέρες ανανεώθηκε η θητεία των νόμιμων μουφτήδων στην Θράκη από το Ελληνικό Κράτος και ο Χαμπίμπογλου ως πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας "τούρκων" δυτικής Θράκης έβγαλε ανακοίνωση στην οποία καρφώνει τον πρωθυπουργό για υποσχέσεις πεί εκλογής μουφτήδων (κάτι που πρέπει να τονίσουμε δεν συμβαίνει ούτε στην ίδια την Τουρκία, όπου οι μουφτήδες τοποθετούνται από την κυβέρνηση, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα). Πριν λίγο καιρό μάλιστα είχαν καταγγελθεί από Ελληνική εφημερίδα οι προθέσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου να φέρει Νόμο προς ευχαρίστηση των εγκάθετων της Άγκυρας, της ΜΙΤ και του Προξενείου. Κι επειδή η καταγγελία έγινε πρωτοσέλιδη μάλιστα έμφαση, κανείς από την Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν ήξερε.
Η ανακοίνωση του Χαμπίμπογλου είναι χαρακτηριστική και για τις προθέσεις και για τις διαθέσεις των τουρκοφρόνων, αλλά και των Ελλήνων υποστηρικτών τους που βρίσκονται στην κυβέρνηση Παπανδρέου:
«Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία είχε αντιδράσει στην ανανέωση της θητείας του διορισμένου Μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί τον Δεκέμβριο του 2010, είχε θεωρήσει πως θα επιλυόταν το πρόβλημα αυτό μιας και δεν είχε οριστεί μέχρι πότε είχε ανανεωθεί η θητεία του Τζεμαλί Μέτσο.
Στο νομοσχέδιο που είχε διαρρεύσει στον τύπο, είχε ακουστεί πως οι μουφτήδες θα εκλέγονταν. Τώρα, όπως έχει αναφέρει και ο Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη, ευχόμαστε η απόφαση αυτή της ανανέωσης της θητείας του Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου να μην είναι ουσιαστική αλλά να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα.
Σε αντίθεση περίπτωση, θα μπορούμε να πούμε πως έχει ολοκληρωθεί αρνητικά η πορεία που ξεκίνησε για το ζήτημα της μουφτείας όταν στο 3ο Συνέδριο Πρέσβεων που συμμετείχε ο Γιώργος Παπανδρέου, είχαν ανακοινώσει πως η Ελλάδα και η Τουρκία συζήτησε το θέμα της μουφτείας στο Ερζερούμ.
Εκείνη την μέρα ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν είχε πει ‘Όσο λάθος είναι το να διορίζουμε τον Πατριάρχη, τόσο λάθος είναι και ο διορισμός του μουφτή’.
Αυτό το λάθος συνεχίζεται ακόμα.
Η χώρα μας, πρέπει να βρει λύση στο θέμα αυτό στα πλαίσια των απαιτήσεων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, το συντομότερο δυνατόν. Αλλιώς, θα εξαφανιστεί τελείως η εμπιστοσύνη της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης απέναντι στην Κυβέρνηση...»
Εμείς, ως παρατήρηση, θέλουμε να τονίσουμε την έμφαση που δίνει ο Χαμπίμπογλου όταν αναφέρεται στη χώρα και όχι στην "μητέρα πατρίδα". Γίνεται σαφές πως ο γνωστός συκοφάντης της Ελλάδας προτιμά να μην κατονομάσει χώρα, αλλά προτιμά να αφήνει να αιωρείται η "απορία" για το αν με τα όσα λέει αναφέρεται στην Ελλάδα ή στην (μετά στρατηγών) Τουρκία...
Γιατί όμως υπάρχει αυτή η "κόντρα" και αυτή η εμμονή από την πλευρά του Αμέτ Μετέ (και του συντρόφου του Χαμπίμπογλου) στο να καταλάβουν αξιώματα και θέσεις στην Ελλάδα; Προφανώς, για τους μη γνώστες, αποτελεί καίριας σημασίας απορία... Όμως, τόσο η διαχείριση της βακουφικής περιουσίας, όσο και οι εξουσίες που διαθέτει ένας Μουφτής, αποτελούν σοβαρό δέλεαρ για ανθρώπους που είναι είτε εξουσιομανείς, είτε προσδοκούν σε οικονομικά οφέλη από την διαχείριση των βακουφίων.
Στην περίπτωση Μετέ (και Χαμπίμπογλου), πρέπει να σημειώσουμε πως δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία που τους ελκύουν. Το βασικότερο -ίσως- στοιχείο, που λειτουργεί ως ισχυρός μαγνήτης στην προσωπικότητα του ψευτομουφτή Αμέτ Μετέ, είναι η άσκηση εξουσίας. Θρησκευτική εξουσία απέναντι στους μουσουλμάνους της Θράκης, αλλά και πολιτική ισχυρότατη εξουσία, η οποία του "ανοίγει πόρτες" τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλα μουσουλμανικά ή ισλαμικά κράτη. Με δεδομένη, μάλιστα, την χαμηλού επιπέδου κυβερνητική πολιτική αντίδραση στις "δραστηριότητες" που αναπτύσσονται εντός (αλλά και εκτός) της Ελληνικής Επικράτειας, εις βάρος των Εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, η θέση του μουφτή γίνεται ακόμη σπουδαιότερη την χρονική περίοδο που διανύουμε. Τα Βαλκάνια βρίσκονται σε κατάσταση βρασμού (Κόσοβο), η πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι η καλύτερη, το ισλάμ δείχνει να έχει ισχυρές επαναστατικές τάσεις και οι νίκες στο όνομα του Αλλάχ διαδέχονται η μία την άλλη... Σαφέστατα, κάποιοι ευελπιστούν πως ίσως καταφέρουν -μέσα στο γενικότερο διεθνές κλίμα- να εγείρουν ισλαμικές αξιώσεις είτε στα Βαλκάνια είτε στην Ελλάδα. Οι μουσουλμάνοι ηγέτες (βλ. μουφτήδες) σε μία τέτοια εξέλιξη, θα γίνουν ισότιμοι συνομιλητές αρχηγών κρατών και η εξουσία τους θα είναι ιστορικά μοναδική.
Με αυτά τα δεδομένα και με τους μέντορές του να διώκονται ή να φυλακίζονται, ο Αμέτ Μετέ (και ο Χαμπίμπογλου) διαπιστώνουν πως δεν μπορούν να χάσουν την μοναδική ευκαιρία να βοηθήσουν τους στρατηγούς και να διώξουν τον Ερντογάν από την Θράκη. Τόσο οι επισκέψεις του Τούρκου πρωθυπουργού, όσο και οι λεκτικές του αναφορές στους "τούρκους της Θράκης", αποτέλεσαν σοβαρές προκλήσεις για ανθρώπους του βαθέως κράτους της Τουρκίας (όπως είναι οι Μετέ και Χαμπίμπογλου).
Στην Θράκη, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, έχουμε μία σιωπηλή αλλαγή προσώπων. Οι άνθρωποι των στρατηγών μπαίνουν στην άκρη και αντικαθίστανται από ανθρώπους του Ερντογάν. Η "μάχη" των δύο πλευρών ήταν χαρακτηριστική κατά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα. Σε δύο χαρακτηριστικούς Δήμους (Ιάσμου και Μύκης) έγιναν μεγάλες μάχες που οδήγησαν στην ανάδειξη Δημάρχου την δεύτερη Κυριακή. Στην Μύκη ο Κεμαλιστής Δήμαρχος αντικαταστάθηκε από ισλαμιστή, ενώ στον Ίασμο Κομοτηνής οι κεμαλικοί στήριξαν τον χριστιανό υποψήφιο(!!!), αλλά έχασαν το "ηθικό" τους ανάχωμα στην δεύτερη Κυριακή, οπότε και εκλέχθηκε πανηγυρικά ο ισλαμιστής υποψήφιος που πήρε το χρίσμα από τον τούρκο πρόξενο κ. Σαρνίτς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα απώλειας ισχύος του Αμέτ Μετέ, είναι και η σε πάρα πολλές υποθέσεις αντικατάστασή του από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μάντατζη, όπως η διοργάνωση θρησκευτικών επισκέψεων (με έξοδα του προξενείου) από τους μουσουλμάνους της Θράκης στο τζαμί της Αδριανούπολης. Οι επισκέψεις αυτές γίνονται μετά την περίοδο του ραμαζανιού και πραγματοποιούνταν πάντοτε με την ευθύνη και την "επιμέλεια" του ψευτομουφτή Αμέτ Μετέ. τα δύο τελευταία χρόνια όμως, η συγκεκριμένη "ευθύνη" πέρασε σε χέρια άλλων... Και όσο θα φεύγουν εξουσίες από τους Μετέ και Χαμπίμπογλου, τόσο πιό ενδιαφέρουσες θα είναι οι ανακοινώσεις τους... Ίσως να σκοπεύουν να αποκαλύψουν περισσότερα από όσα θα επέτρεπε ο Ταγίπ Ερντογάν ή ο Γιώργος Παπανδρέου...
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου