GuidePedia

0


O Zelensky είναι έτοιμος για κατάπαυση του πυρός στην τρέχουσα γραμμή του μετώπου, χωρίς να αναγνωρίζει νέα επίσημα σύνορα, με αντάλλαγμα τις δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας

Στη διάψευση του δημοσιεύματος της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera που ήθελε την Ουκρανία να είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός στη σημερινή γραμμή του μετώπου με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και άμεση ένταξη στην ΕΕ προχωρά το Κίεβο.
Σε δηλώσεις του στην ουκρανική τηλεόραση ο Dmitry Litvin, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, υποστήριξε πως το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της τρέχουσας γραμμής του μετώπου και ότι μόνη βάση για διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου είναι η «φόρμουλα ειρήνης» που έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος Zelensky και που έχει απορρίψει κατηγορηματικά ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin ως παντελώς απαράδεκτη πρόταση που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες που έχουν πλέον διαμορφωθεί στο έδαφος.

Το σχέδιο νίκης θα οδηγήσει... στην φόρμουλα ειρήνης

Ερωτηθείς για το εάν οι πληροφορίες της Corriere della Sera ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο Litvin είπε ότι η Ουκρανία έχει την «φόρμουλα ειρήνης», η οποία είναι και αυτή που δηλώνει ξεκάθαρα το πώς η Ουκρανία βλέπει μια δίκαιη ειρήνη.
«Και σε αυτή τη βάση γίνονται οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας» υπογράμμισε ο Litvin, αναφέροντας πως το «σχέδιο νίκης» που θα παρουσιάσει ο Zelensky σε Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία είναι το «εργαλείο» που θα οδηγήσει προς την εφαρμογή της «φόρμουλας ειρήνης».Το δημοσίευμα

Νωρίτερα δημοσίευμα της Corriere della Sera υποστήριζε πως το Κίεβο ήταν έτοιμο να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση πυρός στη σημερινή γραμμή του μετώπου, απαιτώντας ωστόσο ταυτόχρονα εγγυήσεις ασφαλείας από τους Αμερικανούς και άμεση ένταξη στην ΕΕ από τους Ευρωπαίους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τις επικείμενες επισκέψεις του σε Παρίσι, Ρώμη και Βερολίνο ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky θέλει να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί άμεσα στην ΕΕ.

Συμφωνία που δεν θα γονατίζει την Ουκρανία

«Οι ενέργειες του Zelensky αντανακλούν την πεποίθηση ότι έχει έρθει η ώρα να αναζητηθούν τρόποι εξόδου από τη στρατιωτική σύγκρουση που δεν θα γονατίσουν την Ουκρανία» επισήμαινε η Corriere della Sera αναφέροντας πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ουκρανία έχασε τα περισσότερα εδάφη της από την αρχή της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με στοιχεία από το περιοδικό Grand Continent, ο Σεπτέμβριος του 2024 ήταν ο μήνας με τις μεγαλύτερες εδαφικές απώλειες για την Ουκρανία από το πρώτο εξάμηνο του 2022: εκτιμάται ότι η Ρωσία κατέλαβε τουλάχιστον 468 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έναν μήνα.

Τέλος πολέμου

Άλλωστε σε ανάρτηση του στο Χ ο Zelensky υποστήριξε ότι «τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να ωθήσουμε την κατάσταση προς την ειρήνη και τη διαρκή σταθερότητα».
«Η κατάσταση στο έδαφος δημιουργεί μια ευκαιρία για αποφασιστική δράση για τον τερματισμό του πολέμου το αργότερο έως το 2025» επισήμανε ο Zelensky.

Το πολιτικό σχέδιο

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ο Zelensky πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους για το πολιτικό του σχέδιο».
«Δεν μπορεί να αποκηρύξει επισήμως τα εδάφη που έχει χάσει, αυτό είναι πάρα πολύ αντιδημοφιλές για οποιονδήποτε Ουκρανό πολιτικό, αλλά είναι έτοιμος για κατάπαυση του πυρός στην τρέχουσα γραμμή του μετώπου, χωρίς να αναγνωρίζει νέα επίσημα σύνορα, με αντάλλαγμα τις δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας» υποστηρίζει η Corriere della Sera.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ουκρανός πρόεδρος θα ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα βασίζονται στο μοντέλο της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των Φιλιππίνων.
Επιπλέον, από τους Ευρωπαίους, θα ζητήσει να λάβει διαβεβαιώσεις για μια ταχεία είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα έδινε στην Ουκρανία έναν ορίζοντα ανάπτυξης.

Η παγίδα του Kursk

Με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν «πέσει σε παγίδα» στο Kursk και να μην μπορούν να συνδράμουν στο Donbass, εκεί όπου ο ρωσικός στρατός προελαύνει καθημερινά αποκτώντας ολοένα και περισσότερα εδάφη και συντρίβοντας τις ουκρανικές δυνάμεις, ο Zelensky φέρεται να μην έχει εναλλακτικές.
Μάλιστα εκτιμάται ότι ο Zelensky βρίσκεται σε τόσο οριακό σημείο που προτιμά να αφήσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο Kursk παρά να δώσει εντολή υποχώρησης διότι φοβάται ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο αιματηρό για τους Ουκρανούς στρατιώτες…
Συνεπώς αυτό που περιμένει το Κίεβο είναι η έλευση ...των φθινοπωρινών βροχών που θα καταστήσουν αδύνατη την περαιτέρω προέλαση των Ρώσων τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο.

Περιοδεία Zelensky

Ύστερα από την ακύρωση της Συνόδου των αρχηγών κρατών της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Οκτωβρίου στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, ο Zelensky μετά την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τη συνάντηση του στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Keir Starmer και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη 10/10 στη Γαλλία όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Macron για να μεταβεί κατόπιν στη Ρώμη και να συναντήσει για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα την πρωθυπουργό Giorgia Meloni.
Η περιοδεία θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή 11/10 (και αφού πρώτα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Πάπα Φραγκίσκο) στο Βερολίνο.

Ρωσία: Ανούσιες φλυαρίες

Το σχέδιο αυτό του Zelensky εκτιμάται πως θα το απορρίψει η Ρωσία διότι δεν της προσφέρει τίποτα.
Οι Ρώσοι έχουν ξεκαθαρίσει διά στόματος του προέδρου, Vladimir Putin ότι θέλουν η Ουκρανία να είναι αποστρατιωτικοποιημένη και ουδέτερη.
Επίσης η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να αναγνωριστούν ως ρωσικό έδαφος στα διοικητικά τους όρια – και όχι βάσει της σημερινής στρατιωτικής γραμμής - οι επαρχίες Luhansk, Donetsk, Zaporizhia και Kherson, ενώ απαιτεί την προστασία των Ρωσόφωνων στην Ουκρανία.
Κατά τον Peskov εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου Putin η Ρωσία δεν έχει λάβει κανένα μήνυμα από την Ουκρανία για κατάπαυση του πυρός.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Corriere della Sera ο πολιτικός επιστήμονας Alexander Perendzhiev αναπλητωτής καθηγητής στο τμήμα πολιτικής ανάλυσης στο Ρωσικό οικονομικό πανεπιστήμιο, ο Zelensky δεν έχει δείξει κανένα δείγμα γραφής και χαρακτηρίζει το δημοσίευμα ως φλυαρίες...

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δημοσίευση σχολίου

 
Top