Στο ελληνικό στράτευμα το Μηχανικό, λόγω των πολλών δράσεων μέσω της κοινωνικής προσφοράς κατά την περίοδο της ειρήνης, ήταν πάντα αντικείμενο μεγάλου φθόνου μεταξύ των Όπλων.
Γράφει ο Δήμος Βερύκιος
Η επισήμανση του iEidiseis για το γεγονός ότι σε μια περίοδο Κλιματικής Αλλαγής με ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον πλανήτη που απαιτείται σε όλες τις χώρες αναχάραξη και ενίσχυση υποδομών με πρώτο μέλημα την Πολιτική Προστασία, ο Ελληνικός Στρατός είναι ο μόνος που δεν διαθέτει υποστράτηγο Διευθυντή του Όπλου του Μηχανικού, δεν πέρασε απαρατήρητη από την πολιτική ηγεσία.
Ωστόσο επειδή την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται το φαινόμενο οι στρατιωτικοί να φλομώνουν με ψέματα και ανακρίβειες την πολιτική ηγεσία (βλέπε υπόθεση… παροπλισμένων και… γέρικων ελικοπτέρων Χιούι) είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε στο μείζον θέμα του Μηχανικού και να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης με έδρα την Στουτγκάρδη, Υποστράτηγος Peter B. Andrysiak Jr είναι του Μηχανικού.
Ανατρέχοντας στην λίστα με τους διευθυντές Μηχανικού των ΗΠΑ φαίνεται ξεκάθαρα ότι από το 1941 μέχρι σήμερα όλοι φέρουν τον βαθμό του αντιστράτηγου.
Ο νυν αρχηγός Στρατού της Ινδίας, Στρατηγός Manoj Pande, είναι του Μηχανικού.
Ο νυν αρχηγός ΓΕΣ της Ολλανδίας, στρατηγός Martin Wijnen, είναι του μηχανικού και πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός.
Ο νυν αρχηγός Στρατού της Πορτογαλίας, στρατηγός José Nunes da Fonseca, είναι του Μηχανικού.
Ο πρώην αρχηγός της Τουρκίας και νυν Υπουργός Άμυνας στρατηγός Μούσα Αβσεβέρ αν και ήταν διαβιβαστής, ωστόσο είχε πτυχίο ηλεκτρολόγου Μηχανικού με εξειδικευμένες γνώσεις και παρεμβάσεις στο Μηχανικό όπως φάνηκε κατά την διάρκεια των μεγάλων σεισμών στην Ανατολία όπου η αποτελεσματικότητα του εκτιμήθηκε δέοντος από τον Ταγιπ Ερντογάν τον οποίο αναβάθμισε σε υπουργό Άμυνας.
Η κόντρα με τους Μηχανικούς κρατάει χρόνια
Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Στο ελληνικό στράτευμα το Μηχανικό λόγω των πολλών δράσεων μέσω της κοινωνικής προσφοράς κατά την περίοδο της ειρήνης ήταν πάντα αντικείμενο μεγάλου φθόνου μεταξύ των Όπλων. Κατά τις έκτακτες καταστάσεις θεωρούνταν ότι «έκλεβε» την παράσταση από πλευράς προβολής και ουσίας στη δημιουργία χρήσιμων έργων και υπηρεσιών. Αυτός προκαλούσε κόμπλεξ στους αξιωματικούς των άλλων Όπλων έναντι των αξιωματικών του Μηχανικού οι οποίοι είχαν το προνόμιο εκτός από την Σχολή Ευελπίδων να μπορούν να σπουδάζουν παράλληλα και στο Πολυτεχνείο και σε νεαρή ηλικία να αποκτούν το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού ή του Ηλεκτρολόγου μηχανικού ή του τοπογράφου και να γίνονται μέλη των Τεχνικών Επιμελητηρίων, ώστε κατά την αποστρατία τους ορισμένοι εξ αυτών να βρίσκουν σχετικά εύκολα εργασία στην ελεύθερη αγορά.
Η έλλειψη παρόμοιων προσόντων από τους υπόλοιπους αξιωματικούς δημιουργεί τον κίνδυνο αποκλεισμού τους κατά τη διαδικασία προαγωγής τους στις ανώτατες βαθμίδες και γι’ αυτό φροντίζουν να κλαδεύουν τους Μηχανικούς στους μικρότερους βαθμούς! Έτσι, τόσο απλά έφτασε στο έσχατο σημείο ο Ελληνικός Στρατός στις τακτικές κρίσεις του 2023 να μην υπάρχει υποστράτηγος του Μηχανικού για να αναλάβει τη Διεύθυνση του Μηχανικού, όπως συνέβη με όλα τα υπόλοιπα Όπλα!!!!
Ως επιβεβαίωση των όσων παραπάνω αναφέρω, προκαλώ όποιον θέλει να ανατρέξει στα δημοσιεύματα του 1986, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επέλεξε για αρχηγό του ΓΕΣ τον εκ Μηχανικού αντιστράτηγο Σταμάτη Βελλίδη. Το στρατιωτικό κατεστημένο συνεπικουρούμενο τότε από την ΝΔ γρύλιζε επί μήνες και κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι εξυφαίνει σχέδιο διαλύσεως του στρατεύματος με τον «κοντό» Μηχανικάριο στρατηγό !
Κατά καιρούς πολλοί Ανώτατοι Αξιωματικοί διατελέσαντες Αρχηγοί προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν να διαλύσουν το παραπάνω όπλο. Να μοιράσουν το Όπλο σε μονάδες Πεζικού, έτσι ώστε να εξαφανιστεί και μαζί και οι Αξιωματικοί που το περιβάλλουν.
Άλλες στρατιωτικές ηγεσίες, κατά καιρούς, όπως για παράδειγμα η σημερινή, με σχέδιο αποστράτευσε Υποστράτηγους και Αντιστράτηγο του Όπλου και προσπάθησε να το υποβαθμίσει, τοποθετώντας σήμερα Αρχηγό του Μηχανικού τον Ταξίαρχο τη στιγμή που όλα τα άλλα Όπλα και Σώματα του Ελληνικού Στράτου έχουν επικεφαλής Υποστράτηγους.
Το Μηχανικό ευτύχισε να δει Αρχηγό ΓΕΣ τον Στρατηγό, Βελλίδη Σταμάτη (1986-1989) και ΑΓΕΕΘΑ (1989-1990). Από τότε 37 χρόνια πέρασαν και κανένας Αξιωματικός του Μηχανικού δεν κρίθηκε ικανός να γίνει Αρχηγός του Στράτου Ξηράς.
Τυχαίο; Δεν νομίζω.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου