Δύο σχετικές ειδήσεις έφερε αυτή η εβδομάδα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η «επανεκκίνηση» ΗΠΑ-Ρωσίας δεν μπορεί να «διαρκέσει για πάντα» και πρότεινε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να «ενημερώσουν το λογισμικό τους» για να αποφευχθεί μια «αποτυχία του προγράμματος». Και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Βουκ Γέρεμιτς ανέφερε ότι ο διεθνής οργανισμός θα διοργανώσει μια συζήτηση στα μέσα Νοεμβρίου για το αν θα αναβαθμίσει την κατάσταση των Παλαιστινίων κατά τον ΟΗΕ σε «κράτος παρατηρητή».
Ποια είναι η σχέση μεταξύ των δύο εξελίξεων; Και οι δύο ηγέτες πρότειναν ότι η δράση γι’ αυτά τα θέματα θα πρέπει να αναβληθεί για τον ίδιο λόγο: τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. «Είναι προφανές ότι ορισμένα σημαντικά πράγματα θα πρέπει να αναβληθούν για μετά τον εκλογικό μαραθώνιο των ΗΠΑ», σχολίασε ο Λαβρόφ. «Η εκλογική ρητορική πέρα από τον ωκεανό θα υποχωρήσει σύντομα, δίνοντας τη θέση της σε σχολαστική δουλειά μέρα με τη μέρα». Ο Γέρεμιτς ήταν πιο αινιγματικός. «Υπάρχουν εκλογικά και πολιτικά ημερολόγια σε πολλά μέρη του κόσμου», τόνισε, εξηγώντας γιατί τα Ηνωμένα Έθνη προγραμμάτισαν τη συζήτηση τότε.
Ακόμα και ο νέος ηγέτης της Γεωργίας φαίνεται να έχει πάρει το μήνυμα. Την Τετάρτη, ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι ανακοίνωσε ότι η πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό θα είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες – αλλά όχι αμέσως. «Αν και έχω ήδη προσκληθεί», πρόσθεσε, «έχω ζητήσει να αναβληθεί η επίσκεψη για μετά τις προεδρικές εκλογές».
Σε διάφορους βαθμούς, οι προεδρικές εκλογές πάντα πετούν άμμο στα γρανάζια της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ (το πιο διάσημο παράδειγμα είναι η απελευθέρωση αμερικανών ομήρων από το Ιράν λίγο μετά την εκλογή του Ρόναλντ Ρέιγκαν). Και γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι μερικά από τα πιο κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι εν αναμονή. Ήταν και ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος έλεγε τον Μάρτιο στον τότε ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι θα έχει «μεγαλύτερη ευελιξία» στο θέμα της πυραυλικής άμυνας μετά τις εκλογές. Και το Κογκρέσο το οποίο εγκατέλειψε την πόλη τον Αύγουστο, χωρίς να ενεργεί σε μια πληθώρα θεμάτων της ημερήσιας διάταξης – από τις διαφαινόμενες αμυντικές περικοπές (την αποκαλούμενη απομόνωση) ως ρωσικά θέματα για το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες όλο και κάτι μας υπενθυμίζει το μέγεθος των αναβαλλόμενων αποφάσεων που θα περιμένουν τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Για παράδειγμα, σε μια συνέντευξη του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στον Ντέιβιντ Ιγκνάτιους της Washington Post στα τέλη Σεπτεμβρίου, άφησε να εννοηθεί ότι το Ιράν θα είναι σε θέση να συμφωνήσει με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του μετά τις εκλογές των ΗΠΑ. «Θεωρώ ότι κάποιες συνομιλίες και βασικά θέματα πρέπει να συζητηθούν για άλλη μια φορά όταν ξεφύγουμε από το προεκλογικό κλίμα των ΗΠΑ» είπε.
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αρκετές ημέρες αργότερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου φάνηκε να απομακρύνεται από την πιθανότητα επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν εν όψει των εκλογών των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η πυρηνική ανάπτυξη του Ιράν δεν θα περάσει «κόκκινη γραμμή» μέχρι την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Ο Νετανιάχου, ωστόσο, αρνήθηκε ότι οι εκλογές των ΗΠΑ επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων. «Αυτό που με καθοδηγεί δεν είναι οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι φυγοκεντρητές στο Ιράν» είπε πρόσφατα σε μια ισραηλινή εφημερίδα, προσθέτοντας ότι αυτοί δεν θα σταματήσουν να περιστρέφονται μόνο και μόνο επειδή η Αμερική ψηφίζει νέο ηγέτη.
Νωρίτερα το Σεπτέμβριο, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η εκστρατεία του 2012 θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υποστηρίξει περισσότερο τις επιθέσεις στη Συρία, εφαρμόζοντας μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή οπλίζοντας τη συριακή αντιπολίτευση. «Ίσως αυτό να οφείλεται στις εκλογές» είπε η Κριστιάν Αμανπούρ στο CNN. «Θα μπορούσε να είναι αυτή η αιτία έλλειψης πρωτοβουλίας. Κανείς δεν έχει μιλήσει σε μας για τους λόγους του και δεν είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν οτιδήποτε» σχολίασε.
Ο Abdulbaset Sieda, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας, έχει προχωρήσει περισσότερο -κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εγκαταλείπουν τους σύριους αντάρτες, λόγω της εσωτερικής πολιτικής. «Θα ήθελα να πω στον Πρόεδρο Ομπάμα ότι η αναμονή μέχρι την ημέρα των εκλογών για να πάρει μια σωστή απόφαση σχετικά με τη Συρία είναι απαράδεκτη για τους Σύριους», δήλωσε τον Ιούλιο. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μια υπερδύναμη αγνοεί τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων πολιτών της Συρίας λόγω της προεκλογικής εκστρατείας, στην οποία ένας πρόεδρος μπορεί να κερδίσει ή να χάσει».
Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι η κυβέρνηση Ομπάμα πιέζει τους ηγέτες της ευρωζώνης να κρατήσουν την Ελλάδα στη νομισματική ένωση μέχρι και μετά το Νοέμβριο, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το σοκ στις παγκόσμιες αγορές. Τον περασμένο μήνα, το Reuters ανέφερε ότι έκθεση των ΕΕ-ΔΝΤ για την επισφαλή κατάσταση του χρέους στην Ελλάδα θα μπορούσε να καθυστερήσει εξαιτίας της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ. «Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θέλει τίποτα σε μακροοικονομική κλίμακα που θα μπορούσε να ταράξει την παγκόσμια οικονομία πριν από τις 6 Νοεμβρίου» αναφέρει στο πρακτορείο ανώνυμος αξιωματούχος της ΕΕ. Αλλά λίγο μετά, ένας Έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε την έκθεση, ενώ ένας αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η επικοινωνία με τους ηγέτες της ΕΕ δεν είχε στόχο να εξασφαλίσει την επανεκλογή του Ομπάμα, αλλά μάλλον να προστατεύσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της Αμερικής.
Έτσι, υπάρχουν πολλά κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα, όπως η κρίση της Συρίας, η επανεκκίνηση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας , η συζήτηση των Ηνωμένων Εθνών για την Παλαιστίνη και η πυρηνική αντιπαράθεση Ιράν- Ισραήλ, τα οποία βρίσκονται όλα στο κενό, καθώς οι Αμερικανοί πηγαίνουν στις κάλπες. Αυτό είναι ένα αρκετά αποθαρρυντικό σύνολο προκλήσεων για τον επόμενο πρόεδρο. Για να μην αναφέρουμε και τον δημοσιονομικό γκρεμό…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου