GuidePedia

0

Η προσεχής αμερικανική εκλογική αναμέτρηση μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον διεθνή γεωπολιτικό χάρτη.

Νίκος Παναγιωτόπουλος
Η προσεχής αμερικανική εκλογική αναμέτρηση μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον διεθνή γεωπολιτικό χάρτη, επηρεάζοντας βαθιά την ασφάλεια και την οικονομία παγκοσμίως. Σε μια περίοδο ήδη γεμάτη γεωπολιτική αστάθεια, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αυξανόμενες εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας και την κρίση στη Μέση Ανατολή, οι εκλογές στις ΗΠΑ αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από ποτέ.

Ο ρόλος της ΗΠΑ στην αστάθεια της Μέσης Ανατολής

Η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι πιο έντονη από ποτέ, με την αναζωπύρωση των συγκρούσεων Ισραήλ-Παλαιστίνης και τις αντιμαχόμενες επιρροές του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προσπαθήσει να διατηρήσει ισορροπίες στην περιοχή μέσω στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, αλλά η υποστήριξη προς το Ισραήλ πυροδοτεί αντιδράσεις και εντείνει τις αντι-αμερικανικές στάσεις σε χώρες της περιοχής.

Ο Τραμπ, με τη σειρά του, είχε στηρίξει σθεναρά τη συμμαχία με το Ισραήλ και προωθήσει τον Άξονα του Αβραάμ, κάτι που ενδεχομένως να εντείνει περαιτέρω τις εντάσεις, εάν εκλεγεί ξανά, ειδικά αν αποφασίσει να υποβαθμίσει διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Κίνα – ΗΠΑ: Αντιπαράθεση που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία

Η Κίνα αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Η αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου δεν περιορίζεται μόνο στα εμπορικά θέματα αλλά επεκτείνεται και σε γεωπολιτικά, όπως η κυριαρχία στη Νότια Σινική Θάλασσα και οι συμμαχίες της Κίνας με χώρες του Παγκόσμιου Νότου, όπως η Ρωσία και το Ιράν. Η Χάρις αναμένεται να συνεχίσει τη γραμμή Μπάιντεν, διατηρώντας τους υπάρχοντες δασμούς σε κινεζικά προϊόντα και ενισχύοντας τις στρατιωτικές παρουσίες στην Ασία, ενώ ο Τραμπ πιθανότατα θα επιδιώξει ακόμη πιο έντονες οικονομικές πιέσεις μέσω των προτεινόμενων οριζόντιων δασμών έως και 60%.

Ουκρανία και Ευρώπη: Η ανάγκη ενίσχυσης των Συμμαχιών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δοκιμάζει σκληρά τη συνοχή και την αντοχή των δυτικών συμμαχιών. Παρά την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, η σταθερότητα στην Ευρώπη είναι ασταθής, καθώς η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία και επεκτείνει τις σχέσεις με τη Μέση Ανατολή και την Ασία, αμφισβητώντας έτσι την κυριαρχία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο Τραμπ έχει προτείνει ενίσχυση των δεσμών με την Ευρώπη μόνο σε οικονομικό επίπεδο, ενώ παραμένει διστακτικός για το μέλλον της συμμετοχής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, θέτοντας σε κίνδυνο τις συμμαχίες που προσφέρουν αμυντικές εγγυήσεις στην Ουκρανία και τις Βαλτικές χώρες.

Οι εκλογές του 2024 και η διαμόρφωση του παγκόσμιου σκηνικού

Με τις αμερικανικές εκλογές να πλησιάζουν, η γεωπολιτική σκηνή ενδέχεται να μετατραπεί σημαντικά, ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν οι ΗΠΑ. Η εκλογή του Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες οικονομικές και πολιτικές εντάσεις με την Ευρώπη και την Ασία, κάτι που οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν ήδη με ανησυχία, καθώς οι πολιτικές προστατευτισμού επηρεάζουν καίρια την ευρωπαϊκή οικονομία και το διεθνές εμπόριο.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σταυροδρόμι που θα καθορίσει όχι μόνο τη δική τους οικονομική πορεία, αλλά και τη σταθερότητα στον κόσμο. Η μελλοντική ηγεσία θα κληθεί να επιλέξει αν θα εστιάσει σε ενέργειες σταθεροποίησης ή θα ενισχύσει τις διενέξεις, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με ιδιαίτερη αγωνία το αποτέλεσμα.

Αν και οι Δημοκρατικοί παρουσιάζονται ως φορείς σταθερότητας και διεθνούς συνεργασίας, η πραγματικότητα στην εξωτερική πολιτική τους έχει φέρει πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα. Ο Μπάιντεν συνέχισε τον δρόμο που χάραξε ο Ομπάμα στην Αραβική Άνοιξη, η οποία οδήγησε σε εντάσεις και συγκρούσεις στην περιοχή και άνοιξε τον δρόμο για την εμπλοκή των ΗΠΑ σε νέες κρίσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Από την άλλη, ο Τραμπ υπήρξε ωμός και κυνικός, με μια καθαρά συναλλακτική προσέγγιση, όπου η κάθε του απόφαση ακολουθούσε το δόγμα «τι κερδίζω».

Για την Ευρώπη, λοιπόν, αυτό το δίλημμα είναι καθοριστικό. Ανεξαρτήτως ποιος θα επικρατήσει στις ΗΠΑ, η ανάγκη για στρατηγική αυτονομία και ενεργειακή αυτάρκεια γίνεται επιτακτική. Η εποχή που η Ευρώπη εξαρτάται αποκλειστικά από το αμερικανικό «ιππικό» φτάνει στο τέλος της, και απαιτείται ένας επαναπροσδιορισμός της γεωπολιτικής της θέσης και της αμυντικής της ικανότητας. Για να σταματήσουμε να περιμένουμε ποιός θα βάλει φωτιά στην παγκόσμια σκηνή, Τραμπ ή Χάρις;

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top