GuidePedia

0

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση
Η πολιτική, που ασκείται μέσω των στρατιωτικών εξοπλισμών, επηρεάζει και μάλιστα καθοριστικά, τις διεθνείς διακρατικές ή συμμαχικές σχέσεις. Το πολιτικό-βιομηχανικό και στρατιωτικό σύμπλεγμα, είναι πανίσχυρο και οι παρεμβάσεις του καθοριστικές στις διεθνείς εξελίξεις.

Η επιμονή της Τουρκίας, να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Ρωσία, σε στρατιωτικό επίπεδο, που θα επισφραγιστεί με την αγορά των υπερσύγχρονων αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, προκαλεί τις αντιδράσεις των ΗΠΑ σε κυβερνητικό επίπεδο (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και το αμερικανο-εβραϊκό λόμπυ). Ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαϊλ Ντεμίρ, δήλωσε ότι: «Η παράδοση των S-400 θα ξεκινήσει τον φετινό Ιούλιο». Ενώ, οι Υπουργοί Άμυνας X. Ακάρ και Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου , διαβεβαιώνουν τους Ρώσους, ότι δεν θα επιτρέψουν στους αμερικανούς να μελετήσουν την τεχνολογία του ρώσικου πυραυλικού συστήματος, όταν θα εγκατασταθεί στην Τουρκία. Η προμήθεια των S-400 εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των σχέσεων Άγκυρας-Μόσχας και έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις συνεχίζουν να διολισθαίνουν.

Μετά την απόρριψη από την Τουρκία, της πρότασης των ΗΠΑ, να «παγώσει» την αγορά των S-400, η αμερικανική διοίκηση, απειλεί ότι θα προχωρήσει, στην ακύρωση της παράδοσης στην Τουρκία, των νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών F-35 Στέλθ, αλλά και των αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, παρά την ισχύουσα αμερικανο-τουρκική συμφωνία και παρά τις αντιρρήσεις των αμερικανών επιχειρηματιών –πολιτικών που σχετίζονται με τις Πολεμικές Βιομηχανίες των ΗΠΑ . Αλλά και αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ, δεν συμφωνούν με την επιλογή της αμερικανικής Διοίκησης για «πάγωμα» των εξοπλιστικών παραγγελιών προς την Τουρκία (F-35 Στέλθ, ΠΑΤΡΙΟΤ). Έτσι, η αγορά των ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία, προκαλεί ρωγμές στην Ατλαντική Συμμαχία, αφού οι ευρωπαίοι δεν συμφωνούν με τις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε, πως το ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν έχει αντίρρηση η Τουρκία να προχωρήσει με την αγορά των ρωσικών S-400. Ο Ερντογάν υπενθύμισε, μάλιστα, ότι και η Ελλάδα έχει προμηθευτεί S-300 αλλά «κανείς δε λέει τίποτα»!!.

Τις επόμενες μέρες, ο ΥΠ.ΑΜ. της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, με τον Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Γκιουλέρ, θα επισκεφτούν την Ουάσιγκτον και κορυφαίο θέμα των συζητήσεων θα είναι παράδοση επί τουρκικού εδάφους, του πρώτου ζεύγους των μαχητικών αεροσκαφών F-35 ΣΤΕΛΘ, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία, σύμφωνά με την οποία, η Τουρκία να είναι συμπαραγωγός χώρα. Επισημαίνουμε ότι, το προσωρινό «πάγωμα» των F-35 οριστικοποιήθηκε, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο για τον ετήσιο προϋπολογισμό του Πενταγώνου, από τον οποίο εξαιρέθηκε η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία. Η παράδοση των αεροπλάνων F-35 θα «παγώσει» μέχρι τον Ιούλιο και δεν υπάρχει δυνατότητα να ανακληθεί , ώσπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Άμυνας να υποβάλουν στο Κογκρέσο επικαιροποιημένη έκθεση, που θα αναφέρεται στην αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400. Το θέμα αυτό, συζητήθηκε εκτενώς στην πρόσφατη Σύνοδο των ΥΠ.ΑΜ. του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλες, αλλά και στη Διάσκεψη του Μονάχου, καθώς συνδέεται άμεσα με τα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και ανατολικότερα, σε μια προσπάθεια ελέγχου του «ζωτικού χώρου» της Ευρασίας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, μία περιοχή «υψηλού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος». Τα σχέδια του ΝΑΤΟ, έχουν προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση της Ρωσίας, αλλά και οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν, προκαλούν ανησυχία στην Ουάσιγκτον και στο Ισραήλ. Είναι τουλάχιστον «παράδοξο», τα σχέδια του ΝΑΤΟ να είναι η επέκταση της Συμμαχίας με την ένταξη νέων μελών της Βαλκανικής και της Αν. Ευρώπης και με στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας και παράλληλα, μια χώρα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, να ενισχύει την στρατιωτική της , άρα και συμμαχική της (νατοϊκή) ισχύ, με την αγορά υπερσύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων και την αναβαθμισμένη ρωσο-τουρκική στρατιωτικό- διπλωματική συνεργασία!!

 Η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, εκ των πραγμάτων, δημιουργεί κινδύνους εντάσεων, προβληματισμό στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και διαμορφώνει μια δυναμική ανατροπής των εύθραυστων γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή. Και ακόμη, οι σχέσεις ΗΠΑ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ και ΡΩΣΙΑΣ, σχέσεις ασταθούς ισορροπίας, προκαλούν , εκ των άλλων και θέμα επιχειρησιακής αρτιότητας στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, που καλύπτει μια Στρατηγικής σημασίας για τη Δύση γεωγραφική περιοχή (Αν. Μεσόγειο, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ). Ως ενδεχόμενη αναπλήρωση των επιχειρησιακών κενών της Ατλαντικής Συμμαχίας, λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας, είναι η σημαντική γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, όπως προκύπτει από την ελληνο-αμερικανική στρατιωτική συμφωνία , που προβλέπει και ουσιαστική ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα αμερικανικά οπλικά συστήματα, αλλά και μεταφορά κρίσιμων και υψηλής τεχνολογίας όπλων από την Τουρκία, σε ελληνικές στρατιωτικές βάσεις. Αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα και πλοία επιφανείας με αντιαεροπορικές ικανότητες, θα ενισχύσουν την επιχειρησιακή αξιοπιστία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Άλλωστε η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια σύγχρονη και ευέλικτη αμερικανική στρατιωτική βάση (Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Λάρισα, Άραξος, Ανδραβίδα, Καλαμάτα, Κρήτη, Σούδα).

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top