GuidePedia

0


Του Φεντερίκο Καράσκο
H 17η Σεπτεμβρίου 2024 αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την κυβερνοασφάλεια αλλά και για την μεθοδολογία διεξαγωγής του πολέμου, καθώς οι ένοπλες συγκρούσεις εμπλουτίζονται με νέες υβριδικές πρακτικές.

Την Τρίτη 17/9, γύρω στις 15:30 τοπική ώρα, εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα (σε Βυρητό, Κοιλάδα Μπεκάα, Νότιος Λίβανος) μαζικές εκρήξεις στους ατομικούς pagers των μελών της Hezbollah, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 2800 μαχητών/διοικητών/διπλωματών/πολιτικού προσωπικού, τον θάνατο περίπου δεκαπέντε εξ αυτών μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά και βέβαια την πρόκληση χάους στους δρόμους της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Επιπλέον, μια μέρα αργότερα (Τετάρτη 18/9) ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων που περιελάμβανε και συσκευές walkie talkie, έλαβε χώρα με νέο κύκλο θυμάτων!

Έτσι, έχουμε γίνει πλέον μάρτυρες της πρώτης – στην ανθρώπινη ιστορία – τέλεσης ταυτόχρονων μαζικών στοχευμένων δολοφονιών. Ένα γεγονός που θα αποτελεί αντικείμενο μελέτης στις Σχολές Πολέμου, στα Τμήματα Κυβερνοασφάλειας των ΑΕΙ, στις Ακαδημίες Intelligence αλλά και στα σενάρια …του Netflix!

Στόχος του παρόντος άρθρου, είναι να αποδελτιώσει τα δεδομένα, μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται, 10:00 ώρα Ελλάδος της 19ης Σεπτεμβρίου 2024, και να προσφέρει στον αναγνώστη, με εκλαϊκευμένο και κατανοητό τρόπο, τα πιθανά σενάρια χρήσης των τεχνολογιών με βάση την επιστημονική πρακτική και το διακύβευμα της κάθε πλευράς!

Ας ξεκινήσουμε με τα πηγαία δεδομένα και την ιστορική πραγματικότητα.

Όλα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2024, όταν ο ηγέτης της Χεζμπόλαχ, Χάσαν Νασράλλα, άρχισε να προτρέπει έντονα τους διοικητές της στρατιωτικής πτέρυγας να σταματήσουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Η παρότρυνση αυτή ήρθε μετά από σειρά στοχευμένων δολοφονιών, όπου τα κινητά τηλέφωνα είχαν αποδειχθεί ότι πρόδιδαν το γεωγραφικό στίγμα των θυμάτων. Το αποκορύφωμα ήταν η δολοφονία του συμμάχου ηγέτη της Χαμάς, Iσμαήλ Χανίγιε, στις 31 Ιουλίου 2024 στην Τεχεράνη, η οποία φαίνεται να υλοποιήθηκε μέσω τεχνολογικών μεθόδων που αποκάλυψαν το στίγμα του κινητού του.

Έτσι, φαίνεται πως (αρχές Μαρτίου 2024) δρομολογήθηκε η απόφαση εκ μέρους της ηγεσίας της Χεζμπόλαχ για μαζική αγορά pagers ενδο-επικοινωνίας των στρατιωτικών διοικητών και λοιπών αξιωματούχων της σιϊτικής οργάνωσης με στόχο την προστασία αυτών απο τον ηλεκτρονικό γεω-εντοπισμό τους. Σε αυτό το σημείο, ο ανθρώπινος παράγοντας και η κατασκοπευτική τεχνογνωσία της Mossad παίζουν καθοριστικό ρόλο. Περιορίζοντας τις επιλογές της Χεζμπόλαχ με βαση τα προϊόντα της διεθνούς αγοράς και έχοντας πιθανώς “εσωτερική γνώση” για τις αποφάσεις της οργάνωσης, η Mossad σχεδίασε μια στρατηγική επιχείρηση που θα μπορούσε να έχει τον τίτλο:

Πώς η Χεζμπόλαχ αγόρασε τεχνολογία “Made in Israel” (!)

Ας παρουσιάσουμε για λόγους πληρότητας, τί είναι αυτοί οι pagers που εκρήγνυται και πως λειτουργούν. Οι pagers (γνωστοί και ως “ειδοποιητές” ή “beepers”) είναι συσκευές ασύρματης επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες, για την αποστολή και λήψη σύντομων μηνυμάτων. Αρχικά αναπτύχθηκαν για χρήση σε επείγοντα περιστατικά ή επαγγελματικούς χώρους, όπως νοσοκομεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπου χρειάζεται γρήγορη και αξιόπιστη επικοινωνία, αλλά μετά την έλευση των κινητών τηλεφώνων, οι pagers είναι λιγότερο δημοφιλείς.

Βασίζονται σε ένα δίκτυο ραδιοσυχνοτήτων, VHF ή UHF για να λαμβάνουν μηνύματα που αποστέλλονται μέσω ειδικών σταθμών εκπομπής που μεταδίδουν ραδιοσήματα σε μεγάλη ακτίνα. Ο pager, μόλις λάβει το σήμα, δονείται ή κάνει έναν χαρακτηριστικό ήχο, ειδοποιώντας τον χρήστη για το μήνυμα.

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες δικτύων που υποστηρίζουν pagers:Εμπορικά Δίκτυα που λειτουργούν από εμπορικούς παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας. Οι χρήστες πληρώνουν συνδρομή για να χρησιμοποιούν το δίκτυο του παρόχου και οι υπηρεσίες καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές.
Ιδιωτικά Δίκτυα, τα οποία ανήκουν και λειτουργούν από συγκεκριμένες εταιρείες ή οργανισμούς, κυρίως σε περιβάλλοντα όπου απαιτείται αξιόπιστη εσωτερική επικοινωνία, όπως σε νοσοκομεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βιομηχανικές μονάδες.

Η Hezbollah επιδίωξε να δημιουργήσει ένα τέτοιο ιδιωτικό δίκτυο, ώστε να εξασφαλίσει τον μέγιστο δυνατό έλεγχο στις εσωτερικές της επικοινωνίες, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής απαραίτητα στοιχεία:Υποδομή: Η Χεζμπόλαχ είχε ήδη εγκαταστήσει πομπούς και σταθμούς βάσης που καλύπτουν την περιοχή λειτουργίας με έμφαση το νότιο Λίβανο, εδώ και αρκετά χρόνια, περιλαμβάνοντας κεραίες εκπομπής και τον εξοπλισμό που συνδέεται με τους πομπούς.
Διαθεσιμότητα Συσκευών: η οργάνωση έχει ήδη σημαντικό αριθμό pagers και προέβη σε νέα παραγγελία, ενός εκτιμώμενου αριθμού 5000 επιπλέον νέων συσκευών.
Λογισμικό και Κονσόλες (Σταθμός Βάσης) Αποστολής Μηνυμάτων.
Συχνότητες: που η οργάνωση έχει ήδη εξασφαλίσει ελέγχοντας τις αρχές τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να αποφεύγεται η παρεμβολή με άλλες επικοινωνιακές υπηρεσίες.

Στο Ισραήλ, προφανώς γνώριζαν ήδη από τις αρχές Μαρτίου 2024 ότι η Χεζμπόλαχ θέλει να αγοράσει επιπλέον pagers, σε σχέση με το υφιστάμενο απόθεμα. Είναι πιθανό αυτές οι πληροφορίες να περιήλθαν σε γνώση της Mossad μέσω HumInt από “πηγές” εντός της σιϊτικής οργάνωσης. Αυτό το γεγονός έδωσε στα στελέχη της Mossad τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμάσουν την εν λόγω επιχείρηση. Σκοπός ήταν να παραδοθούν στην Χεζμπολάχ δολοφονικά pagers ως το τέλειο εργαλείο στοχευμένης δολοφονίας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top