Η Άγκυρα δοκιμάζει στο πεδίο της μάχης τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της
Όσοι υποτιμούσαν έως τώρα τα Τουρκικά UAV, θεωρούσαν ότι οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες θα αφορούσαν κυρίως τον τομέα συλλογής πληροφοριών και ελάχιστα θα μπορούσαν να προσφέρουν στη προσβολή στόχων φαίνεται ότι διαψεύδονται.
Και μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι τα βίντεο που παρουσιάζουν τις τελευταίες ώρες, τόσο τα πλήρως ελεγχόμενα-ειδικά σε συνθήκες πολέμου-τουρκικά μέσα, αλλά και το ίδιο το τουρκικό υπουργείο άμυνας αποτελούν αντικείμενο προπαγάνδας, ωστόσο οι πληροφορίες που έρχονται από τα Κουρδικά εδάφη στη Συρία αναφέρουν ότι η Άγκυρα τα έχει ρίξει για τα καλά στη μάχη, δοκιμάζοντας κάθε δυνατότητα σε πραγματικό πεδίο.
Τουλάχιστον 100 μη επανδρωμένα UAV, BAYRAKTAR και ΑΝΚΑ διαθέτει αυτή τη στιγμή Τουρκική πολεμική μηχανή.
Ορισμένα από αυτά έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και στο Αιγαίο.
Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έχουν πετάξει παραβιάζοντας εθνικό εναέριο χώρο ακόμα και πάνω από πλοία του στόλου μας ενώ Ελληνικά μαχητικά τα έχουν προσεγγίσει και τα έχουν φωτογραφίσει.
Τα Τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροχήματα χωρίζονται σε άοπλα(ΙΗΑ) και οπλισμένα(SIHA).
Τα οπλισμένα εκτός από ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης τα οποία έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν «ζωντανή» εικόνα και ήχο στα κέντρα επιχειρήσεων διαθέτουν και κατευθυνόμενες βόμβες οι οποίες μπορούν να χτυπήσουν σταθερούς στόχους ακόμα και από μεγάλα ύψη. Βόμβες που επίσης κατασκευάζει η Τουρκική πολεμική βιομηχανία.
Τα UAV είναι φθηνά στην κατασκευή και έχουν τη δυνατότητα επειδή μπορούν να πετάνε ψηλά να μένουν εκτός της εμβέλειας αντιαεροπορικών μικρού βεληνεκούς.
Αξιωματικοί και των τριών όπλων στο Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν τα τελευταία χρόνια βάλει τα Τουρκικά UAV στο μικροσκόπιο.
Η αντιμετώπιση στο αέρα μεμονωμένων μη επανδρωμένων, είτε άοπλων είτε οπλισμένων αποτελεί σχετικά εύκολη υπόθεση ακόμα και από ένα ελικοφόρο εκπαιδευτικό αεροσκάφος με ένα απλό πυροβόλο.
Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» όμως είναι πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ένας μεγάλος σχηματισμός UAV είτε ακόμα χειρότερα αρκετοί σχηματισμοί οι οποίοι μπορούν να υποστηρίζονται από βαριά οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη.
Τότε ο κορεσμός της αεράμυνας δεδομένος και ο δρόμος για την αεροπορική επιδρομή ανοιχτός....
Επιπλέον το ενδεχόμενο τα Τουρκικά μη επανδρωμένα να επωμιστούν ένα μέρος των παραβιάσεων που καθημερινά θέλει η Άγκυρα να πραγματοποιεί στο Αιγαίο είναι κάτι που προβληματίζει και εξετάζονται τρόποι αντίδρασης.
Η χρησιμοποίηση Ελληνικών μαχητικών για αναχαίτιση Τουρκικών UAV σημαίνει τεράστιο κόστος φθορά υλικών και καταπόνηση χειριστών.
Όμως το κάθε άγνωστο ίχνος είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζεται πάντα με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με αποστολή αεροσκαφών επιφυλακής.
Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αν και είχαν αναπτύξει αρκετά χρόνια πριν από τους γείτονες το δικό μας μη επανδρωμένο αερόχημα με το όνομα ‘’ΠΗΓΑΣΟΣ’’ έμειναν πίσω εξαιτίας και της κρίσης κι όχι μόνο...
Το ‘’ΠΗΓΑΣΟΣ’’ εκσυγχρονίζεται με αργούς ρυθμούς και ήδη απέχει μακράν σε δυνατότητες από τα Τουρκικά μη επανδρωμένα. Διαθέτει μόνο δυνατότητα μετάδοσης εικόνας αλλά όχι οπλισμό.
Η Ελλάδα έχει ήδη απευθυνθεί στις ΗΠΑ κυρίως για αγορά των σύγχρονων UAV MQ9 τα οποία ήδη επιχειρούν στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο κρατών από το αεροδρόμιο της Λάρισας με τους Αμερικανούς να εμφανίζονται θετικοί.
Επιπλέον το υπουργείο φαίνεται να ολοκληρώνει την διαδικασία με το Τελ-Αβίβ για να νοικιάσει τα Ισραηλινά HERON.
Σε κάθε περίπτωση οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις έχουν να διανύσουν μια μεγάλη απόσταση για να καλύψουν τη διαφορά την ώρα που ο Ερντογάν κατασκευάζει συνεχώς UAV.
Κάποια ήδη βομβαρδίζουν στη Συρία, άλλα πετούν πάνω από το BARBAROS και τον ΠΟΡΘΗΤΗ και το Yavuz στην Κύπρο ενώ όλο και πιο συχνά εμφανίζονται πλέον και στο Αιγαίο.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Εμείς πληρώσαμε και συμμετείχαμε στο nEuron για 20 χρόνια και δεν διεκδικούμε την κατ'εξαίρεση παραγωγή του στην διαμόρφωση που αυτό κατέληξε για αυστηρά αμυντική μας χρήση (όχι εμπορική) Ποιός απο τους εταίρους του προγράμματος θα αρνηθεί με βάση τις τρέχουσες συνθήκες στην Ανατολική μεσόγειο? Αντί αυτού παρακαλάμε να νοικιάσουμε από άλλους
ΑπάντησηΔιαγραφή