GuidePedia

0

Υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη συνιστά το ψήφισμα που εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 19 Σεπτεμβρίου 2024 το οποίο εγκρίνει τα ουκρανικά χτυπήματα με δυτικά όπλα βαθιά στη ρωσική επικράτεια.

Οι ευρωβουλευτές έλαβαν μια πολύ επικίνδυνη απόφαση εγκρίνοντας με 425 ψήφους υπέρ τις επιδρομές μεγάλης εμβέλειας βαθιά στη ρωσική επικράτεια.
Αποκαλώντας την ουκρανική επιθετικότητα, «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την κλιμάκωση της βίας που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 19 Σεπτεμβρίου 2024 ενέκρινε μια σύσταση για βαθιά χτυπήματα κατά της Ρωσίας.
Το ψήφισμα καθορίζει επίσης μια σειρά μέτρων κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων στρατιωτικών δαπανών, της επιβολής περισσότερων κυρώσεων και της δήμευσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, το κεντρικό σημείο του εγγράφου είναι το επίσημο αίτημα προς τις χώρες που προμηθεύουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς να εγκρίνουν τη χρήση τέτοιου εξοπλισμού εναντίον ρωσικών στρατιωτικών στόχων εκτός της σύγκρουσης, παρατηρεί ο γεωπολιτικός – στρατιωτικός αναλυτής Lucas Leiroz.

Ψήφισμα – ντροπή

Το κείμενο του ψηφίσματος αναφέρει ότι οι περιορισμοί στη χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία υπονομεύουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ως εκ τούτου θα πρέπει να αρθούν.
Επί του παρόντος, ο σημαντικότερος περιορισμός αφορά τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς κατά βαθέων στόχων, καθώς τα διασυνοριακά πλήγματα είναι ήδη επίσημα εξουσιοδοτημένα.
Φοβούμενοι μια κλιμάκωση, οι προμηθευτές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ζητούν να μην χρησιμοποιούνται τα όπλα τους σε περιοχές - στόχους πολύ μακριά από τη ζώνη σύγκρουσης, αλλά οι ευρωβουλευτές ζητούν την άρση αυτού του κανόνα.
«(Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) καλεί τα κράτη μέλη να άρουν αμέσως τους περιορισμούς στη χρήση δυτικών οπλικών συστημάτων που παραδίδονται στην Ουκρανία εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων στη ρωσική επικράτεια, καθώς αυτό εμποδίζει την ικανότητα της Ουκρανίας να ασκήσει πλήρως το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα υπό το διεθνές δίκαιο και αφήνει την Ουκρανία εκτεθειμένη σε επιθέσεις στον πληθυσμό και τις υποδομές της», αναφέρεται στο ψήφισμα.
Η έγκριση αυτού του ψηφίσματος υπέρ του πολέμου αντανακλά την ανησυχία εκατοντάδων ευρωβουλευτών σχετικά με την πιθανή επιδείνωση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Αρκετές αναφορές δείχνουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται κοντά σε σημαντική μείωση της στρατιωτικής βοήθειας δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Το φιλοπόλεμο λόμπι

Για το λόγο αυτό, το φιλοπόλεμο λόμπι στην ΕΕ κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διατηρήσει το τρέχον επίπεδο υποστήριξης –ή να το διευρύνει– εγκρίνοντας νέα ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι Ευρωπαίοι βουλευτές έχουν επισημάνει τη μείωση της προμήθειας όπλων και πυρομαχικών ως μία από τις κύριες απειλές για την Ουκρανία.
Από αυτή την άποψη, το ψήφισμα υπενθυμίζει τις διεθνείς συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ δυτικών χωρών και του Κιέβου για να τονιστεί η υποτιθέμενη σημασία της διατήρησης της στρατιωτικής βοήθειας σε υψηλό επίπεδο, καθώς και της συνεχούς επέκτασής της.
«(Το ψήφισμα) υπογραμμίζει ότι οι ανεπαρκείς παραδόσεις πυρομαχικών και όπλων και οι περιορισμοί στη χρήση τους κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα και εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τη μείωση της οικονομικής ποσότητας διμερούς στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τα κράτη- μέλη, παρά τις ισχυρές δηλώσεις που έγιναν στην αρχή του 2024.
Ως εκ τούτου, καλεί τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους του Μαρτίου 2023 να παραδώσουν ένα εκατομμύριο φυσίγγια στην Ουκρανία, να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων, ιδίως σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας και άλλων όπλων και πυρομαχικών για να ανταποκριθούν σε σαφώς προσδιορισμένες ανάγκες , συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Taurus», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Επίσης ζητεί την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο κοινών δεσμεύσεων ασφάλειας μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.
Επαναλαμβάνει τη θέση του ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει συλλογικά και μεμονωμένα να δεσμευτούν να υποστηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία, με τουλάχιστον 0,25 % του ΑΕΠ τους ετησίως.

Ρωσία: Η ΕΕ ζητά πυρηνικό πόλεμο

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ευρωπαϊκό ψήφισμα έγινε θερμά δεκτό από τα δυτικά ΜΜΕ που αναπαράγουν την προπαγάνδα του καθεστώτος Zelensky.
Το Politico δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο επαινεί το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι βουλευτές ζητούν επιθέσεις στην «καρδιά της Ρωσίας».
Οι πιθανές συνέπειες του μέτρου αγνοήθηκαν πλήρως.
Στη Ρωσία, από την άλλη, η είδηση έγινε δεκτή με προειδοποιήσεις.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα πει ότι τα βαθιά πλήγματα θα θεωρηθούν ως κήρυξη πολέμου από το ΝΑΤΟ, αφού είναι γνωστό ότι μόνο το δυτικό στρατιωτικό προσωπικό έχει τη δυνατότητα να χειρίζεται συστήματα μεγάλης εμβέλειας.
Ρώσοι πολιτικοί σχολίασαν το ευρωπαϊκό ψήφισμα, λέγοντας ξεκάθαρα ότι η ΕΕ «καλεί σε πυρηνικό πόλεμο».
Πρέπει να τονιστεί ότι τα ψηφίσματα της Ευρωβουλής δεν δημιουργούν υποχρεώσεις για τα κράτη -μέλη, αλλά χρησιμεύουν απλώς ως κατευθυντήριες γραμμές.
Τελικά, εναπόκειται σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος να αποφασίσει αν θα άρει ή όχι τους περιορισμούς.
Ωστόσο, δεδομένου του υψηλού επιπέδου αντιρωσικής πολεμικής εχθρότητας, δεν είναι περίεργο να εγκριθούν αυτού του είδους τα ανεύθυνα μέτρα.
Μένει να δούμε αν οι χώρες που προμηθεύουν πραγματικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς θα λάβουν αυτή την απόφαση.

Καλοστημένη παγίδα των ΗΠΑ – Πειραματόζωα Γαλλία και Γερμανία

Η υπομονή και η επιθυμία της Ρωσίας να αποφύγει την κλιμάκωση και να συνεργαστεί για την ειρήνη έχουν μέχρι στιγμής αποτρέψει τη λήψη κατάλληλων μέτρων αντιποίνων.
Ωστόσο, σε περίπτωση χτυπημάτων βαθιά στη ρωσική επικράτεια, θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί μια απάντηση, καθώς αυτό θα ήταν ένα σενάριο ανοιχτού πολέμου που ξεκίνησε από το ίδιο το ΝΑΤΟ.
Η Ουάσιγκτον φαίνεται να κατανοεί ξεκάθαρα την κόκκινη γραμμή της Ρωσίας, αλλά οι Ευρωπαίοι ενεργούν χωρίς καμία γεωστρατηγική αντίληψη.
Ίσως οι ΗΠΑ παρακινούν τις ευρωπαϊκές χώρες να επιτρέψουν αυτές τις επιθέσεις προκειμένου να δοκιμάσουν την υπομονή της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας τη Γαλλία και τη Γερμανία ως πειραματόζωα για να δουν εάν θα υπάρξει πυρηνική απάντηση ή όχι.
Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες να κατανοήσουν την παγίδα που δημιουργείται για τον εαυτό τους – διαφορετικά μπορεί να περάσουν ένα σημείο χωρίς επιστροφή σε στρατιωτική κλιμάκωση.


πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δημοσίευση σχολίου

 
Top