GuidePedia

0

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ
Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να έχει περάσει στα “ψιλά” των δυτικών ΜΜΕ, αλλά οι εξελίξεις εκεί τείνουν να καταστούν καθοριστικές για την έκβαση της σύγκρουσης. Μπορεί οι ρωσικές δυνάμεις να μην πραγματοποιούν κάποια φανταιζί επέλαση, αλλά “ξηλώνουν” αργά αλλά σταθερά την ουκρανική άμυνα στο μέτωπο του Ντονμπάς και δευτερευόντως στα μέτωπα του Κουπιάνσκ και της Ζαπορίζια.

Το καλοκαίρι όλα τα δυτικά ΜΜΕ θριαμβολογούσαν για την ομολογουμένως εντυπωσιακή εισβολή στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, όπου οι Ουκρανοί είχαν καταφέρει πολύ γρήγορα να καταλάβουν μία έκταση περίπου 1200 τετρ. χλμ. Τελευταία κι όχι τυχαία, δεν ακούμε πολλά για τις εξελίξεις σ’ εκείνο το μέτωπο. Ο λόγος είναι ότι οι Ρώσοι κατάφεραν σε πρώτη φάση να ανακόψουν την ουκρανική προέλαση και να σταθεροποιήσουν το μέτωπο και στη συνέχεια να περάσουν στην αντεπίθεση.

Σήμερα οι επίλεκτες ταξιαρχίες του Κιέβου που πραγματοποίησαν την εισβολή έχουν –σύμφωνα και με ουκρανικές πηγές– υποστεί μεγάλες απώλειες, έχουν σχεδόν αποκοπεί από την ουκρανική επικράτεια με αποτέλεσμα να μην ανεφοδιάζονται επαρκώς και να έχουν χάσει περίπου τη μισή ρωσική έκταση από όση είχαν καταλάβει. Για την ακρίβεια το δίλημμα των Ουκρανών είναι πλέον η να εκκενώσουν το ρωσικό έδαφος με μία ταπεινωτική υποχώρηση, ή να παραμείνουν εκεί, αντιμετωπίζοντας τον ορατό κίνδυνο πλήρους περικύκλωσης και συντριβής.

Μία ματιά στον χάρτη του ουκρανικού deepstate αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε επίθεση σ’ όλα τα μέτωπα, προωθούμενες με αυξημένο ρυθμό προς δυσμάς. Η πτώση του οχυρού Βουλεντάρ και η ημικατάληψη του Τορέτσκ βορειότερα, σε συνδυασμό με τη ρωσική προέλαση προς το Ποκρόφσκ, έχει σχεδόν προδιαγράψει και την πτώση της στρατηγικής σημασίας οχυρωμένης αυτής πόλης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top