IBTimes «Άπιαστο το Greekovery». Το φιάσκο με Gazprom & ΕΡΤ και ο διορισμός του Άδωνι Γεωργιάδη που «προκάλεσε τεράστια θλίψη».
Ο Διεθνής Τύπος συνεχίζει να αποδομεί το success story και το Grecovery.
‘Greekovery’ (A Rebound In The Greek Economy) Remains Elusive, Despite Hopes, Hard Work And Bluffs
A lottery ticket vendor sits outside of a closed shop in central Athens June 28, 2013. Greece’s privatisations agency (TAIPED) on Tuesday urged a consortium led by betting monopoly OPAP to sign a deal to sell its state lotteries, paving the way for completion of the privatisation of OPAP, the country’s first major asset sale under its foreign bailout. REUTERS/John Kolesidis
Το «Greekovery» παραμένει άπιαστο, παρά τις ελπίδες, την σκληρή δουλειά και τις μπλόφες Μεγάλο πολυέλαιοι φώτιζαν το δωμάτιο, που ήταν στο χρώμα του κρασιού και ένα συνονθύλευµα τραπεζιτών, επενδυτών και δημοσιογράφων συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τον Γιάννο Γραμιτίδη. Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό του Ιουνίου στο Ξενοδοχείο Plaza της Νέας Υόρκης και ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ελπίζει να σπείρει τους σπόρους της επιχειρηματικότητας για την Ελλάδα, την πατρίδα του, ένα έθνος που το όνομά του έχει γίνει συνώνυμο με την οικονομική αναιμία. Ήταν εκεί για να κάνουν ένα βήμα: Η Ελλάδα κάνει μια επιστροφή και ήρθε η ώρα να επενδύσουν.
Ακούγεται πρωταπριλιάτικο αλλά πρόσφατα έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι η Ελλάδα μπορεί πράγματι να κάνει ριμπάουντ – και αυτό ήταν σε πλήρη προβολή στο Plaza. Οι τιμές των ελληνικών μετοχών έχουν διπλασιαστεί κατά το τελευταίο έτος, καυχήθηκαν οι υπάλληλοι από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι επενδυτές που αγόρασαν 30ετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τον περασμένο Ιούλιο έχουν τετραπλασιάσει τα χρήματά τους. Το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης των 10ετών ομολόγων μειώθηκε κατά 1% ,τον Μάιο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα τριών ετών. Υπουργοί με κράχτη τον όρο «Greekovery» χλευάζουν το “Grexit”, που αναφέρεται σε πιθανή έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
Μόλις δύο εβδομάδες πριν, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να απελευθερώσουν € 7.5 δις ή 9.6 δις δολαρίων, από τα κεφάλαια διάσωσης για την Ελλάδα. Την επόμενη μέρα, η Fitch Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα στο Β-από CCC, λέγοντας ότι η χώρα εμφανίζει σημάδια «αποκατάστασης της ισορροπίας».
Πάνω απ ‘όλα, η Ελλάδα ήταν σε ρότα να πουλήσει αρκετά περιουσιακά της στοιχεία για την κάλυψη των 1,8 δισ. ευρώ που έχει ως στόχο ιδιωτικοποίησης, στο πλαίσιο της διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Σήμερα μπορώ να πω με σιγουριά, όχι απλά με ελπίδα, ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει, ότι η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να επενδύσεις, ότι δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία», είπε ο Γραμιτίδης σε ένα ακροατήριο από λιγότερους από 100 ανθρώπους στην επιχρυσωμένη αίθουσα χορού.
Δυστυχώς, η αίθουσα ήταν πραγματικά μια σκηνή για την συνεχιζόμενη ελληνική τραγωδία. Για κανέναν, εκτός από τον ριψοκίνδυνο επενδυτή, δεν είναι τώρα η ώρα να βάλει τα χρήματά του στην Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να είναι μια οδύσσεια μακριά από την ανάκαμψη.
Στις εβδομάδες που ακολούθησαν, μια ματαιωμένη συμφωνία συνέτριψε τις ελπίδες της χώρας για ξεπούλημα αρκετά κρατικών περιουσιακών στοιχείων για την κάλυψη των 1,8 δισ. ευρώ που έχει ως στόχο ιδιωτικοποίησης στο πλαίσιο της διάσωσης. της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Οι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς κατέβηκαν σε απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές στο σύστημα υγείας. Προσπάθειες για να εξοικονομηθούν χρήματα από το κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, της ΕΡΤ, έστειλε χιλιάδες σε διαδηλώσεις στους δρόμους και τελικά, έφερε υποβάθμιση της απόφασης.
