GuidePedia

0
M009F03BNS30
Της Αγγελικής Σπανού

Οι ψευτομουφτήδες πήγαν στον Ερντογάν.
Στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης στρέφει το βλέμμα της η Άγκυρα. Ο εκλεγμένοι μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής Μετέ και Σερίφ, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική πολιτεία, μετέβησαν στην  Άγκυρα και συμμετείχαν σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.
- Στην ατζέντα της συνεδρίασης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν “οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης” (στη φωτ. το πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας "Τουρκίε")....

- Το σύνολο του τουρκικού Τύπου αναφέρεται εκτενώς στην άρνηση Παπανδρέου να εντάξει ζήτημα μειονότητας στα θέματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Η Άγκυρα στρέφει το βλέμμα της στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ο εκλεγμένοι μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής Μετέ και Σερίφ, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική πολιτεία, μετέβησαν στην  Άγκυρα και συμμετείχαν σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) υπό τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τους συνόδευε αντιπροσωπεία από μειονοτικές ενώσεις και συλλόγους, η οποία είχε συναντήσεις με τουρκικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό τύπο, ο Ιμπραήμ Σερίφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κυοφορούμενη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να περάσουν τα μειονοτικά θέματα από τη δικαιοδοσία του υπουργείου Εξωτερικών σε εκείνη του υπουργείου Εσωτερικών. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι στο πρόσφατο παρελθόν η ελληνική διπλωματία έχει εξετάσει το ενδεχόμενο αποδοχής της εκλογής των μουφτήδων υπό την προϋπόθεση της κατάργησης της σαρίας, με την οποία θα τους αφαιρεθεί κάθε δυνατότητα επιβολής του ισλαμικού νόμου σε θέματα κυρίως οικογενειακού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Μεχμέτ Χατζηχαλήλ, πρόεδρος της Τουρκικής  Ένωσης Ξάνθης, ζήτησε να αξιοποιηθεί έκθεση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία κάνει λόγο για προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της μειονότητας στη Θράκη. Δήλωσε στην εφημερίδα “Ζαμάν” ότι “η Τουρκική Ένωση είχε συσταθεί το 1927. Η ελληνική δικαιοσύνη απαγόρευσε τη χρήση του όρου τουρκική και το 2008 βγήκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέρ της χρήσης του προσδιορισμού τουρκική, την οποία η Αθήνα δεν εφαρμόζει”.
Ο Αλί Σαμί Τοραμάν, πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων, εμφανίστηκε συγκρατημένος ως προς το άνοιγμα της Ελλάδας στα εκπαιδευτικά θέματα: “Το άνοιγμα είναι θετικό. Θα πρέπει, όμως, να δούμε το περιεχόμενο και το πώς θα εφαρμοστεί. Θα πρέπει κάτι να προστεθεί, δίχως να χαθούν τα κεκτημένα δικαιώματα”.
Η εφημερίδα “Τούρκιε”, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, αναφέρθηκε στη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη σημείωση ότι παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν “οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης”. Σχεδόν όλες οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρθηκαν στο θέμα, το οποίο δείχνει ότι η άρνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να αποδεχθεί την ένταξη στην ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου θέματος Θράκης, όπως εκφράστηκε με την επιστολή του προς τον τούρκο πρωθυπουργό, δεν έχει εισακουστεί από τον Ρ.Τ. Ερντογάν.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top