Μεγάλη διπλή «σφαλιάρα» δέχθηκε η Τουρκία, αρχικά με την ακύρωση της παράδοσης των έξι πρώτων υπερμαχητικών αεροσκαφών 5ηςγενιάς F-35 στην τουρκική πολεμική αεροπορία και στα χέρια Τούρκων πιλότων που εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ.
Τα αεροσκάφη αυτά σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θα δοθούν στην Ισραηλινή πολεμική αεροπορία…το 2020, η οποία έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλούς κινδύνους σε Συρία και Λίβανο από την δράση των συριακών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ, ενώ μας προετοιμάζει και για σενάριο πιθανού άγριου πολέμου με το Ιράν μετά τις εκατέρωθεν απειλές Τελ Αβίβ και Τεχεράνης.
Δεύτερον όπως ανακοινώθηκε, η Lockheed Martin δεν έχει καμία ανάγκη την Τουρκία για την παραγωγή των υπόλοιπων προς παραγγελία F-35.
Οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες που παράγουν εξαρτήματα για τα αεροσκάφη αυτά το κάνουν κυρίως για να μειώσουν το κόστος του τουρκικού προγράμματος.
Εφόσον η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιεί αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 τότε αυτές οι εταιρείες δεν θα χρειάζεται να παράγουν τα διάφορα μέρη των αεροσκαφών .
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ υπέγραψε την Παρασκευή νομοσχέδιο με το οποίο εμποδίζεται η «μεταφορά» των αεροσκαφών F-35 νέας γενιάς στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία διακόπτεται μέχρις ότου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Άμυνας υποβάλλουν επικαιροποιημένη έκθεση σχετικά με την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400.
Σε προηγούμενη έκθεση του Κογκρέσου στα τέλη Νοεμβρίου, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι η αγορά από την Τουρκία ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανή εκδίωξη της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35, ενώ θα δημιουργούσε πρόβλημα και σε άλλα προγράμματα εταιρειών συμπεριλαμβανομένης της Boeing Co.
Με λίγα λόγια τα τουρκικά ελικόπτερα CH-47F Chinook, τα μαχητικά F-16 και τα ελικόπτερα UH-60 Black Hawk κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ανταλλακτικά.
Μέσα σε όλο αυτό το άκρως δυσμενές για την Τουρκία περιβάλλον και με τα πράγματα να οδηγούνται στα άκρα, μένουν «ορφανά» 120 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, εφόσον ακυρωθεί και τελεσίδικα η τουρκική παραγγελία.
Οι Αμερικανοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «αχίλλειος πτέρνα» της Τουρκίας και του Ερντογάν ήταν η οικονομία. Οι Αμερικανοί δείχνουν μεν να έχουν υπομονή με τα «κόλπα» του Ερντογάν, ωστόσο, εξαντλείται…
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πενς είχε διαμηνύσει πως δεν θα επιτρέψουν σε χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ να αγοράσει όπλα από τη Ρωσία.
«Δεν θα σταθούμε αδρανείς, όταν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας. Δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την άμυνα της Δύσης εάν οι σύμμαχοί μας εξαρτώνται από την Ανατολή», εννοώντας τη Ρωσία. Το μήνυμα του είναι ισχυρό και είχε ύφος τελεσιγραφικό.
Ουσιαστικά κατηγορεί όσους αγοράζουν όπλα από τους εχθρούς, ότι γίνονται οι ίδιοι εχθροί της Δύσης.
Ο Μάικ Πενς δεν λέει ποτέ κουβέντες που τις παίρνει ο αέρας. Αντίθετα. Ό,τι δηλώσει ξέρουμε πως πρόκειται για «κατασκευή» πολιτικής. Ό,τι δηλώσει έχει προηγουμένως συζητηθεί σε συσκέψεις των αξιωματούχων που ασχολούνται με τα στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης και την προστασία τους.
Η δήλωση του κ. Πενς έγινε μία ημέρα μετά το αμερικανικό τελεσίγραφο στην Τουρκία, που ζητούσε την ακύρωση της παραγγελίας των S-400 και αντ’ αυτού την αγορά των πυραύλων Πάτριοτ.
Δεν γνωρίζουμε την τουρκική απάντηση, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι μίλησε δημόσια ο κ. Ερντογάν επιστρέφοντας από τη Ρωσία. Απέκλεισε κάθε πιθανότητα ακύρωσης της παραγγελίας των S-400.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου