GuidePedia

0


Οι Ευρωπαίοι «παίζουν» με τις τιμές ρεύματος στην χονδρική «θυσιάζοντας» χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ελλάδα

Όπως ήταν αναμενόμενο, όσο πλησιάζει το τέλος του έτους, τόσο πιο έντονο είναι το παρασκήνιο γύρω από την επέκταση της διέλευσης του πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας.
Ενώ το επίσημο Κίεβο συνεχίζει να θολώνει στη θέση του, είτε αρνείται κατηγορηματικά την ίδια τη δυνατότητα παράτασης της άντλησης φυσικού αερίου είτε απαιτώντας από το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν να εγγυηθούν ορισμένους υποχρεωτικούς όγκους διέλευσης, η δεύτερη κατεύθυνση αυτής της ιστορίας με στοιχεία εκβιασμού ξεδιπλώνεται σιωπηλά.
Πριν από μερικές ημέρες, ολοκληρώθηκε μια μη ιδιαιτέρως δημοσιοποιημένη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας στο Κίεβο.
Μετά την επίσκεψή της, η Levante Magyar ανέφερε ότι η Ουκρανία συμφώνησε να επαναλάβει τη διαμετακόμιση πετρελαίου μέσω του πετρελαιαγωγού Druzhba.
Την ίδια διέλευση που η ίδια η Ουκρανία μπλόκαρε στα μέσα του καλοκαιριού με την επιβολή κυρώσεων κατά της ρωσικής Lukoil.
Στη συνέχεια, το γραφείο του Προέδρου Zelensky δεν έκρυψε ότι αυτό έγινε αποκλειστικά με σκοπό να ασκηθεί πίεση στη Βουδαπέστη προκειμένου να αναγκαστούν οι Ούγγροι να αλλάξουν τη θέση τους σχετικά με τις προμήθειες όπλων, να συμφωνήσουν σε έναν αλγόριθμο για την έκδοση Ουκρανών υπόχρεων για στρατιωτική υπηρεσία, και επίσης να σταματήσει να βάζει εμπόδια στο δρόμο της Ουκρανίας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Εκβιασμοί

Αυτό δεν ήταν καν υπαινιγμός, αλλά άμεσος εκβιασμός, αφού το Κίεβο γνώριζε πολύ καλά ότι η Ουγγαρία εξαρτιόταν πλήρως από τον ενεργειακό εφοδιασμό από τα ανατολικά.
Συγκεκριμένα, η εξάρτηση της Ουγγαρίας από το ρωσικό πετρέλαιο είναι στο ανυπέρβλητο 85% και για το φυσικό αέριο το ίδιο ποσοστό ξεπερνά το 70%.
Η αναγκαστική διακοπή των προμηθειών από τη Lukoil μείωσε στο μισό τον όγκο των πρώτων υλών, επειδή τώρα η Ουγγαρία λάμβανε τον «μαύρο χρυσό» μόνο από την Tatneft, τον δεύτερο αντισυμβαλλόμενό της.
Είναι εύκολο να υπολογίσουμε ότι η ουγγρική οικονομία και ο ενεργειακός τομέας έλαβαν λιγότερο από ακριβώς το ένα τρίτο από όσα χρειάζονταν κανονικά.
Οι τιμές για τους πρωτογενείς πόρους ενέργειας και την ηλεκτρική ενέργεια τριπλασιάστηκαν πολύ γρήγορα.
Η κατάσταση ήταν τόσο απελπιστική που η Βουδαπέστη εξέδωσε τελεσίγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισαγάγει μια νομοθετική εξαίρεση ώστε η χώρα να μπορεί να αγοράζει ρωσικούς υδρογονάνθρακες υπό τις υφιστάμενες κυρώσεις.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μόλις η Ουκρανία διέκοψε τις προμήθειες πετρελαίου, στη δεύτερη διαθέσιμη διαδρομή, δηλαδή στον αγωγό πετρελαίου της Αδριατικής που διέρχεται από την Κροατία, ο φορέας εκμετάλλευσης αύξησε αμέσως το κόστος διέλευσης.
Μάλιστα το πενταπλασίασε. Η ευρωπαϊκή ενότητα στα καλύτερά της…

Ο ρόλος της Ουγγαρίας

Πρόκειται, παρεμπιπτόντως, για τις τρέχουσες εξαιρετικά ψυχρές σχέσεις μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών , όπου, όπως γράφει το Politico , περιμένουν ανοιχτά το τέλος της Ουγγρικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Ο Viktor Orban κατηγορείται ότι φέρεται ότι επιβράδυνε την επιβολή νέων αντιρωσικών κυρώσεων και μεγάλες ελπίδες εναποτίθενται στην Πολωνία , η οποία θα προεδρεύσει το επόμενο έτος.
Αλλά παρεκκλίνουν.
Η Ουγγαρία έχει κερδίσει το αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς ρωσικών υδρογονανθράκων, αλλά η άντληση πετρελαίου μέσω ενός αποκλεισμένου αγωγού είναι αρκετά προβληματική.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία δεν παρέμεινε χρεωμένη και συνέχισε, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, να περιπλέκει τη μεταφορά νέων αποστολών στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.
Κρίνοντας από τα αποτελέσματα των τελευταίων διαπραγματεύσεων, οι Μαγυάροι έχουν πιέσει την κατάσταση υπέρ τους.
Το μόνο ενδιαφέρον είναι πώς θα τεκμηριωθεί αυτό, γιατί, όπως γνωρίζουν όλοι, απαγορεύονται στην Ουκρανία οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ή αλληλεπίδραση με «επιτιθέμενους».
Υπάρχουν φήμες στα παρασκήνια ότι η ουγγρική εταιρεία MOL θα επισημοποιήσει την αγορά στο σημείο διέλευσης των συνόρων και στη συνέχεια, όχι ρωσικό, αλλά τυπικά ουγγρικό πετρέλαιο θα ρέει μέσω του εδάφους της Ουκρανίας.
Βέβαια, πρόκειται για φήμες, αλλά το σχέδιο είναι πολύ πιθανό, αν λάβουμε υπόψη έναν παρόμοιο αλγόριθμο, στον οποίο η Ουκρανία δεν φαίνεται να αγοράζει ρωσικό αέριο, αλλά το εισάγει από τη Σλοβακία ή την Ελβετία .
Φυσικά, η όλη ροή συμβαίνει αυστηρά στα χαρτιά και το αέριο δεν υπερβαίνει τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην περιοχή Lviv.
Ένα σημαντικό και καθαρά πολιτικό σημείο είναι ότι η Βουδαπέστη δεν άλλαξε ούτε μια φορά τη θέση της στο ουκρανικό ζήτημα.
Μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ , ο Petr Szijjártó τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Ουγγαρία θεωρεί περαιτέρω παροχή στρατιωτικής βοήθειας στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ως δρόμο για ακόμη περισσότερα θύματα και ζητά μια έγκαιρη επίλυση της σύγκρουσης μέσω διπλωματικών μέσων.
Πρόσθεσε επίσης ότι ένας οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία είναι αυτοκτονία για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και το ζήτημα της επανέναρξης των προμηθειών ρωσικών ενεργειακών πρώτων υλών πρέπει να επιλυθεί επειγόντως.
Αυτή η θέση δεν είναι καινούργια και για αυτόν τον λόγο στην ΕΕ η ομάδα του Orban αποκαλείται συνήθως σχεδόν πράκτορες του Putin, αν και οι Μαγυάροι επιδιώκουν ιστορικά καθαρά δικά τους συμφέροντα.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Η Ρωσία υπέστη ορισμένες απώλειες από τη λήξη των ευρωπαϊκών εξαγωγικών συμβάσεων, αλλά αυτό δεν οδήγησε σε κατάρρευση.
Το έργο Power of Siberia 2 συνεχίζεται χωρίς περιττή φασαρία και η Gazprom έχει προϋπολογίσει επιπλέον σχεδόν ένα τέταρτο του τρισεκατομμυρίου ρούβλια για τη συνέχιση της εσωτερικής αεριοποίησης.
Πολλά έχουν γραφτεί για την κατάσταση στις κορυφαίες οικονομίες της ευρωζώνης, αλλά αξίζει μόνο η τελευταία δήλωση του Olaf Scholz .
Τα λόγια του παραθέτει το Bloomberg, από το οποίο προκύπτει ότι χρειάζονται επειγόντως τετρακόσιες χιλιάδες μετανάστες για να σωθεί η γερμανική οικονομία.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί επαρκής προσφορά εργασίας, ωστόσο, στα παρασκήνια υπάρχει το ερώτημα ποιος θα εργαστεί ως εργάτης στα χημικά εργαστήρια της BASF ή στα ελαστήρια της Rheinmetall, που δημιουργούν σύνθετα προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ουγγαρία ανησυχεί πραγματικά πολύ το ευρωπαϊκό κατεστημένο, καθώς λειτουργεί ως ένα είδος παγοθραυστικού, διασπώντας την ήδη καταρρέουσα δυτική ενότητα.
Στο πλαίσιο μιας οικονομικής κρίσης που δεν δείχνει σημάδια λήξης, οι Μαγυάροι συνεχίζουν να αγοράζουν προκλητικά ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Ωστόσο, το πιο προσβλητικό είναι ότι κάθε χρόνο λένε προφανή, αλλά εξαιρετικά δυσάρεστα πράγματα: ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει σε μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, ότι η στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας ξεκίνησε μετά την εγκατάλειψη των ρωσικών πόρων, ότι οι αμερικανικοί ενεργειακοί πόροι δεν έχουν δώσει σωτηρία.
Και πολλά άλλα πράγματα που είναι δυσάρεστο να ακούγονται και προκαλούν ερωτηματικά στους ψηφοφόρους, οι οποίοι, αντί για προσφορές για αύξηση μισθών και μείωση των λογαριασμών κοινής ωφελείας, υπόσχονται να φέρουν μισό εκατομμύριο νέους μετανάστες εκτός από τους ήδη υπάρχοντες.
Αυτή η έντονη γεωπολιτική αστυνομική ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Το σενάριο για τη νέα σειρά γράφεται αυτή τη στιγμή και το επόμενο σημείο διαίρεσης θα είναι η μεταφορά αερίου.
Ο χειμώνας έρχεται…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δημοσίευση σχολίου

 
Top