GuidePedia

0

Του Κώστα Στούπα
Στη Δύση ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν πρόωρα μια νίκη της αντιπολίτευσης στις προσεχείς τούρκικες εκλογές ως νίκη της δημοκρατίας απέναντι στην αναζωπύρωση των αυταρχικών καθεστώτων.

Ο έγκριτος Economist, που είναι σημαία του μετριοπαθούς φιλελευθερισμού, ανέφερε στο τελευταίο τεύχος πως μια πιθανή ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είχε παγκόσμιες συνέπειες, καθώς ο φοβισμένος κόσμος της Τουρκίας θα ένιωθε πιο ελεύθερος.

"Αν χάσει (ο Ερντογάν)" γράφει ο Economist: "Θα ήταν εκπληκτική πολιτική ανατροπή με παγκόσμιες συνέπειες. Ο τουρκικός λαός θα ήταν πιο ελεύθερος, λιγότερο φοβισμένος και με τον καιρό θα ευημερούσε. Μια νέα κυβέρνηση θα επανορθώσει τις κακοποιημένες σχέσεις με τη Δύση. Η εκδίωξη Ερντογάν θα έδειχνε στους δημοκράτες παντού ότι οι ισχυροί μπορούν να ηττηθούν".

Οι δυτικοί αναλυτές παρατηρούν τις οριακές διαφορές στις δημοσκοπήσεις και εύχονται τη νίκη των φιλοδυτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αδυνατούν να καταλάβουν πως αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι κάτι βαθύτερο που μοιάζει με πολιτισμικό εμφύλιο.

Η αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας είναι ακριβώς αυτές οι οριακές διαφορές μεταξύ φιλοδυτικών και φιλοευρασιατών που καταδεικνύουν μια βαθιά διχασμένη χώρα η οποία κινδυνεύει να καταντήσει πεδίο πραγματικής εμφύλιας αντιπαράθεσης μεταξύ των φιλοδυτικών παραλιακών περιοχών και των ισλαμιστών των ανατολικότερων περιοχών.

Κάποιοι αναλυτές μάλιστα ευελπιστούν πως αν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές, προκειμένου να αποφύγει τις περιπέτειες με τη δικαιοσύνη, θα βρει άσυλο στο Κατάρ όπου θα περάσει ειρηνικά τη ζωή του σαν συνταξιούχος.

Τούτο μοιάζει δύσκολο. Πρώτον γιατί ο Ερντογάν δεν φαίνεται τέτοιος χαρακτήρας και δεύτερον γιατί ο κόσμος της αντιπολίτευσης έχει υποστεί μεγάλες διώξεις για να τον αφήσει ήσυχο σε οποιαδήποτε μέρος της Γης...

Το καθεστώς Ερντογάν στηρίζεται σε εκατομμύρια στελέχη, μέλη και οπαδούς οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν μετάσχει και επωφεληθεί της νομής της εξουσίας. Οι περισσότεροι αυτών θα βρεθούν στο στόχαστρο των νικητών και επειδή το αντιλαμβάνονται, δύσκολα θα παραδώσουν την εξουσία και τη μοίρα τους στα χέρια των αντιπάλων.

Για την Ελλάδα όλες οι πιθανές εξελίξεις στην Τουρκία αποτελούν δύσκολες προκλήσεις.

Ακόμη και να επικρατήσει η φιλοδυτική αντιπολίτευση, η ένταση μόνο προσωρινά μπορεί να εκτονωθεί κάτω από τις πιέσεις της Δύσης. Η Τουρκία των 80 εκατ. και του ΑΕΠ που είναι θέμα χρόνου να προσεγγίσει το ένα τρισ. δολάρια είναι μια υπολογίσιμη γεωπολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη και θα απαιτεί πάντα ανάλογη σημασία από το διεθνές περιβάλλον.

Τόσο οι δυτικοί όσο και οι Ευρασιάτες θα προσπαθούν να τη δελεάσουν για να την έχουν με το πλευρό τους. Μοιραία θα αποδέχονται αρκετές από τις διεκδικήσεις της αρκετές από τις οποίες αφορούν την Ελλάδα.

Η Ελλάδα οφείλει να βρίσκεται συνεχώς σε επαγρύπνηση διπλωματικά και στρατιωτικά, διατηρώντας την αποτρεπτική ισχύ σε υψηλό επίπεδο. Η Ελλάδα οφείλει να είναι προσεκτική με τους μακρινούς δυτικούς συμμάχους και να συνεργάζεται στενότερα με του δυτικούς συμμάχους που βρίσκονται στην περιοχή και τους αφορά άμεσα η αύξηση της τουρκικής ισχύος στη "γειτονιά" τους.

Μακροπρόθεσμα, η τουρκική πρόκληση μπορεί να διευθετηθεί οριστικά μόνο με την πολιτική και στρατιωτική ενοποίηση της Ευρώπης, η οποία διαθέτει τα μεγέθη που είναι ικανά να κατευνάσουν τις τουρκικές διεκδικήσεις...

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top