GuidePedia

0
Διθέσιο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, απογειώνεται από την Σούδα (Photo Sawas Garozis)
Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά αναβαθμισμένο ρόλο στα σχέδια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ευρύτερη γειτονική περιοχή, με τον υπουργό Άμυνας Ε. Βενιζέλο να διακηρύττει ότι η Ελλάδα αποτελεί «προκεχωρημένο φυλάκιο» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο.Η απόσταση - σε ευθεία γραμμή - των νοτιοδυτικών ακτών της Κρήτης από τις απέναντι ακτές της Κυρηναϊκής Χερσονήσου της Λιβύης
είναι μικρότερη από 270 χιλιόμετρα, ενώ η πόλη της Βεγγάζης απέχει περίπου 450 χιλιόμετρα. Ενδεικτικό των αποστάσεων είναι ότι η Βεγγάζη είναι πιο κοντά στην Κρήτη και τη Νότια Πελοπόννησο απ' ό,τι στην ίδια την πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη.
Οι αεροπορικές βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στη Δυτική Πελοπόννησο, Αραξος, Ανδραβίδα και Καλαμάτα, απέχουν από περιοχές της Λιβύης όσο και η Σικελία.
Η Κρήτη με την ιδιάζουσα γεωγραφική της θέση, καταλαμβάνει από δω και στο εξής ιδιαίτερο βάρος στους περαιτέρω σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ευρύτερη περιοχή, σχεδιασμοί που αναμένονται να είναι παρατεταμένης διάρκειας. Για περίπτωση της Λιβύης και των αιματηρώνς εξελίξεων στη συγκεκριμένη χώρα, στην Κρήτη κατέφθασαν αεροπορικώς αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε αμερικανικά πλοία, τα οποια πλέουν με προορισμό τις λιβυκές ακτές.
Η Κρήτη, με τη αεροναυτική βάση της Σούδας και τους Καλούς Λιμένες στα νότια παράλια του νησιού, απέναντι από τις αφρικανικές ακτές, είναι το υπό διεύρυνση κέντρο ανεφοδιασμού στρατιωτικών δυνάμεων, όπου καταφθάνουν εκτός από τα στρατιωτικά μέσα και ναυλωμένα από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εμπορικά πλοία με κοντέινερς, αλλά και πολιτικά αεροσκάφη με ειδικό νηολόγιο. Η τοποθεσία ελλιμενισμού για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και ελικοπτεροφόρα είναι το Μαράθι της Σούδας, όπου υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές.
Στη Σούδα προσγειώνονται αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη και οι εκατοντάδες Αμερικανοί πεζοναύτες, οι οποίοι, μετά από ολιοήμερη παραμονή στο νησί, επιβιβάζονται σε αμερικανικά πολεμικά πλοία, που καταφθάνουν στον κόλπο της Σούδας.
Το ελικοπτεροφόρο «USS Kearsarge» με χωρητικότητα 2.000 πεζοναυτών, και το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Ponce», που διέπλευσαν πριν μερικές μέρες τη Διώρυγα το Σουέζ, κατευθύνθηκαν στην Κρήτη. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνταν τουλάχιστον ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και άλλα πυραυλοφόρα πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού.
Μέχρι πριν από λίγα 24ωρα, βρίσκονταν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και της Σικελίας και μέχρι έξω από τα λιβυκά χωρικά ύδατα, ντουζίνες από πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, με την μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών ανοιχτά των δυτικών ακτών της Λιβύης, όπου βρίσκεται και το προπύργιο του Καντάφι, η Τρίπολη.
Εκτός από τις ΗΠΑ, στην περιοχή έχουν στείλει πολεμικά πλοία και πολλές χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Ιταλία και η Γερμανία, η οποία, έως τώρα, συμμετέχει στους πολεμικούς σχεδιασμούς με δύο φρεγάτες, τις «Rheinland - Pfalz» και «Brandenburg», και ένα πλοίο υποστήριξης, το «Berlin». Στα γερμανικά πλοία υπάρχει και μια ειδική δύναμη 600 ανδρών.
Δύο ελληνικές φρεγάτες έχουν ήδη ενταχθεί στό ΝΑΤΟικό στόλο που πλέει ανοιχτά των βόρειων ακτών της Λιβύης. Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» είναι ήδη κοντά στα λιβυκά παράλια και η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» βρίσκεται σε ετοιμότητα, όπως και το πλοίο γενικής υποστήριξης του Στόλου «ΑΛΙΑΚΜΩΝ.
Η πιθανή επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, χρήζει της περαιτέρω ελληνικής συνεισφοράς στα σχέδια του ΝΑΤΟ.. Πέρα από τη διάθεση του ελληνικού εναέριου χώρου και του ελληνικού FIR - σε μήκος άνω των 600 χιλιομέτρων γειτονεύει νότια με το FIR της Λιβύης, με την παρεμβολή μιας στενής ζώνης του FIR Μάλτας – ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της διάθεσης και εναέριων μέσων και πληρωμάτων, στο απλίσιο της Συμμαχίας
Σε μια τέτοια επιχείρηση, σημαντικό ρόλο παίζουν τα ιπτάμενα ραντάρ τύπου AWΑCS, προκεχωρημένη βάση των οποίων αποτελεί το αεροδρόμιο του Ακτίου της Πρέβεζας. Τα αεροσκάφη αυτά, που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, στελεχώνονται και με ελληνικά πληρώματα. Επίσης πιθανή είναι και η αξιοποίηση του ελληνικού συστήματος εναέριας προειδοποίησης και ελέγχου, το «Erieye EMB-145 AEW&C», τα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ.
Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 4 αεροσκάφη του τύπου, που πετάνε ανά ζεύγη, σαρώνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις με τα ραντάρ τους σε βάθος εκατοντάδων χιλιομέτρων, με δυνατότητα υποστήριξης αεροπορικών και ναυτικών επιχειρήσεων και έλεγχο αεροσκαφών αεράμυνας και υποστήριξη επιθετικών επιχειρήσεν – σημειώνεται ότι η επιβολή μια ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, συνεπάγει αυτόματα την εκ των προτέρων καταστροφή των αντίπαλων επίγειων αντιεροπορικών συστημάτων.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top