GuidePedia

0

 Μπόικο Νικόλοφ 

Η Τουρκία είναι πλέον έτοιμη να αναπτύξει τα συστήματα αεράμυνας S-400 σε λειτουργία μάχης μέσα σε μόλις 12 ώρες, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές. Αυτό έρχεται μετά από μια σημαντική αλλαγή στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την Ουάσιγκτον να μην αντιτίθεται πλέον στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των τεσσάρων συστοιχιών S-400 που απέκτησε η Τουρκία από τη Ρωσία πριν από χρόνια.

Οι S-400 αποτελούν εδώ και καιρό σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο εθνών, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν προηγουμένως εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος από την Άγκυρα.

Ωστόσο, στις 26 Νοεμβρίου, η BulgarianMilitary.com ανέφερε ότι η Τουρκία είχε υποβάλει πρόταση για την απόκτηση των έξι τουρκικών αεροσκαφών F-35 που είχαν ήδη παραχθεί. Με τη συμφωνία τώρα σε ισχύ, οι ΗΠΑ έχουν άρει τις αντιρρήσεις τους για τη χρήση των S-400 από την Τουρκία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον αντιρρήσεις για τη χρήση των S-400 από την Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Yasar Güler. «Το σύστημα αεράμυνας S-400 μπορεί να αναπτυχθεί στην Τουρκία σε λειτουργία μάχης εντός 12 ωρών», πρόσθεσε.

Αυτός ο τόνος χαλάρωσης προς την Τουρκία δεν περιορίζεται στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ Mark Rutte επισκέφθηκε πρόσφατα την TUSAŞ, την τουρκική αεροδιαστημική και αμυντική εταιρεία πίσω από το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος KAAN, και φιλοξενήθηκε από τη Γραμματεία Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Περίπου την ίδια εποχή, ο πρώην συνταγματάρχης των ΗΠΑ Rich Outzen σημείωσε ότι «η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να κάνει πολλά για να βοηθήσει το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη να ανοικοδομήσουν την αποτροπή κατά της Ρωσίας». Ο οικονομολόγος Timothy Ash επανέλαβε αυτό το συναίσθημα, δηλώνοντας: «Η Ευρώπη πρέπει να βάλει στην άκρη τις αντιτουρκικές προκαταλήψεις της».

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγο αφότου η Τουρκία έλαβε έγκριση από τη Γερμανία για να αποκτήσει 40 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, μια κίνηση που επιβεβαιώθηκε από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Yasar Güler σε τηλεοπτική συνέντευξη στο TV100.

Η απόκτηση από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 έχει αλλάξει σημαντικά το τοπίο της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας.

Από την τουρκική σκοπιά, οι S-400 θεωρούνται όχι μόνο ως ένα κρίσιμο πλεονέκτημα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας, αλλά και ως μέσο για τη μείωση της εξάρτησης από την αμυντική υποδομή του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τα αμερικανικά συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot.

Το σύστημα S-400 αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της ικανότητας της Τουρκίας να αμυνθεί έναντι διαφόρων εναέριων απειλών, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ένας από τους βασικούς παράγοντες στην επιλογή του έναντι του συστήματος Patriot ήταν η τεχνολογική υπεροχή και η ικανότητά του να στοχεύει ένα ευρύτερο φάσμα απειλών σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Η ικανότητα των S-400 να πλήττουν στόχους σε αποστάσεις έως και 400 χιλιομέτρων θεωρείται κρίσιμο πλεονέκτημα στη γεωγραφική θέση της Τουρκίας, η οποία συνορεύει με πολλαπλές ζώνες συγκρούσεων. Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, έχουν επανειλημμένα τονίσει τη σημασία της απόκτησης ενός συστήματος που θα επέτρεπε στην Τουρκία να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της ανεξάρτητα από τη λήψη αποφάσεων του ΝΑΤΟ, το οποίο κατά καιρούς έχει επηρεαστεί από γεωπολιτικές εντάσεις με την Τουρκία.

Οι τέσσερις συστοιχίες S-400 που απέκτησε η Τουρκία είναι στρατηγικής σημασίας και θα αναπτυχθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας για να δημιουργήσουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας. Σύμφωνα με Τούρκους αμυντικούς εμπειρογνώμονες, οι S-400 πιθανότατα θα αναπτυχθούν κατά μήκος των νοτιοανατολικών συνόρων με τη Συρία, όπου η απειλή από αεροπορικές επιδρομές, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους είναι υψηλή λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων και εντάσεων με περιφερειακούς αντιπάλους.

Επιπλέον, το σύστημα θα τοποθετηθεί κοντά σε βασικές στρατιωτικές βάσεις και αστικά κέντρα στα δυτικά για να παρέχει άμυνα έναντι πιθανών εναέριων απειλών από τη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.

Με την ανάπτυξη των S-400 στις πιο ευάλωτες και στρατηγικά ζωτικές περιοχές της Τουρκίας, η Άγκυρα στοχεύει να ενισχύσει τις αποτρεπτικές της δυνατότητες εναντίον τόσο κρατικών όσο και μη κρατικών παραγόντων, οι οποίοι ενδέχεται να προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν την τουρκική αεροπορική κυριαρχία.

Η επιλογή των S-400 από την Τουρκία έναντι του αμερικανικού συστήματος Patriot καθοδηγήθηκε από διάφορους παράγοντες. Ένας από τους κύριους λόγους ήταν η αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών να παραδώσουν τους Patriot στην Τουρκία εγκαίρως και ικανοποιητικά.

Παρά τους πολλαπλούς γύρους διαπραγματεύσεων και τα αιτήματα της Άγκυρας, οι ΗΠΑ απέτυχαν να παράσχουν τα συστήματα που η Τουρκία έκρινε απαραίτητα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι των αυξανόμενων απειλών, ιδιαίτερα από τη Συρία και άλλους περιφερειακούς αντιπάλους.

Το 2013, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την απόκτηση συστημάτων Patriot, αλλά η συμφωνία σταμάτησε για πολιτικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των διαφωνιών σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας, τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης και την τιμή του συστήματος.

Αυτό το κενό στις δυνατότητες αεράμυνας της Τουρκίας οδήγησε την Άγκυρα να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, με τους S-400 να παρέχουν μια έτοιμη λύση που θα μπορούσε να παραδοθεί γρήγορα.

Η τουρκική ηγεσία έχει μιλήσει για την αναγκαιότητα των S-400 για την κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η συμφωνία με τη Ρωσία δεν ήταν μόνο μια στρατιωτική απόφαση, αλλά και μια στρατηγική κίνηση για να απελευθερωθεί από την επιρροή του ΝΑΤΟ στις αμυντικές επιλογές της Τουρκίας.

Οι S-400, υποστήριξε, αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Τουρκίας να διαφοροποιήσει την αμυντική της βιομηχανία και να αποκτήσει πρόσβαση σε προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες. Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε αυτά τα συναισθήματα, δηλώνοντας ότι οι S-400 θα ενισχύσουν τη στρατηγική αυτονομία της Τουρκίας και θα παράσχουν τις απαραίτητες αμυντικές δυνατότητες χωρίς να βασίζονται στην έγκριση ή τα χρονοδιαγράμματα του ΝΑΤΟ.

Επεσήμανε επίσης ότι οι προηγμένες δυνατότητες ραντάρ του συστήματος θα ενισχύσουν σημαντικά τις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών της Τουρκίας, ιδιαίτερα στην παρακολούθηση και τον εντοπισμό απειλών σε μεγάλες αποστάσεις.

Η απόφαση για την απόκτηση των S-400 αντικατοπτρίζει επίσης τις ευρύτερες φιλοδοξίες της Τουρκίας στην περιφερειακή άμυνα και ασφάλεια. Ενισχύοντας τις δυνατότητες αεράμυνάς της, η Τουρκία στοχεύει να επιβληθεί ως βασικός παίκτης στη Μέση Ανατολή, ικανός να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της και να επηρεάσει την περιφερειακή δυναμική ισχύος.

Αυτή η κίνηση έχει συγκεντρώσει μικτές αντιδράσεις εντός του ΝΑΤΟ, με ορισμένους συμμάχους να εκφράζουν ανησυχία για την ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τη Ρωσία και το ενδεχόμενο ζητημάτων διαλειτουργικότητας εντός της συμμαχίας. Ωστόσο, η Τουρκία υποστήριξε ότι η αγορά των S-400 δεν σηματοδοτεί μια στροφή μακριά από το ΝΑΤΟ, αλλά μάλλον μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τις αμυντικές της ανάγκες σε μια όλο και πιο ασταθή περιοχή.

Ο ρόλος των S-400 στην ευρύτερη αμυντική στρατηγική της Τουρκίας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού και διαφοροποίησης των στρατιωτικών της πόρων. Η Τουρκία έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των δικών της αμυντικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας παραγωγής μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων [UAV] και μαχητικών αεροσκαφών όπως το τουρκικής κατασκευής KAAN.

Στο πλαίσιο αυτού του εκσυγχρονισμού, το S-400 θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με άλλα συστήματα, όπως το τουρκικής κατασκευής HISAR και τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ, για τη δημιουργία ενός πολυεπίπεδου αμυντικού δικτύου. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι η Τουρκία έχει μια ισχυρή και ευέλικτη αμυντική στάση ικανή να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα εναέριων απειλών, είτε προέρχονται από περιφερειακούς αντιπάλους είτε από το εσωτερικό του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά την επιχειρησιακή ανάπτυξη, ο τουρκικός στρατός αναμένεται να ενσωματώσει τους S-400 στο υπάρχον δίκτυο αεράμυνας, το οποίο περιλαμβάνει τόσο το ΝΑΤΟ όσο και τα εγχώρια συστήματα. Ωστόσο, οι S-400 πιθανότατα θα λειτουργούν αυτόνομα σε περιοχές όπου τα συστήματα του ΝΑΤΟ ενδέχεται να μην είναι παρόντα, ιδιαίτερα στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η απειλή επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι πιο έντονη.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις για εκπαίδευση με τους S-400 και η ενσωμάτωση με άλλες αμυντικές πλατφόρμες αναμένεται να συνεχιστεί καθώς το σύστημα γίνεται πιο πλήρως λειτουργικό.

Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει τους S-400 πιθανότατα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για το ΝΑΤΟ και τις στρατηγικές αεράμυνας στην περιοχή. Ενώ ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη συμβατότητα των S-400 με άλλα συστήματα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία επανέλαβε τη δέσμευσή της στη συμμαχία και την επιθυμία της να συνεχίσει να συνεργάζεται σε αμυντικά θέματα.

Ωστόσο, η αυξανόμενη εξάρτηση της Άγκυρας από συστήματα εκτός ΝΑΤΟ, όπως οι S-400, μπορεί να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στις αμυντικές προτεραιότητες της Τουρκίας, καθώς η χώρα επιδιώκει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Συμπερασματικά, οι S-400 αποτελούν κρίσιμο στοιχείο της στρατηγικής αεράμυνας της Τουρκίας, προσφέροντας προηγμένες δυνατότητες που ευθυγραμμίζονται με τους ευρύτερους στόχους της Τουρκίας για αύξηση της στρατιωτικής ανεξαρτησίας και της περιφερειακής επιρροής. Το σύστημα θα αναπτυχθεί στρατηγικά σε όλη την Τουρκία για να ενισχύσει την άμυνά της έναντι ποικίλων εναέριων απειλών, παρέχοντας παράλληλα ώθηση στις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και αποτροπής.

Η απόφαση να επιλεγεί το S-400 έναντι του συστήματος Patriot αντικατοπτρίζει την επιθυμία να απελευθερωθεί από την εξάρτηση από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας ικανοποιούνται σε ένα όλο και πιο αβέβαιο γεωπολιτικό τοπίο.

Καθώς το σύστημα ενσωματώνεται πλήρως στη στρατιωτική υποδομή της Τουρκίας, ο ρόλος του στη διαμόρφωση τόσο της εθνικής ασφάλειας όσο και της δυναμικής της περιφερειακής άμυνας θα συνεχίσει να εξελίσσεται.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top