Ενώ οι υπάλληλοι από το Χρηματιστήριο Αθηνών και των άλλων ελληνικών φορέων του εμπορίου φλέρταραν με τους οικονομικά μεγάλους που συγκεντρώθηκαν στο Plaza, προσφέροντας ένα περίτεχνο συμπόσιο με μανιτάρια, ραβιόλια. ψητό και τσάντες δώρων με ελληνικό ελαιόλαδο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φλέρταρε έναν μεγαλύτερο παίκτη : τον ενεργειακό γίγαντα της Ρωσίας, την Gazprom.
Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία αναμενόταν να υποβάλει προσφορά για την εταιρεία φυσικού αερίου της Ελλάδα, την ΔΕΠΑ. Ο Σαμαράς συναντήθηκε ιδιωτικά με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Alexej Miller. Στη συνέχεια, επέκτεινε την προθεσμία εντός της οποίας η Gazprom θα μπορούσε να κάνει προσφορά. Η πώληση αυτή αναμενόταν να φτάσει μέχρι 1 δισ. δολάρια.
Αλλά όταν το πρωί της Δευτέρας, ενώ έφτανε η ώρα μηδέν, η Gazprom δεν έκανε προσφορά, καθόλου – το όλο σχέδιο είχε ανατραπεί. Η εταιρεία αντιμετωπίζει «σοβαρά προβλήματα με τις μη πληρωμές καταναλωτών», δήλωσε η Gazprom στους International Business Times, και ο ρώσικος γίγαντας «δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μέχρι να τελειώσει η συναλλαγή.» Η συμφωνία θα έπαιρνε περίπου ένα χρόνο για να κλείσει.
Λοιπόν, τι να κάνει η Ελλάδα; Η Τρόικα – η κοινή οντότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία εγγυήθηκε Ελλάδα τον Μάιο του 2010 – ανέπνεε πίσω από τον σβέρκο της. Και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Fitch σε Β– η οποία, αξίζει να σημειωθεί, εξακολουθεί να θεωρείτε σε καθεστώς junk – θα μπορούσε εύκολα να γλιστρήσει, αν η Ελλάδα έδειχνε περισσότερα σημάδια πολιτικής ή οικονομικής αστάθειας. Η αποτυχία να κάνει τις μεταρρυθμίσεις ιδιωτικοποίησης για την ώρα θα ήταν ενδεικτική του τελευταίου. Όμως, τα μέτρα που η χώρα έπρεπε να ληφθούν για την αποφυγή που θα μπορούσε να ωθήσει προς την προηγούμενη..
Αρκετά σίγουρος, ο Σαμαράς έβαλε την ΕΡΤ, τον κρατικό σταθμό της Ελλάδας, στο τραπέζι του χασάπη. Σε μία κίνηση, που ισοδυναμεί για την Ελλάδα με το κλείσιμο του BBC ή του NPR, βγήκε από τον αέρα, μόνο με μιας ημέρας προειδοποίηση.
Αρχικά, φαινόταν σαν μια έξυπνη κίνηση. Οι περίπου 2.600 εργαζόμενοι της ΕΡΤ που είχαν απολυθεί επηρέασαν την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, που απαρτίζεται από αναπληρωτές υπουργούς οικονομικών και ανώτερους υπαλλήλους των Υπουργείων Οικονομικών, να εγκρίνουν 3,3 δισ. ευρώ πληρωμών. “Το κλείσιμο της ΕΡΤ σίγουρα βοήθησε,” δήλωσε ένας ανώνυμος υπάλληλος από την ομάδα στο Reuters.
Αλλά τότε ήρθε η πολιτική αστάθεια.
Εκατοντάδες διαδήλωσαν την πρώτη μέρα που έπεσε μαύρο στις οθόνες . Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, κατονόμασε την κίνηση ως “πραξικόπημα”. Στη συνέχεια, δημόσιοι υπάλληλοι ξεκίνησαν να απεργούν και να διοργανώνουν διαμαρτυρίες έξω από τα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι την Πέμπτη, τα δρομολόγια λεωφορείων και μετρό είχαν περικοπεί, καθώς οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες κατέβηκαν σε απεργία.
Και την περασμένη Δευτέρα, ένα ελληνικό δικαστήριο – το Συμβούλιο της Επικρατείας – υποστήριξε το σχέδιο Σαμαρά να αντικαταστήσει την ΕΡΤ με έναν νέο, πιο λιτό ραδιοτηλεοπτικό φορέα αργότερα αυτό το έτος, αλλά και επιβεβαίωσε τη θέση της αντιπολίτευσης να αποκαταστήσει το σήμα της στο μεταξύ. Μένει να δούμε την αντίδραση της ευρωζώνης στην επανεμφάνιση της ΕΡΤ.
Και καθώς ο Σαμαράς ανασχημάτισε εκ νέου το υπουργικό του συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την τάξη, εγκατέστησε τον Άδωνι Γεωργιάδη Υπουργό Υγείας, προκαλώντας τεράστια θλίψη.
Ο νέος αξιωματούχος είναι ένας συντηρητικός εξτρεμιστής, ο οποίος κάνει ένα τοκ σόου στο οποίο εξυμνεί τα θαύματα της ελληνικής αρχαιότητας. Ο διορισμός του προκάλεσε ακόμη περισσότερο τους διαδηλωτές να κατέβουν στους δρόμους.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο σε κάθε οικονομική δόνηση. Η αποτυχία της ΔΕΠΑ έστειλε την αγορά σε κατακόρυφη πτώση πάνω από 5% σε μια μέρα. Και ο Σωκράτης Λαζαρίδης, ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου, είπε στους IBTimes ότι πρέπει να παραμείνει με σφραγισμένα χείλη, ανά πάσα στιγμή, φοβούμενος ότι οποιαδήποτε εικασία από την πλευρά του θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την αγορά. Σε συνέντευξή του, ο υψηλός Έλληνας αξιωματούχος συχνά παρέπεμπε τις ερωτήσεις σε ένα φύλλο εργασίας με διαγράμμτα δεδομένων.
«Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, απαιτείται επιπλέον ευαισθησία για την κυκλοφορία ζωτικής σημασίας πληροφοριών», είπε, κάνοντας σταυροπόδι σε μια πολυθρόνα στο Plaza. «Είμαστε πολύ …», ψέλισε, παίζοντας με ένα πακέτο τσιγάρα, καθώς έψαχνε τις λέξεις στα αγγλικά, “μιλάμε μόνο με δεδομένα.”
Αφήνοντας την νευρικότητα του κατά μέρος, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να φυσύξουν κάποιον άνεμο στα πανιά της Ελλάδας.
Μπορεί η Ελλάδα να ξαναγεννηθεί ως μια αναδυόμενη αγορά;
Την περασμένη εβδομάδα, η MSCI, υποβάθμισε την Ελλάδα από τον δείκτη των ανεπτυγμένων χωρών, στις αναδυόμενες αγορές – η πρώτη φορά που η MSCI υποβιβάζει μια χώρα από ανεπτυγμένη. Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε 3,2%.
Αλλά αυτή η νέα κατάσταση μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που η χώρα έψαχνε.
«Έχουμε τα χαρακτηριστικά μιας αναδυόμενης οικονομίας», δήλωσε ο Γραμματίδης στους IBTimes. «Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, και μπορούμε να παίξουμε ένα ήσυχο, σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας».
«Έχουμε τα χαρακτηριστικά μιας αναδυόμενης οικονομίας», δήλωσε ο Γραμματίδης στους IBTimes. «Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, και μπορούμε να παίξουμε ένα ήσυχο, σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας».
Η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα που μαστίζει την Ελλάδα ως μια ανεπτυγμένη αγορά, προσελκύει το είδος των επικίνδυνων στοιχήματων που κάνουν οι επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές. «Με την Ελλάδα να βρίσκεταιι στη ζώνη του ευρώ, αλλά να κατατάσεται στις αναδυόμενες αγορές, ένας αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων θα έχει ενα σχετικό πλεονέκτημα ως προς παρόμοια συγκριτικά στοιχεία στις αναδυόμενες αγορές». δήλωσε στους Financial Times ο Αχιλλέας Ρίσβας, διευθυντής ενός hedge fund επικεντρωμένου στην Ελλάδα, του Dromeus.
Αλλά η Ελλάδα παραμένει μια χώρα πολιτικά ρευστή. Και, ενώ οι κρίσεις των συναλλαγματικών διαθεσίμων από τις χώρες υποδοχής στις αναδυόμενες αγορές έχουν μειωθεί από το 1980, άλλουι πολιτικοί κίνδυνοι, όπως οι πιθανές ρυθμιστικές δράσεις, παραμένουν, σύμφωνα με έρευνα της Verizon Enterprise.
Το επιχειρηματικό κεφάλαιο θα πυροδοτούσε μια αναγέννηση;
Οι παραδοσιακές βιομηχανίες της Ελλάδας – τουρισμός, η ναυτιλία και η γεωργία – δεν έχουν ανακάμψει με κανέναν τρόπο. Σίγουρα, υπάρχουν τα ελληνικά κρασιά που δραστηριοποιούνται στην Ασία, κυρίως την Κίνα, είπε ο Γραμματίδης . Και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει μια πραγματική γεύση για το ελληνικό γιαούρτι. Αλλά ο τουρισμός δεν είναι εκεί που ήταν κάποτε και, η ναυτιλία τείνει να υποστηρίζει μη ελληνικές επιχειρήσεις και εργαζομένους.
“Οι μισθοί των Ελλήνων ναυτικών είναι πολύ υψηλοί σε σύγκριση με τους ξένους ανταγωνιστές,” είπε ο Γραμματίδης είπε, συγκρίνοντας το μέσο όρο των € 12.000 που βγάζει ένας Έλληνας μηχανικός σε ένα πλοίο, με τα 8000 που θα δεχθεί ένας Ρώσος.
Πολλές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων συμπεριλαμβανομένων των Odyssey, First Athens, Openfund 2 και PJ Tech Catalyst έχουν ανοίξει τις πόρτες τους σε Ελληνικές νεοσύστατες επιχειρήσεις και μαζί διαχειρίζονται τουλάχιστον 114 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια, ανέφερε η Quartz.
Και καθώς θα ρολάρει η χρηματοδότηση, δήλωσε ο Λαζαρίδης, πολλές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα αντλούν κεφάλαια – νέες θέσεις εργασίας μπορεί να προκύψουν, βοηθώντας έτσι να ενισχυθουν οι πιθανότητες μιας ελληνικής επιστροφής.
Και καθώς θα ρολάρει η χρηματοδότηση, δήλωσε ο Λαζαρίδης, πολλές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα αντλούν κεφάλαια – νέες θέσεις εργασίας μπορεί να προκύψουν, βοηθώντας έτσι να ενισχυθουν οι πιθανότητες μιας ελληνικής επιστροφής.
Ωστόσο, τα νεοσύστατες επιχειρήσεις της Ευρώπης τείνουν να είναι πιο ελκυστικές για τα επιχειρηματικά κεφάλαια. Γιατί να επενδύσουν στην Ελλάδα, η οποία προσφέρει μόνο ονομαστική σταθερότητα, όταν το Βερολίνο – που συχνά αποκαλείται Silicon Valley της Ευρώπης – και το Τελ Αβίβ, αν και δεν είναι στην Ευρώπη, απορροφούν μεγάλο μέρος των χρημάτων που ρέει προς τη Μεσόγειο;
Ίσως η Ελλάδα πρέπει απλά να πληρώσει την εφορία
Τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ είπε στην Ελλάδα να εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της «διαβόητης» φοροδιαφυγής.
«Οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι απλά δεν πληρώνουν το δικό τους μερίδιο, το οποίο αναγκάζει σε υπερβολική εξάρτηση από περικοπές δαπανών και αυξήσεις των φόρων σε όσους ζούν απο έναν μισθό ή μια σύνταξη». έγραψε το ΔΝΤ στην έκθεσή του.
Τον Αύγουστο του 2012, ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε από τρεις καθηγητές στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ενα αδήλωτο εισόδημα 28 δισ. ευρώ μαστίζει το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας, φρενάροντας την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.
Τον Αύγουστο του 2012, ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε από τρεις καθηγητές στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ενα αδήλωτο εισόδημα 28 δισ. ευρώ μαστίζει το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας, φρενάροντας την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.
Πράγματι, με τόσα πολλά ακόμη διαρθρωτικά ζητήματα να αντιμετωπιστούν, μια ολοκληρωμένη ελληνική οικονομική ανάκαμψη φαίνεται να είναι πολύ μακριά ακόμη και παρά τις κάποιες ενδείξεις ότι το “Greekovery” σε κάποια μορφή, μπορεί με αργούς ρυθμούς να αναδύεται. Αλλά για την ωρα, φαίνεται ότι το έπος των οικονομικών δεινών της Ελλάδας θα μπορούσε να κάνει την ”Ιλιάδα” να φαίνεται σαν μια μικρή ιστορία.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου