GuidePedia

0


Η τουρκική Αμυντική Βιομηχανία έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά brands των τελευταίων χρόνων. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στις νίκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) στο πεδίο της μάχης, προσελκύοντας την προσοχή διαφόρων χωρών. Οι εξελίξεις σε περιοχές όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Ουκρανία, η Λιβύη, το Ιράκ και η Συρία έχουν φέρει μεγαλύτερη προβολή σε αυτή τη διαδικασία, “παγκοσμιοποιώντας” την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι η 11η μεγαλύτερη στον κόσμο, προσφέροντας ουσιαστικές ευκαιρίες σε φιλικές και συμμαχικές χώρες μέσω του διαφορετικού μοντέλου παραγωγής της. Σε αντίθεση με τους δυτικούς ομολόγους της, η Τουρκία εστιάζει στην ανταλλαγή τεχνολογίας και στην αυτοδυναμία. Αυτή η πολιτική οδήγησε σε αυξημένο ενδιαφέρον για τα τουρκικά αμυντικά προϊόντα, καθιστώντας τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις παγκόσμιο μοντέλο μετασχηματισμού στις τεχνολογίες όπλων.

Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος κατατάσσεται ως ο όγδοος ισχυρότερος στρατός παγκοσμίως, επωφελείται από το τοπικό μοντέλο παραγωγής της αμυντικής βιομηχανίας, επιτρέποντάς του να ενεργεί πιο ανεξάρτητα. Το σημείο καμπής αυτής της ανεξαρτησίας μπορεί να αναχθεί στην “Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο” (τουρκική εισβολή), όπου οι δυσκολίες στην απόκτηση όπλων δυτικής κατασκευής υπογράμμισαν τη σημασία της αυτάρκειας για την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Αυτή η συνειδητοποίηση έγινε μια διαρκής κληρονομιά για την Τουρκία.

Σήμερα, με όγκο έργου που ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια (3,51 τρισεκατομμύρια TL) και 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές, η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει φτάσει σε ένα νέο στάδιο. Ο τομέας στοχεύει να χρηματοδοτηθεί μέσω των εξαγωγών και να μειώσει την εξάρτησή του από δημόσιους πόρους. Με προϋπολογισμό έρευνας κι ανάπτυξης 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο κλάδος πρωτοστατεί στην ανάπτυξη τεχνολογιών επόμενης γενιάς και αξιοποιεί το υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της Τουρκίας.

Η ετήσια αποφοίτηση περίπου 1,5 εκατομμυρίου φοιτητών από πανεπιστήμια παρέχει μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων για τον κλάδο. Περισσότερες από 2.000 εταιρείες δραστηριοποιούνται στον κλάδο, συμβάλλοντας στην τεχνολογική πρόοδο σε άλλους κλάδους. Για παράδειγμα, η Türkiye Automotive Initiative (TOGG) συνεργάζεται με αμυντικές εταιρείες, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της μηχανικής.

Παρόμοιες ανακαλύψεις στην τουρκική αεροπορική βιομηχανία μπορεί επίσης να μεταφραστούν σε παγκόσμιο branding για την Turkish Airlines (THY), η οποία είναι έτοιμη να γίνει μία από τις πέντε κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο. Με αυτό το πρίσμα, οι φιλοδοξίες του τουρκικού βιομηχανικού τομέα γίνονται σαφείς. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Τουρκία κατατάσσεται ως η 12η μεγαλύτερη βιομηχανική οικονομία παγκοσμίως και προετοιμάζεται για ένα άλμα υψηλής τεχνολογίας με το μοντέλο παραγωγής της μεσαίας προς υψηλής τεχνολογίας.

Κορυφαία σε αυτή την κατηγορία είναι η τουρκική αμυντική βιομηχανία, ο πιο σύγχρονος και τεχνολογικά προηγμένος τομέας της χώρας, που εμπνέει πρόοδο σε άλλους τομείς. Για την καλύτερη ανάλυση της προόδου της τουρκικής βιομηχανίας, μπορεί να παρακολουθηθεί ο ρυθμός αύξησης των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης (R&D) με την πάροδο των ετών. Ενώ οι συνολικές δαπάνες της Τουρκίας ήταν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2002, πλησίασαν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Οι εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας πρωτοστατούν στις δαπάνες για έρευνα-ανάπτυξη οι οποίες έχουν ανέλθει στο 1,5% του εθνικού εισοδήματος.

Για παράδειγμα, η Turkish Aerospace Industries (TAI), η Aselsan, η Havelsan, η Roketsan, η Baykar Technology και η STM βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των δαπανών. Το προκύπτον οικοσύστημα έρευνας-ανάπτυξης συμβάλλει στη δημιουργία νέων τεχνολογιών και στην εμφάνιση προϊόντων όπως το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος, το άρμα Altay, το ATAK-2, το επιθετικό πλοίο TCG Anadolu. Την επόμενη περίοδο, αναμένεται ότι οι δαπάνες έρευνας-ανάπτυξης όπως και το εθνικό εισόδημα, θα αυξηθούν τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Σε μια τέτοια διαδικασία, η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα μπορούσε γρήγορα να ξεπεράσει χώρες όπως το Ισραήλ και η Ισπανία.

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία, ως παγκόσμιο εμπορικό brand, στοχεύει να φτάσει τους 150.000 υπαλλήλους, 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές και 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα σύμφωνα με τους στόχους που τέθηκαν στο 12ο Σχέδιο Ανάπτυξης (2024-2028). Οι δαπάνες έρευνας-ανάπτυξης οι οποίες αυξάνονται σημαντικά κάθε χρόνο, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων. Για παράδειγμα, το μαχητικό αεροσκάφος KAAN, το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Hürkuş, τα πολεμικά πλοία MİLGEM, το TCG Anadolu, το τανκ Altay και τα UAV όπως τα Aksungur, Anka και TB-2 είναι προϊόντα επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας εξάγονται επίσης σε φιλικά κράτη. Για παράδειγμα, το ταχύπλοο ARES χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό της Γεωργίας και του Τουρκμενιστάν, ενώ ένα παρόμοιο μοντέλο, το ταχύπλοο ARES 75 Hercules, πωλείται στο Ναυτικού του Κατάρ. Τα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) χρησιμοποιούνται από χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Ουκρανία και το Πακιστάν. Τα ελικόπτερα Atak πωλήθηκε στην αεροπορία των Φιλιππίνων και της Νιγηρίας.

Ενώ 230 είδη αμυντικών προϊόντων εξάγονται σε 185 χώρες, τα τουρκικά UAV πρωτοστατούν στις πωλήσεις. Οι επενδύσεις σε έρευνα-ανάπτυξη έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη μιας τέτοιας εξαγωγικής ικανότητας, μαζί με την αναμφισβήτητη σημασία των κινήτρων της κυβέρνησης. Υπολογίζεται ότι ένας ετήσιος μέσος όρος 5-10 δισεκατομμυρίων δολαρίων δαπανώνται για κεφάλαια και κίνητρα της αμυντικής βιομηχανίας. Η Baykar Technology, η Aselsan και η TAI συγκαταλέγονται στις κορυφαίες αμυντικές εταιρείες στον κόσμο.

Η Baykar Technology, ως ιδιωτική επιχείρηση, σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Το «Τουρκικό Μοντέλο» που εστιάζει στις εξαγωγές και στην παραγωγή χρησιμεύει ως παράδειγμα για άλλες αμυντικές εταιρείες. Με πρωτοβουλίες όπως το Teknofest, τα λύκεια της αμυντικής βιομηχανίας, τα σχολεία τεχνολογίας και οι διαγωνισμοί, η Baykar Technology αναδιαμορφώνει τις αντιλήψεις και εμπνέει τη νεολαία.

Αυτές οι πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με τη θετική φήμη των τουρκικών αμυντικών προϊόντων, διαμορφώνουν το μέλλον της Τουρκίας. Καθώς ο κλάδος υφίσταται έναν μετασχηματισμό με επίκεντρο την τεχνολογία, οι νέες γενιές φιλοδοξούν να γίνουν μέρος του. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία ξεχωρίζει στη διάχυση τεχνολογίας σε σύγκριση με άλλες χώρες. Οι αμυντικές βιομηχανίες στη Σουηδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα και του Καναδά είναι γενικά απρόθυμες να συμμετάσχουν σε κοινή χρήση τεχνολογίας και κοινή παραγωγή παράλληλα με τις πολιτικές τους συνθήκες κατά την εξαγωγή προϊόντων.

Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος KAAN. Όσον αφορά την κοινή παραγωγή και την ανταλλαγή τεχνολογίας, οι Σαουδάραβες προτιμούν την Τουρκία από τους δυτικούς παράγοντες. Επιπλέον, το KAAN προσφέρει σημαντικά χαμηλότερο κόστος μονάδας σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. Ενώ το κόστος των αεροσκαφών F-35 είναι εξαιρετικά υψηλό, η κοινή χρήση τεχνολογίας του είναι επίσης περιορισμένη.

Επιπλέον, οι χώρες με τεταμένες σχέσεις με δυτικά έθνη αναμένεται να αντιμετωπίσουν αναπόφευκτα προκλήσεις όσον αφορά την προμήθεια αμυντικών συστημάτων στο μέλλον. Από αυτή την προοπτική, η τουρκική αμυντική βιομηχανία παρέχει και πιο οικονομικά αποδοτικές επιλογές και απέχει από το να ενεργεί βάσει πολιτικών απαιτήσεων, κερδίζοντας τους ανταγωνιστές της.

Υπάρχουν πολυάριθμες συνεργασίες μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία. Σε αντίθεση με άλλους ανταγωνιστές, οι δύο χώρες, που τείνουν προς ένα μοντέλο κοινής παραγωγής, αποτελούν παράδειγμα για άλλες. Η μεταφορά τεχνολογίας διεξάγεται μεταξύ των μερών σχετικά με τα Fırtına Howitzers και το τανκ Altay. Το υπάρχον περιβάλλον συνεργασίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες εταιρικές σχέσεις σε πρωτοβουλίες με άλλους φορείς.

Σε σύγκριση με τους δυτικούς παράγοντες, η Νότια Κορέα και η Τουρκία ξεχωρίζουν ως πρότυπο στη δημιουργία και την κοινή χρήση τεχνολογιών επόμενης γενιάς. Παρόμοια προσέγγιση ακολουθείται με μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. Συγκεκριμένα, η Τουρκία επενδύει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του στρατού του Αζερμπαϊτζάν. Αυτές οι επενδύσεις, οι κοινές προσπάθειες παραγωγής ή η κοινή χρήση τεχνολογίας δεν καθοδηγούνται από πολιτικές προσδοκίες, αλλά στοχεύουν να συμβάλουν στην αμυντική ικανότητα των φιλικών και συμμαχικών εθνών.

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία εξασφαλίζει νέα προγράμματα αξίας 10-15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Αυτά τα προγράμματα, που επικεντρώνονται κυρίως σε προηγμένες τεχνολογίες, περιλαμβάνουν τεθωρακισμένα οχήματα, πολεμικά πλοία και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Αυτές οι προηγμένες τεχνολογίες αποτελούν τα βασικά στοιχεία του Steel Dome Air Defense System. Τα συστήματα αεράμυνας, μια κοινή πρωτοβουλία κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως οι Aselsan, Havelsan, Roketsan, TÜBİTAK και TAI, αναδείχθηκαν πρόσφατα ως βασικός τομέας εστίασης.

Το σύστημα, απαραίτητο για την προστασία του τουρκικού εναέριου χώρου, έχει σχεδιαστεί ως στοιχείο των εγχώριων πόρων. Τα επόμενα χρόνια, το Steel Dome θα μπορούσε να πρωτοστατήσει στη μεταφορά τεχνολογιών επόμενης γενιάς σε διάφορες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Συμπερασματικά, ενώ η τουρκική αμυντική βιομηχανία προέκυψε αρχικά από την ανάγκη για αυτάρκη ασφάλεια, τώρα έχει γίνει πηγή εθνικής υπερηφάνειας. Σε σύγκριση με άλλες χώρες, το μοντέλο της Türkiye, το οποίο βασίζεται στη μεταφορά τεχνολογίας και την κοινή παραγωγή, οδήγησε πολλούς παράγοντες να ζητήσουν προϊόντα τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top