GuidePedia

0


Παναγιώτης Γερογλής

Προ ολίγων ημερών πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά (και εντός της ίδιας ημέρας 6 Ιανουαρίου), οι συναντήσεις θέματος , με επισκέψεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, στους αρχηγούς κρατών, της Τουρκίας και της χώρας μας αντίστοιχα.

Η αναφερόμενη επίσκεψη, ήταν εντός πλαισίου ευρύτερων επαφών του ΥΠΕΞ ΗΠΑ, όπου ο ίδιος πραγματοποίησε αυτοπρόσωπες επισκέψεις από 4 έως 11 Ιανουαρίου, σε Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Κρήτη (Ελλάδα), Αμμάν (Ιορδανία), Ντόχα (Κατάρ), Άμπου-Ντάμπι (Ην.Αραβικά Εμιράτα), Αλ Ούλα (Σ. Αραβία), Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Δυτική όχθη (Παλαιστινιακή Αρχή), Μανάμα (Μπαχρέιν), Κάϊρο (Αίγυπτος).

Η ατζέντα του διπλωματικού αυτού σπριντ του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα δελτία τύπου, είχε ως στόχο την προστασία των αμάχων σε Γάζα και Δυτική όχθη, την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς, την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τον μη εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα, την υιοθέτηση μηχανισμών για αποφυγή οξύτατων ρητορικών, την αποκλιμάκωση της βίας στη Γάζα, τη μείωση της έντασης , την αποτροπή των αυτόνομων Χούτι της Υεμένης από την προσβολή εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και την αποφυγή κλιμάκωσης στο Λίβανο..

Στην ατζέντα του ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν, δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν ούτε F-35, ούτε F-16, ούτε Ουκρανία, ούτε Ναγκόρνο/Καραμπάχ, ούτε τίποτε άλλο…Οπότε αντί «υποθέσεων», καλό είναι να παραμείνουμε στις όποιες δηλώσεις έγιναν μετά τις επισκέψεις και στα αντίστοιχα δελτία τύπου…

Το δελτίο τύπου του US Department of State, σχετικά με την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κρήτη, αναφέρει ότι τονίστηκε η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και η προσήλωσή τους στις αρχές της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ευημερίας, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Η συζήτηση περιστράφηκε στην εν εξελίξει κατάσταση στη Μ. Ανατολή και ευχαρίστησε τον ΠΘ, για την ηγεσία του στην υπόψη περιφέρεια, τη συνεχιζόμενη υποστήριξη στο Ουκρανικό, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους της Γάζας και για την πρόθεση συμμετοχής μας στην επιχείρηση Prosperity Guardian, για την ελευθερία της ναυσιπλοϊας στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Η υπόψη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην προσωπική/εξοχική κατοικία του κ.Μητσοτάκη στα Χανιά.

Ο δε κ. Μπλίνκεν προσγειώθηκε στην αμερικανική στρατιωτική βάση στη Σούδα, ενώ η συνάντηση έγινε με ανεπίσημο κώδικα ενδυμασίας (no tie).

Επίσης δεν προηγήθηκε συνάντηση – συνομιλίες με τον ομόλογό του κ.Γεραπετρίτη, ενώ οι συνομιλίες έγιναν μεταξύ του κ.Μπλίνκεν (και συνεργατών του για την πλευρά των ΗΠΑ) , και του κ.Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτη, ΥΦΥΠΕΞ κας Παπαδοπούλου, διπλωματικής συμβούλου κας Μπούρα, ειδικής συμβούλου ΠΘ κας Πελώνη.

Πληροφορίες για την πραγματοποίηση της εν λόγω συνάντησης, αρχικά διέρρευσαν εκ μέρους της τουρκικής πλευράς την 4 Ιαν, τις οποίες επιβεβαίωσε την ίδια ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ αντίστοιχη επιβεβαίωση ήρθε από το US Department of State, την επόμενη ημέρα 5 Ιαν.

Από ελληνικής πλευράς, μέσω δηλώσεων και διαρροών, και παρά το αμερικανικό δελτίο τύπου, η προσοχή στράφηκε στο θέμα….. της προμήθειας των Α/Φ F-35 με πολλά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να πανηγυρίζουν για την προμήθεια τους!!!, χωρίς να έχει υπάρξει ακόμη επίσημη έγκριση από το Κογκρέσσο (παρότι το αίτημα έχει αποσταλεί εδώ και 1.5 περίπου χρόνο), και χωρίς να έχει ακόμη υπάρξει καν επίσημη παραγγελία (ακόμη και όλα να εξελιχθούν θετικά, οι πρώτες παραδόσεις δεν εκτιμώνται πριν το ….2028).

.Επιπλέον, η κυβερνητική πλευρά, δηλώνει ότι σχετικά με τον παραλληλισμό του θέματος της προμήθειας των F-35, με αυτόν της προμήθειας των F-16 εκ μέρους της Τουρκίας, η χώρα μας ….«δεν ετεροπροσδιορίζεται»….και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε..

Το αντίστοιχο δελτίο τύπου του US Department of State, σχετικά με την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κων/πολη, αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον κ.Ερντογάν και μίλησαν για την κρίση στη Γάζα.

Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη παρεμπόδισης εξάπλωσης της κρίσης, στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων, στην εξάπλωση της ανθρωπιστικής βοήθειας, στη μείωση απωλειών των αμάχων, και στην ανάγκη να εργαστούν μαζί ευρύτερα για εξασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ και θα προωθεί τη σύσταση παλαιστινιακού κράτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top