GuidePedia

0
Του Θανάση Λυρτσογιάννη
Οι μάσκες έπεσαν. Το γερμανικό εμπορικό και βιομηχανικό ιμπέριουμ επιθυμεί όχι μόνο να ηγεμονεύσει στην Ευρώπη, αλλά και να χρησιμοποιεί τις υπόλοιπες χώρες για τη δική του ευημερία.Οι όποιες αμφιβολίες υπήρχαν διαλύθηκαν μετά την προχθεσινή επίθεση της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ εναντίον της Γερμανίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ η Γαλλίδα υπουργός είπε ότι οι Γερμανοί πλουτίζουν στις πλάτες των εταίρων τους.


Η πολιτική που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια είχε ως αποκλειστικό στόχο το δικό τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ώστε να επωφεληθούν τα μέγιστα από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Μέλημά τους δεν ήταν η οικοδόμηση μιας Ενωμένης Ευρώπης με κοινά χαρακτηριστικά και ευρωπαϊκούς στόχους.

Το αποτέλεσμα το βλέπουμε σε άλλες χώρες οι οποίες εξαιτίας του ανταγωνιστικού μειονεκτήματος βρέθηκαν να έχουν τεράστια δημοσιονομικά και εμπορικά ελλείμματα.

Και από τη στιγμή που το νόμισμα είναι κοινό και εκλείπει η επιλογή της υποτίμησης ή της διολίσθησης η λύση που επιλέγεται για την εξάλειψη του ανταγωνιστικού μειονεκτήματος είναι ο περιορισμός του εργατικού κόστους το οποίο οδηγεί σε μείωση των εισοδημάτων. Η κλασσική νεοφιλελεύθερη συνταγή σε όλο της το μεγαλείο, συνταγή που μας την επέβαλαν με τον πιο σκληρό τρόπο.

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου, η εισαγωγή τεχνολογίας, η πάταξη της γραφειοκρατίας, η βελτίωση των υποδομών, η ανόρθωση της παιδείας, η προώθηση της έρευνας, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, οι επενδύσεις και γενικότερα ένα σχέδιο το οποίο θα επιτρέπει την απάλειψη του μειονεκτήματος μέσω των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.

Όμως, οι εταίροι και κυρίως οι Γερμανοί δεν είχαν και δεν έχουν καμία διάθεση να περιμένουν και πολύ περισσότερο να βοηθήσουν.

Βλέπετε η αλληλεγγύη όταν δεν ευνοεί τα συμφέροντα είναι λέξη κενή περιεχομένου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top