GuidePedia

0

Η πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη εγείρει ερωτηματικά για το πόσο υπομονετική θα είναι με τη γειτονική Συρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μια προσπάθεια να δείξει τον ηγετικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, έφθασε στη Βεγγάζη την Τρίτη (23 Αυγούστου), για να συναντηθεί με τους ηγέτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) και να γίνει ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τη Λιβύη από τότε που εισέβαλαν οι επαναστάτες στην Τρίπολη.

Ο Νταβούτογλου δεσμεύθηκε να συνεχιστεί η στήριξη του ΝΑΤΟ μέχρι να εδραιωθεί η ασφάλεια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια ελεύθερη, δημοκρατική, ασφαλή, σταθερή και ενωμένη Λιβύη. Δεσμεύθηκε επίσης για οικονομική και υλική στήριξη, ζητήματα που είπε ότι θα συζητηθούν σε συνεδρίαση των διευθυντών πολιτικών υποθέσεων της Ομάδας Επαφών της Λιβυής την Πέμπτη στην Ιστανμπούλ.

"Γι'αυτό ακριβώς το λόγο η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι τόσο έξυπνη", λέει ο Τζόσουα Γουόκερ, υπερατλαντικός συνεργάτης στο γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ. "Μιλά εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και αποκομίζει τα πολιτικά οφέλη ως πρώτος ηγέτης που θα καλυφθεί εκτενώς πέρα από τα τουρκικά ΜΜΕ και επεκτείνει περαιτέρω την επιρροή στη Λιβυή".

Όταν η εξέγερση κατά του Συνταγματάρχη Mουαμάρ Καντάφι ξεκίνησε το Φεβρουάριο, η Τουρκία παρατηρούσε ψυχρά τις κυρώσεις και την επέμβαση του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία κατηγορήθηκε για "ξαφνική αλλαγή πολιτικής", μετά από διφορούμενη πολιτική που ήταν ανίκανη να ισορροπήσει τα συμφέροντα και την ιδεολογία.

Ο δισταγμός της Τουρκίας να στραφεί ενάντια στον Καντάφι σε μεγάλο βαθμό παροτρύνθηκε από τα οικονομικά συμφέροντα, που επικεντρώνονταν στην άνθηση των εργολαβιών και των κατασκευών. Σχεδόν 25.000 Τούρκοι πολίτες απασχολήθηκαν στη Λιβύη και οι κατασκευαστικές εταιρίες ανέλαβαν έργα με συνολική αξία που υπερβαίνει τα $20 δισεκατομμύρια.

Παρόλα αυτά, το Μάϊο, η Τουρκία κάλεσε τον Καντάφι να παραιτηθεί και αναγνώρισε το επαναστατικό NTC στις αρχές Ιουλίου. Από τότε έχει παίξει ενεργητικό ρόλο υπέρ των επαναστατών.

Τον Ιούλιο η Τουρκία φιλοξένησε την τέταρτη συνάντηση της Ομάδας Επαφών της Λιβύης στην Ιστανμπούλ και κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων παρείχε στους επαναστάτες μεγάλες ποσότητες καυσίμων και χρημάτων καθώς έκαναν την τελική προσπάθειά τους στην Τρίπολη.

Η Τουρκία αναγνωρίζοντας τους επαναστάτες συντάχθηκε με τη διεθνή κοινότητα και υπολόγισε ότι οι επαναστάτες θα επικρατούσαν τελικά. Δεδομένων των φιλικών σχέσεων της με το NTC, η Τουρκία έχει θέσει πλέον τον εαυτό της στην κατάλληλη θέση για να παίξει σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ρόλο στη Λιβύη.

"Η Τουρκία θα συνεχίσει να εμπλέκεται οικονομικά στη Λιβυή όπως είχε κάνει πριν την Αραβική Άνοιξη, αλλά τώρα, καθώς η Λιβύη υποβάλλεται σε πολιτική μετάβαση, η Τουρκία θα διαλαλήσει επίσης τα δημοκρατικά της προσόντα για να εμπλακεί περαιτέρω στην περιοχή", λέει η Δάφνη ΜακΚάρντι, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Πρόγραμμα για τη Δημοκρατία στη Μέση Ανατολή (POMED).

"Από πολλές απόψεις η Τουρκία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύμμαχους των επαναστατών τώρα, αφού η Άγκυρα έχει την ικανότητα να ασκήσει περιφερειακή επιρροή και να τους στηρίξει. Λαμβάνοντας δε υπόψη την ιδιότητα μέλους της στο ΝΑΤΟ και την προεδρία της στο OIC, μπορεί αληθινά να γεφυρώσει την Ανατολή και τη Δύση για τους επαναστάτες εφόσον επιδιώκουν διεθνή υποστήριξη για μια ενωμένη Λιβύη", παρατηρεί ο Γουόκερ.

Αυτό που μοιάζει με την προφανή πτώση του Καντάφι έχει επίσης δημιουργήσει παραλληλισμούς με τη βάναυση καταστολή που αποκαλύφθηκε στη Συρία, όπου η Τουρκία κάλεσε το καθεστώς να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις και να σταματήσει τη βία κατά των διαδηλωτών.
Σχετικά Δημοσιεύματα
Πολιτική λύση για τη Λιβύη σε στυλ Καντάφι;

05/04/2011
Η Τουρκία αναγνωρίζει τους Λίβυους επαναστάτες, δεσμεύεται για υποστήριξη

06/07/2011
Ο Ερντογάν της Τουρκίας καλεί τον Καντάφι σε άμεση παραίτηση

04/05/2011
Η Τουρκία διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ αντίπαλων Παλαιστίνιων ηγετών

23/06/2011
Η Αραβική άνοιξη προκαλεί ανάμεικτα μηνύματα στην Άγκυρα

27/06/2011

"Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη είναι ένα μάθημα για τους ηγέτες της περιοχής. Δείχνει ότι οι ηγέτες οι οποίοι δεν ακούνε το λαό τους δεν μπορούν να παραμείνουν στην εξουσία", προειδοποίησε ο Νταβούτογλου τη Δευτέρα.

Οι υποσχέσεις των Σύριων για μεταρρυθμίσεις εν μέσω αδιάκοπης καταστολής δεν θεωρούνται ως αξιόπιστες από την Τουρκία, με τον Νταβούτογλου να το πηγαίνει τόσο μακριά ώστε να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητήσουμε με τον Ασάντ -- παρόλο που η Τουρκία έχει σταματήσει λίγο πριν σπάσει τους δεσμούς ή καλέσει τον Ασάντ να παραιτηθεί.

Όμως η εμπειρία με τη Λιβυή έχει δείξει ότι η Τουρκία μπορεί να αλλάξει τη θέση της πολύ γρήγορα -- κάτι το οποίο το καθεστώς του Aσάντ μπορεί να έχει αρχίσει να αναγνωρίζει.

"Εάν οποιοσδήποτε στη Συρία σκέφτηκε ότι η "αδελφική αγάπη" μεταξύ του Aσάντ και του [πρωθυπουργού] Ερντογάν θα συντηρούσε αυτή τη σχέση, κάνουν μεγάλο λάθος. Η Τουρκία έχει ήδη κάνει μία ρητορική στροφή προς στη Συρία όπως έκανε και με τη Λιβύη, το ερώτημα είναι πότε θα υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες, είτε μεμονωμένα είτε σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα, με την Τουρκία να ηγείται", λέει ο Γουόκερ.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top