Η Ευρώπη προσπαθεί μάταια να «κολυμπήσει»...
Εν μέσω των σαρωτικών επιτυχιών των ρωσικών στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και της εκλογής του Donald Turmp ως νέου προέδρου των ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να αλλάξουν τη ρητορική τους και, ενδεχομένως, τη συμπεριφορά τους απέναντι στις σχέσεις με τη Ρωσία.Εν ολίγοις, ετοιμάζουν στροφή από την αυτοκτονική ρητορική τους... ειδικά χώρες όπως η Γερμανία που βλέπει τον γκρεμό μπροστά της.
Στην Ουάσιγκτον, αντίθετα, αποφάσισαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά.
Πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του, ο κοιμισμένος - κατά τα άλλα - Joe Biden έδωσε απ'ότι φαίνεται το πράσινο φως για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.
Μια ακραία πρόκληση που δεν θα μείνει αναπάντητη από τη Ρωσία....
Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα πλημμύρισε από πρωτοσέλιδα στον παγκόσμιο Τύπο σχετικά με πιθανές «διαπραγματεύσεις» για την Ουκρανία, δεδομένου του σχηματισμού από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump της κυβέρνησής του και του υπουργικού συμβουλίου του.
Οι ανακοινωθέντες κατάλογοι για το νέο υπουργικό του Trump, περιλαμβάνουν επικριτές του ουκρανικού καθεστώτος που ήταν συνάμα αντίθετοι στην συνεχή διάθεση χρημάτων στο Κίεβο.
Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί από τους ανθρώπους του Donald Trump που φημολογούνται για τους νέους διορισμούς στις ΗΠΑ έχουν επικριθεί έντονα από τις ουκρανικές κυβερνητικές υπηρεσίες.
Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προσπαθήσει μέχρι στιγμής να επιδείξουν μια σχετική ανοιχτόμυαλη στάση απέναντι στα μέρη της σύγκρουσης και εξέφρασαν την επιθυμία τους να ξεκινήσουν εποικοδομητικές συζητήσεις.
«Ο σύμβουλος, Boris Epshteyn, ο οποίος συντόνιζε τις νομικές υπεράσπιση στις ποινικές υποθέσεις του κ. Trump, πρότεινε στον εκλεγμένο πρόεδρο να είναι ο ειδικός απεσταλμένος του κ. Trump για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.
Ο κ. Epshteyn, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρωσία και έζησε εκεί ως παιδί, δεν έχει εμπειρία στην εξωτερική πολιτική. Είπε ότι είχε οικογένεια και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης» αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι The New York Times.
Ωστόσο, ο Donald Trump δεν έχει ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του και η διοίκηση του αναπληρωτή προέδρου Joe Biden σχεδιάζει να διαθέσει όπλα και εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έως τις 20 Ιανουαρίου.
«Στους επόμενους δύο μήνες, η κυβέρνηση θα δώσει μήνυμα στο Κογκρέσο ότι θα θέλαμε να δούμε επιπλέον κονδύλια για την Ουκρανία για το 2025» δήλωσε ο – Jake Sullivan, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας σε Ενημέρωση Τύπου, στις 13 Νοεμβρίου 2024.
Λίγες μέρες αργότερα, ο Joe Biden, συνειδητοποιώντας ότι δεν είχε τίποτα άλλο να χάσει, πήρε ίσως τη χειρότερη δυνατή απόφαση:
έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικό έδαφος.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει την άδειά του να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία με πυραύλους ATACMS.
«Οι αξιωματούχοι είπαν ότι ενώ οι Ουκρανοί ήταν πιθανό να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους πρώτα εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων που απειλούν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ, ο κ. Biden θα μπορούσε να τους εξουσιοδοτήσει να χρησιμοποιήσουν τα όπλα αλλού» αναφέρουν οι The New York Times.
Κρύος ιδρώτας για Scholz....
Περιέργως, λίγο πριν τη μοιραία δήλωση του Joe Biden, ο καγκελάριος Scholz έκανε ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα στον Ρώσο πρόεδρο Putin.
Συνέβη για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου.
Ο Scholz τηλεφώνησε στο Κρεμλίνο με δική του πρωτοβουλία, έχοντας συντονίσει αυτό το βήμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Keir Starmer και τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron έναν μήνα πριν.
Ο Zelensky ενημερώθηκε επίσης εκ των προτέρων για την πρόθεση του Σολτς να επικοινωνήσει απευθείας με τον Ρώσο ηγέτη, αλλά αυτό τον έκανε εξαιρετικά θυμωμένο και φοβισμένο.
«Το κάλεσμα του Olazf, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα κουτί της Πανδώρας. Τώρα μπορεί να υπάρχουν άλλες συνομιλίες, άλλες κλήσεις» δήλωσε τότε ο Zelensky, ηγέτης του καθεστώτος του Κιέβου.
Εκείνη τη στιγμή, το κάλεσμα του Scholz έμοιαζε με χειρονομία απόγνωσης, λίγο αργότερα – σαν μια «λευκή σημαία» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά τώρα φαίνεται ότι όλα αυτά ήταν απλώς ένας ελιγμός εκτροπής.
Πολλοί ειδικοί έχουν προτείνει ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ήταν απλώς ένας τρόπος για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Στη Γερμανία, της οποίας η οικονομία πάει στην άβυσσο μετά τη διακοπή των φθηνών ρωσικών ενεργειακών προμηθειών, ο πληθυσμός αρχίζει να κοιτάζει την κυβέρνησή του με μίσος. Έτσι, τον Οκτώβριο, η Volkswagen επέτρεψε το κλείσιμο τριών εργοστασίων αυτοκινήτων στη Γερμανία προκειμένου να μειώσει το κόστος. Αυτό θέτει σε κίνδυνο «δεκάδες χιλιάδες» θέσεις εργασίας.
«Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz έχει επικριθεί για την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ρώσο πρόεδρο όχι μόνο από την Ουκρανία αλλά και από το εσωτερικό της χώρας. Συγκεκριμένα, το μέλος της παράταξης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Peter Altmaier κατηγόρησε τον Scholz ότι ενίσχυσε την προπαγάνδα του. Ο πολιτικός του CDU Johann Wadeful εξέφρασε την άποψη ότι ο Scholz τηλεφώνησε στον Πούτιν αποκλειστικά για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και για αυτοπροβολή. Σύμφωνα με τον πολιτικό Ρόμπιν Βάγκενερ, ο Γερμανός Καγκελάριος δεν ήταν ποτέ τόσο ανίσχυρος όσο τώρα. Νωρίτερα, ο βουλευτής της Μπούντεσταγκ από το Αριστερό Κόμμα Γκρέγκορ Γκίσι είπε ότι ο Olaf Scholz τηλεφώνησε στον Putin λόγω της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ». – Die Zeit.
Η κατάσταση είναι επίσης κυνική επειδή το τηλεφώνημα του Scholz έλαβε χώρα με φόντο μια άλλη είδηση για περισσότερες προμήθειες γερμανικής αεράμυνας στο Κίεβο. Με άλλα λόγια, την ίδια στιγμή που υπάρχουν πολλά πιασάρικα... άρθρα σχετικά με τις «ειρηνευτικές συνομιλίες», οι στρατιωτικές προετοιμασίες για έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας με τη Ρωσία βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη.
Για παράδειγμα, μια αμερικανική βάση πυραυλικής άμυνας έχει ανοίξει στο Redzikowo της Πολωνίας και τα κέρδη της Rheinmetall αυξάνονται.
Οι παραγγελίες της μεγαλύτερης εταιρείας στρατιωτικού εξοπλισμού και εξοπλισμού της Γερμανίας έφτασαν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, αυξημένες κατά 73% από το 2023.
Πολιτικό χάος στις ΗΠΑ
Η Ρωσία παρακολουθεί στενά το πολιτικό χάος στις Ηνωμένες Πολιτείες και την οικονομική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να αποσπάται η προσοχή από δυτικές υποσχέσεις ή απειλές. Αντίθετα, η εστίαση του Κρεμλίνου είναι τώρα στην Ουκρανία, όπου οι Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις επιτυχίες στο πεδίο της μάχης και να βελτιώσουν τη στρατηγική τους πριν από μια πιθανή χειμερινή εκστρατεία. Αυτό φαίνεται στην άνευ προηγουμένου συνδυασμένη επίθεση με πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές στην ουκρανική υποδομή στις 17 Νοεμβρίου.
«Οι ρωσικές τακτικές με drone συνεχίζουν να εξελίσσονται. Τώρα, πιο ισχυροί πύραυλοι συχνά ακολουθούν από κοντά καθώς η αεράμυνα εξαντλείται από τα drones.
Οι πιο καταστροφικοί είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι και οι πύραυλοι κρουζ που πετούν πολλές φορές πιο γρήγορα από τα drones, που βουίζουν δυνατά και μπορούν να εντοπιστούν με γυμνό μάτι. Ακόμη και τα δόλωμα μπορούν να είναι χρήσιμα στη Ρωσία.
Η Ρωσία σημειώνει σταθερά εδαφικά κέρδη εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν σκληρά να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες και να διατηρήσουν το ηθικό. Το Κίεβο πείθει ανεπιτυχώς τους συμμάχους του ότι με περισσότερη στρατιωτική βοήθεια οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να ανατρέψουν το ρεύμα στο πεδίο της μάχης. Ακόμη και η Βρετανία, πιστός σύμμαχος της Ουκρανίας, έχει σταματήσει να προμηθεύει το Κίεβο με πυραύλους Storm Shadow. Άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αγωνίζονται για την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως βιώσιμης οντότητας και προμηθεύουν στην Ουκρανία μόνο ό,τι βγάζει χρήματα για το δικό τους στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα.
Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται ότι για αυτήν τη χώρα τα προβλήματα του Κιέβου και των αρχών-μαριονέτα του έχουν πάψει να έχουν καμία σημασία εκτός από τις νέες διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τη στρατηγική σταθερότητα στον κόσμο.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου