GuidePedia

0


O εμπειρογνώμων ενέργειας και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Ιωάννης Μπασιάς κάνει μία εξαιρετική, υψηλού επίπεδου ανάλυση σχετικά με το τι σημαίνουν τα 600 bcm εκτιμώμενη ποσότητα φυσικού αερίου που ανακοίνωσε η ΕΔΕΥ για τους στόχους κοιτασμάτων στα εκχωρημένα θαλάσσια τεμάχια νοτίως της Κρήτης.

Σημειώνει ότι το κοίτασμα αν επιβεβαιωθεί είναι μεγάλο με δεδομένο ότι τα συνολικά εκτιμώμενα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου είναι τρία τρισεκατομμύρια m³. Τα δε συνολικά εκτιμώμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια m³!

Τονίζει ότι αν και η Ελλάδα, ακόμα, δεν είναι πρώτη προτεραιότητα για την Exxon Mobil η οποία επί του παρόντος επικεντρώνει το ενδιαφέρον της κυρίως στην Κύπρο, οι γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης θα προχωρήσουν διότι οι ενδείξεις είναι ισχυρές για ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων. Εξάλλου δεν πρόκειται να επιβαρύνουν ιδιαίτερα την εταιρεία στο πλαίσιο της γενικότερης δραστηριοποίησής της στην περιοχή. Είναι σαφές πάντως, ότι αν το μέγεθος των κοιτασμάτων επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για ένα στρατηγικό κοίτασμα από τα μεγαλύτερα στην περιοχή του οποίου η αξία ενισχύεται από το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι αρχικές εκτιμήσεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων στην Αίγυπτο.





πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top