GuidePedia

0


Hezbollah: Σφαγή IDF στον Λίβανο, 70 νεκροί στρατιώτες και άλλοι 600 τραυματίες σε μια εβδομάδα

Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πιέσουν για μια αποκλιμάκωση της έντασης σε Γάζα και Λίβανο, Ισραήλ και Hezbollah επιδίδονται καθημερινά σε μια «επίδειξη» ισχύος, κλιμακώνοντας τα πλήγματα τους κατά των αντιπάλων τους.
Οι Ισραηλινοί με δεκάδες αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, έχουν ισοπεδώσει σχεδόν τη νότια Βηρυτό, και συγκεκριμένα τη συνοικία Dahiyeh που θεωρείται προπύργιο της Hezbollah, η οποία από την πλευρά της μέσα σε 24 ώρες εκτόξευσε 135 ρουκέτες κατά στόχων στο βόρειο και κεντρικό Ισραήλ, με τις σειρήνες της αεράμυνας να ηχούν για πολλοστή φορά στο Τελ Αβίβ.
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό, όλα δείχνουν πως το Ισραήλ είναι πανέτοιμο να εξαπολύσει την επίθεση του στο Ιράν καθώς το μόνο που απομένει είναι να πατήσει… το κουμπί η κυβέρνηση.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Yoav Gallant σε πιλότους και πληρώματα στην αεροπορική βάση Hatzerim, ότι «αφού χτυπήσουμε στο Ιράν, όλοι θα καταλάβουν τι κάνατε στη διαδικασία προετοιμασίας και εκπαίδευσης».

Ιράν: Εντός μιας εβδομάδας η επίθεση του Ισραήλ

Το Ιράν πιστεύει ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα χτυπήσουν πριν από τις 31 Οκτωβρίου την Ισλαμική Δημοκρατία στο πλαίσιο των αντιποίνων για την ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Asharq al-Awsat, η ιρανική πλευρά έλαβε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι προσπάθειες περιφερειακών και διεθνών παραγόντων να πείσουν το Ισραήλ να εγκαταλείψει τα αντίποινα κατά της Τεχεράνης ήταν ανεπιτυχείς.
Το δημοσίευμα δεν κάνει καμία αναφορά στο ποιες ιρανικές εγκαταστάσεις και υποδομές πρόκειται να πληγούν.
Μάλιστα αναφέρεται πως το Ιράν δεν αποκλείει επίθεση από τον ισραηλινό στρατό σε στόχους φιλοϊρανικών σχηματισμών στο Ιράκ.
Για αυτό το λόγο η Τεχεράνη συνέστησε στη Βαγδάτη να «λάβει προφυλάξεις».

Όλα έτοιμα για τα αντίποινα

Οι δηλώσεις του Gallant, αν μη τι άλλο υποδεικνύουν πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να εξαπολύσει τα αντίποινα του στο Ιράν, καθώς το μόνο που αναμένεται είναι η τελική διαταγή.
Άλλωστε το Ισραήλ ετοιμάζεται εδώ και δεκαετίες για μια τέτοια σύγκρουση, προσομοιώνοντας διάφορα σενάρια επίθεσης και εμπλοκής με τον ιρανικό στρατό.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν καταλήξει σε μια σιωπηρή συμφωνία, βάσει της οποίας το Ισραήλ έχει συμφωνήσει να μην πλήξει τις ενεργειακές και πυρηνικές υποδομές του Ιράν με αντάλλαγμα τον ταχύτερο εφοδιασμό του με όπλα και συστήματα.
Πάντως, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Anthony Blinken επανέλαβε την έκκληση του προς το Ισραήλ να μην κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο με το Ιράν και τη Hezbollah, υποστηρίζοντας πως θεωρεί «πολύ σημαντικό το Ισραήλ να ανταποδώσει με τρόπο που δεν θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση».

Φρουροί της Επανάστασης: Μην υπολογίζετε στο THAAD, δεν θα σας σώσει

Σαφή προειδοποίηση στο Ισραήλ ενόψει των αντιποίνων του στο Ιράν απευθύνει ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, Hossein Salami, ο οποίος επισημαίνει πως το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα THAAD δεν πρόκειται να τους σώσει.
«Μην υπολογίζετε στον THAAD» φέρεται να υποστήριξε ο Salami όπως μεταδίδει ο σαουδαραβικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Al-Hadath.
«Κάθε φορά που θα εκτοξεύετε ένα βλήμα, θα εκτοξεύουμε περισσότερα» υποστήριξε ο Salami.
Πρόσφατα ο αμερικανικός στρατός έστειλε στο Ισραήλ το αντιαεροπορικό σύστημα THAAD προκειμένου να ενισχύσει την ισραηλινή αεράμυνα σε περίπτωση κλιμάκωσης με το Ιράν.

Putin: Στο χείλος ολοκληρωτικού πολέμου η Μέση Ανατολή

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου είπε ο ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS στη μορφή BRICS plus.
«Οι μάχες που ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο στη Γάζα έχουν πλέον επεκταθεί στον Λίβανο, ενώ και άλλες χώρες στην περιοχή έχουν επίσης επηρεαστεί.
Ο βαθμός της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει αυξηθεί απότομα.
Όλα αυτά μοιάζουν με μια αλυσιδωτή αντίδραση που βάζει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στο χείλος ενός πολέμου πλήρους κλίμακας», είπε ο Putin, τονίζοντας ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις στην περιοχή δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ που κάνουν λόγο για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
«Η διόρθωση της ιστορικής αδικίας κατά του παλαιστινιακού λαού μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Μέχρι να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, ο φαύλος κύκλος της βίας δεν θα σπάσει: άνθρωποι θα συνεχίσουν να ζουν σε μια ατμόσφαιρα μόνιμης κρίσης με αναπόφευκτες υποτροπές σε μεγάλης κλίμακας βία» επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι μόνο στη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητα τους άμαχοι.

Ισοπεδώνουν τη Βηρυτό

Παρά τις εκκλήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον νότιο Λίβανο και τη Βηρυτό, και ιδιαίτερα τα νότια προάστια που θεωρούνται προπύργιο της Hezbollah.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Ισραήλ εξαπέλυσε χθες 23/10 τουλάχιστον 17 αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς στη νότια Βηρυτό, κατά την οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς 6 κτήρια καθώς και τα γραφεία ενός τηλεοπτικού σταθμού που πρόσκειται στην Hezbollah.
Εκτιμάται πως αυτοί ήταν οι πιο εκτεταμένοι και «βίαιοι» βομβαρδισμοί των Ισραηλινών από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο.
Ο IDF ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια των αεροπορικών αυτών βομβαρδισμών επλήγησαν πάνω από 160 στόχοι της Hezbollah και ότι σε συντονισμένες επιχειρήσεις με τις χερσαίες δυνάμεις εξουδετέρωσαν τουλάχιστον 20 μαχητές της Hezbollah στον νότιο Λίβανο και ότι συνέλαβαν πάνω από 200.

Νεκροί 3 Λιβανέζοι στρατιώτες

Τρεις Λιβανέζοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί σήμερα το πρωί στον νότιο Λίβανο, όταν στην προσπάθεια τους να απομακρύνουν τραυματισμένους πολίτες στα περίχωρα του χωριού Yater, δέχθηκαν τα πυρά των Ισραηλινών.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση από τον IDF, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιχειρεί κατά του στρατού του Λιβάνου.

Επίθεση και στη Δαμασκό

Οι Ισραηλινοί όμως εξαπέλυσαν επιθέσεις και στη Συρία πλήττοντας στόχους στην κεντρική Δαμασκό αλλά και μια στρατιωτική βάση στην πόλη Homs.
Κατά τις επιθέσεις αυτές, σκοτώθηκαν ένας Σύρος στρατιώτης και άλλοι 7 τραυματίστηκαν, ενώ αναφέρθηκαν και υλικές ζημιές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Συρίας.

Φωτιά σε πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στα περίχωρα της Τεχεράνης

Φωτιά κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Karaj, στα δυτικά της Τεχεράνης ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία νωρίτερα σήμερα 24/10 το πρωί όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.
Το δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες από ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από το Ιράν.

Σφαγή Ισραηλινών - 70 νεκροί στρατιώτες και 600 τραυματίες σε μια εβδομάδα

Για μεγάλες απώλειες των Ισραηλινών κάνει λόγο η Hezbollah, η οποία ανακοίνωσε ότι μέσα σε μια εβδομάδα οι δυνάμεις της εξόντωσαν πάνω από 70 Ισραηλινούς στρατιώτες.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen, περισσότεροι από 600 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί την περίοδο αυτή σε μάχες στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ.
Η Hezbollah υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, εξουδετέρωσε 28 άρματα μάχης Merkava, τέσσερις στρατιωτικές μπουλντόζες, ένα τεθωρακισμένο όχημα και ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού.

135 ρουκέτες σε 24 ώρες από τη Hezbollah

Παρά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχεται, η Hezbollah διατηρεί αξιόμαχο το δυναμικό της, κάτι που άλλωστε φαίνεται και από τον αριθμό των ρουκετών και των πυραύλων που εκτοξεύει καθημερινά κατά στόχων στο βόρειο και κεντρικό Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η Hezbollah εκτόξευσε τουλάχιστον 135 ρουκέτες κατά ισραηλινών στόχων.
Ανάμεσα στους στόχους αυτούς ήταν στρατιωτική βάση και βιομηχανική εγκατάσταση κοντά στο Τελ Αβίβ, καθώς και άλλες δύο στρατιωτικές βάσεις κοντά στη Haifa.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα το πρωί η Hezbollah εκτόξευσε τουλάχιστον άλλες 50 ρουκέτες με τους Ισραηλινούς να κάνουν λόγο για δύο σοβαρά τραυματίες και για έναν με ελαφρύτερα τραύματα.
Τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους λόγω του πολέμου.

Netanyahu: Η Hezbollah ετοίμαζε ακόμα μεγαλύτερη επίθεση από αυτήν της Hamas
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu επεσήμανε ότι η Hezbollah προετοίμαζε στον Λίβανο μια επίθεση κατά του Ισραήλ «ακόμη μεγαλύτερη» από αυτή της 7ης Οκτωβρίου 2023.
«Σε απόσταση 100 μέτρων, 200 μέτρων από τα σύνορα (του Ισραήλ, στην πλευρά του Λιβάνου σ.σ.) βρήκαμε υπόγειες σήραγγες που προετοίμαζαν για εισβολή στο Ισραήλ.
Μια ακόμη μεγαλύτερη επίθεση από αυτήν της 7ης Οκτωβρίου… με τζιπ και μοτοσικλέτες, με ρουκέτες και πυραύλους», διευκρίνισε ο Netanyahu.
«Σχεδίαζαν εισβολή», διαβεβαίωσε όταν ρωτήθηκε από το γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Cnews και το radio Europe 1.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δημοσίευση σχολίου

 
Top